NHL draft 2020: Kňažka viac zaujíma situácia po drafte, práva naňho putujú do Seattlu

TRENČÍN (SZĽH) – Hoci by sa mohlo zdať, že Samuela Kňažka čaká v lete vzhľadom na draftové okolnosti rozhodovanie o budúcom pôsobisku, 17-ročný obranca už má priority nastavené. Predpokladá, že nasledujúci ročník začne vo fínskom Turku, kde mu beží platný kontrakt. Aj vzhľadom na to, že stále nie je známy termín draftu do NHL. Dohratie sezóny v zámorí napriek tomu nevylučuje. 

Trenčiansky rodák sa v stredu 1. júla vrátil zo štvordňového výcvikového tábora slovenskej hokejovej reprezentácie pod trénerským vedením Róberta Petrovického. Viac ako tridsať adeptov bojujúcich o miestenky na nasledujúci juniorský šampionát utužovalo kolektív v Námestove. Okrem Kňažka sa na severe Slovenska zišlo ďalších sedem hokejistov, ktorí sa na prelome rokov 2019 a 2020 predstavili na MS dvadsiatok v Českej republike. 
„Bolo super stretnúť sa opäť so známymi i novými tvárami. Niektorí chalani v tejto fáze ešte nemajú možnosť byť na ľade, preto je pozitívne, že naň mohli vykorčuľovať v rámci sústredenia. Každý z nás sa mohol trénerom reprezentácie ukázať, nejako sa zapísať. V realizačnom tíme bol nový Martin Dendis na pozícii skills kouča. Veľmi dobre sa mi s ním spolupracovalo. Dlhší čas trénuje vo Švédsku, kde nabral veľa skúseností. Vie, čo robí, vyzná sa v tom. Jeho tréningy zamerané na zlepšovanie zručností ma bavili,“ rozhovoril sa Samuel Kňažko.

Z Vancouveru do Seattlu 

Z Námestova sledoval aj priebeh CHL Import draftu, ktorý sa konal v utorok 30. júna. Na zoznam vybraných európskych korčuliarov sa podľa očakávania dostal rovnako ako minulý rok. Tentoraz vo výhodnejšej pozícii. Vlani si ho z 59. miesta vybrali Vancouver Giants, tento rok z 21. Seattle Thunderbirds. Z administratívneho hľadiska to znamená, že Vancouverom stratené práva na Kňažka získalo vedenie juniorského klubu zo Seattlu, ktorý sídli len 230 kilometrov južne kanadského mesta.  

„Seattle je super organizácia, mám na ňu dobré referencie od Andreja Kukuču, ktorý v klube odohral posledné dve sezóny. Ibaže s TPS Turku mám platný kontrakt a predpokladám, že budem pôsobiť vo Fínsku. Je však dobré, že v zámorí sú k dispozícii zadné vrátka. Seattle mi dal veľkú dôveru. Bol som ich jediná voľba v tohtoročnom CHL drafte, čo ma teší,“ pokračoval Samuel Kňažko. Hoci zatiaľ nevie, ako dopadne profiligový draft, ani kedy sa uskutoční, platí, že Fínsko je v zozname jeho priorít pre budúcu sezónu najvyššie. „Asi áno. Fínsko je istejšou alternatívou aj preto, že nevieme, kedy sa uskutoční draft NHL a kedy sa začnú juniorské súťaže v zámorí. Navyše rád by som zabojoval aj o šancu v A-tíme Turku. TPS uzavrelo kontrakty s viacerými mladými hráčmi, čo mi komplikuje situáciu, no dúfam, že príležitosť príde. Ak áno, určite sa o ňu pobijem.“

Limitujúca defenzíva

Spomínaný draft do NHL je pre Samuela Kňažka dozaista reálnou, nie však horúcou témou. Centrálny skautský úrad ho v aktualizovaných preddraftových rebríčkoch naposledy umiestnil na 42. priečku spomedzi hráčov pôsobiacich v Európe. Ak pripočítame viaceré očakávané hráčske voľby z portfólia korčuliarov hrajúcich v Severnej Amerike, je zrejmé, že 17-ročný Trenčan sa na 217-členný zoznam draftovaných dostane. Otázne je, v ktorom kole a z koľkej pozície. Kňažko verí, že to bude prinajhoršom tretie kolo. „Všetko bude závisieť od rozhodnutia tímov NHL. Priznám sa, na draft sa príliš nezameriavam. Skôr ma zaujíma, čo bude po ňom. Stáva sa totiž, že na úkor chlapcov vybraných v prvom kole sa niekedy presadia tretie alebo štvrté voľby. Je teda možné zahrať si v NHL aj z nižších draftových pozícií.  Keďže však neovplyvním, ktorý klub a kedy si ma vyberie, počkám si, ako to dopadne. A potom uvidíme.“ 

Aj Samuel Kňažko, rovnako ako ďalšie slovenské tohtoročné draftové nádeje Martin Chromiak, Samuel Hlavaj či Oliver Okuliar, je v pravidelnom kontakte s klubmi NHL. Prostredníctvom agenta prevažne telefonickom, či videokonferenčnom, keďže v súčasnosti je náročné nadviazať osobnú komunikáciu. Zámorskí skauti či asistenti generálnych manažérov komunikujú buď prostredníctvom platformy ZOOM, alebo volajú priamo na mobil. „Je to fajn, pretože človek od nich dostane spätnú väzbu. Vďaka takejto výmene informácií sa veľa naučia aj hráči. Od odborníkov počujú o svojich silných i slabých stránkach, čo znamená, že vedia, na čom treba pracovať,“ pripája sedemnásťročný obranca. 

Za podporu ofenzívnej činnosti dostal od viacerých zámorských špecialistov výborné vysvedčenie. Za obrannú hru už trošku horšie. „Od každého tímu počúvam to isté. Defenzívne poňatie hry ma limituje niekoľko rokov. Aj v rámci letnej prípravy však pracujem na jeho zlepšení a mám pocit, že sa to darí,“ dodáva Samuel Kňažko, ktorý aktuálne finišuje druhú fázy letnej prípravy. Po týždni voľna bude múdrejší, ako ďalej. „Agent pravidelne komunikuje s vedením klubu v Turku a snaží sa získať informácie, kedy by som mohol priletieť. Vo Fínsku stále platí po príchode povinná karanténa. Za týchto podmienok by sa mi návrat príliš nevyplatil. Budeme teda čakať na uvoľnenie opatrení. Predpokladám, že presun ma bude čakať koncom júla,“ dodal talentovaný slovenský bek.