Halák inkasoval štyrikrát, jeho Boston nestačil na Philadelphiu

EDMONTON - Hokejistom Bostonu Bruins nevyšiel prvý duel po reštarte zámorskej NHL. V zostave so slovenským brankárom Jaroslavom Halákom a obrancom Zdenom Chárom podľahli v skupine o nasadenie v Toronte Philadelphii Flyers 1:4.

Chára odohral 16:57 min, mal jeden mínusový bod, štyri "hity" a dve zblokované strely. "Myslím, že si všetci uvedomujeme, že môžeme hrať lepšie. Ide o zjednodušenie niektorých herných situácií a lepšie rozhodnutia s pukom. Proste musíme hrať jednoduchšie," uviedol slovenský kapitán Bostonu pre oficiálnu stránku súťaže.

V bránke Bostonu sa predstavil Halák, keďže Fína Tuukku Raska nepustila do hry choroba a vynechal aj sobotňajší tréning. Slovák inkasoval štyrikrát z 29 striel a jeho percentuálna úspešnosť zásahov bola 86,2. Philadelphia rozhodla tromi gólmi v druhej tretine, keď jej najskôr Michael Raffl a Nate Thompson zabezpečili dvojgólový náskok. Pred koncom druhej časti síce znížil Chris Wagner, no po chybe Cháru hneď po buly odpovedal už o osem sekúnd neskôr Philippe Myers presným zásahom na 3:1. V 45. minúte potom spečatil triumf "letcov" Scott Laughton v nájazde dvoch na jedného.

Rakúšan Raffl si okrem gólu pripísal aj asistenciu, ale duel nedohral. Necelých sedem minút pred koncom narazil po súboji s obrancom súpera Jeremym Lauzonom do mantinelu a na ľad sa už nevrátil. Výraznou oporou Philadelphie bol brankár Carter Hart, ktorý zlikvidoval 34 striel. Ďalšími účastníkmi tejto skupiny sú Washington Capitals a Tampa Bay Lightning. Všetky štyri tímy majú isté miesto v 1. kole play off.

Arizona triumfovala v prvom zápase predkola play off Západnej konferencie v Edmontone nad Nashvillom Predators 4:3. V sérii hranej na tri víťazstvá sa ujala vedenia 1:0. Nashvillu nepomohli ani dva góly Filipa Forsberga. Brankár "kojotov" Darcy Kuemper zneškodnil 40 striel, jeho tím ťažil z výborného štartu, keď v prvej tretine skóroval trikrát. V ďalšom zápase predkola v Západnej konferencii vyhrali hráči Minnesoty Wild nad Vancouverom Canucks 3:0 a v sérii vedú 1:0. Jared Spurgeon sa presadil dvakrát, čisté konto s 28 zásahmi mal Alex Stalock a dosiahol premiérové kariérne víťazstvo v nadstavbe.

Na východe si Columbus poradil s Torontom 2:0 a ujal sa vedenia v sérii. V drese Maple Leafs chýbal slovenský obranca Martin Marinčin. Brankár Joonas Korpisalo nastúpil prvýkrát v kariére v play off a nepustil za chrbát ani jednu z 28 striel.

V skupine o nasadenie v Západnej konferencii zvíťazili hráči Colorada Avalanche nad obhajcom titulu St. Louis Blues 2:1. Nazem Kadri rozhodol prakticky so záverečnou sirénou tretej tretiny v presilovej hre, videorozhodcovia dlho tento moment skúmali a napokon priznali Coloradu víťazný gól 0,1 sekundy pred koncom. Phillip Grubauer mal v drese víťazov 31 úspešných zákrokov. Ďalšími účastníkmi tejto skupiny sú Vegas a Dallas so slovenským obrancom Andrejom Sekerom.

 

NHL - 1. zápasy predkola play off:

Východná konferencia (Toronto)

Toronto - Columbus 0:2

/stav série: 0:1/

 

Západná konferencia (Edmonton)

Nashville - Arizona 3:4

/stav série 0:1/

 

Vancouver - Minnesota 0:3

/stav série: 0:1/

 

skupina o nasadenie:

Východná konferencia (Toronto)

Boston - Philadelphia 1:4

 

Západná konferencia (Edmonton)

Colorado - St. Louis 2:1

 

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 16:57 0 0 0 -1 0 0

Jaroslav Halák (Boston) 55:49 25/29 86,2

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankár: minutáž, zákroky/strely, percentuálna úspešnosť/