NHL draft 2020: Perfekcionista Okuliar rebríčky sleduje, draft preňho nie je veľká téma

TRENČÍN (SZĽH) – Oko. Obľúbená kartová hra, v ktorej musíte súčtom aspoň dvoch mariášových kariet buď docieliť číslo 21, alebo sa mu čo najviac priblížiť. K hodnote 21 sa vekom približuje aj slovenský hokejový Oko. Tak znie prezývka Olivera Okuliara, ktorý napriek menej tradičnému draftovému veku patrí k slovenským nádejam v nasledujúcom výbere. Na zoznam sa nedostal predvlani ani vlani. Aj preto má voči tohtoročnému draftu mierne rezignovaný postoj. Platí však, že po produktívnej sezóne sa do NHL stále túži dostať. 

Draft nie je jediná cesta, ktorá vedie do profiligy. Má však akýsi prirodzený charakter a reprezentuje dozaista najjednoduchšiu alternatívu. Cesta na základe výkonnosti vo vyššom veku je spravidla náročnejšia. Nie však nemožná, čo 20-ročný útočník dobre vie. V prvej polovici sezóny 2019/20 žiaril. Patril k najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom prestížnej kanadskej juniorskej súťaže WHL. Spolu s Dylanom Cozensom a obrancom Alexom Cottonom virtuálne zápasili o post jednotky v produktivite tímu Lethbridge Hurricanes. Zvíťazil Cozens s 85 bodmi, druhý Okuliar mal o sedemnásť menej, tretí Cotton dovedna 67.

Dotazníky vyplnil

„Draft pre mňa nie je veľká téma. Pred dvoma rokmi som naň čakal, vlani už menej. Tento rok sa naň vôbec nezameriavam. Sústredím sa predovšetkým na to, aby som dobre pripravený na sezónu,“ konštatuje pre hockeyslovakia.sk Oliver Okuliar. Za sebou má týždňový tréningový pobyt v Prahe, kam mohol vycestovať po opätovnom otvorení hraníc Slovenska s Českou republikou a obnovení voľného pohybu medzi oboma krajinami. Inak trénuje doma v Trenčíne podľa pokynov pražského kouča.  

Nebudem klamať, videl som, kde v rebríčkoch figurujem. Opakujem však, že draft nie je môj prvý cieľ.

Hoci tohtoročný draft nie je pre rodáka spod Čákovho hradu veľkou témou, o svojich šanciach v ňom čo-to vie. Uvedomuje si skutočnosť, že centrálny skautský úrad NHL ho zaradil na 154. draftovú pozíciu spomedzi korčuliarov hrajúcich v Severnej Amerike. Ak rátame, že pred Slováka sa dozaista dostane ešte viacero Európanov, šance klesajú. Stále je však reálne, že meno Okuliar sa napokon ocitne v 217-člennom zozname draftovaných v roku 2020. „Nebudem klamať, videl som, kde v rebríčkoch figurujem. Opakujem však, že draft nie je môj prvý cieľ. Uvedomujem si, že do NHL sa možno dostať aj bez neho. Zrovna v stredu som sa rozprával s agentom na túto tému. On je v kontakte s rôznymi klubmi vrátane NHL. Pred asi dvoma mesiacmi som vyplnil potrebné dotazníky, v ktorých sú o mne všetky informácie. Ak tímy NHL budú chcieť, pozrú si ich a uvidíme, či ma draftujú,“ pripojil šikovný ľavý krídelník.

Perfekcionista  

Predčasne ukončená sezóna 2019/20 Okuliarovi vyšla. Najmä jej prvá polovica. Ešte pred odchodom na decembrové majstrovstvá sveta juniorov v Česku, kde patril k najlepším hráčom slovenskej dvadsiatky, bol v popredí ligových štatistík. S hviezdnym spoluhráčom Cozensom, vlaňajšou draftovou sedmičkou, sa predbiehali nielen v produktivite, ale aj v tabuľke strelcov. Okuliarovi sa začiatkom novembrom dokonca podarilo zaznamenať dva hetriky za sebou. Po nie príliš vydarenom šampionáte však začala jeho forma mierne klesať. „Prvá časť ročníka bola fantastická, druhá mohla aj mala byť lepšia. Som perfekcionista, preto nebudem hovoriť, že to bola moja najlepšia sezóna. Som s ňou celkom spokojný, ale je za mnou. Hľadím dopredu,“ vraví Oko.

Hetrik číslo jedna z 1. novembra 2019

Čo vidí pred sebou? „Momentálne ťažko predpokladať, čo sa stane, keďže moje budúce pôsobisko môže ovplyvniť prípadný úspech v drafte. Nevymýšľam však, kanadskú juniorku mám istú. V tíme mám miesto, sme dohodnutí, hoci uvedomujem si, že vekovo už trošku presluhujem, navyše kvalita mužstva i konkurencia budú stúpať. Napriek tomu som vyhodnotil, že nemám prečo odchádzať z Lethbridge,“ konštatoval Oliver Okuliar. 

Hetrik číslo 2 z 2. novembra 2019

Ak by však prišla profesionálna ponuka z niektorej z renomovaných mužských súťaží, určite by mu zamotala hlavu: „Mužský hokej je lákavý, keďže je zaplatený a možno si ním zarábať. Po návrate domov veľmi netúžim. Aj z rozprávania hokejových kamarátov viem, že nie sú v ideálnych situáciách. Ak by bolo treba, začal by som sa prípadne rozhliadať po niečom aj v Európe, ale priorita je zámorie.“