Nevídaná pomoc rivalovi. Valach: Úžasné, krásne gesto

Na ľade predstavujú hokejisti Košíc a Bratislavy najväčších rivalov, teraz však predviedli, že ak ide o dobrú vec, dokážu potiahnuť za jeden povraz. „Oceliari“ nastúpili na utorkovú dohrávku druhého kola v špeciálnych oranžových dresoch, ktoré poputujú do dražby a výťažok z nej bude určený pre rodinu obrancu belasých Juraja Valacha.

„Ťažko sa mi hľadajú slová, pretože je to úžasné, krásne gesto. Keď mi to prvýkrát navrhol pán Klíma, tak sa mi tlačili slzy do očí. Človek to nečaká, pretože ja nemám s košickým hokejom žiadnu spojitosť. Hokejovo som vyrastal v Topoľčanoch a Zvolene, teraz hrávam za Slovan. Je preto úžasné, že aj na východe sa nájdu ľudia, ktorí chcú pomôcť mojim deťom. V mene môjho syna sa chcem veľmi pekne poďakovať ľuďom z košického klubu. Patrí im moje veľké ďakujem,“ vyznal sa z pocitov ťažko skúšaný obranca, ktorého manželka zomrela pri pôrode. Od roku 2016 sa tak sám stará o predčasne narodené dvojičky Amálku a Jerguška. Chlapček prišiel na svet s vážnou diagnózou, ktorá si vyžaduje časovo aj finančne nákladné procedúry.

„Juraj to nemá ľahké a sme radi, ak mu môžeme pomôcť aspoň týmto spôsobom. S chlapcami v šatni sme sa bavili aj o tom, že mu asi prispejeme aj my, vyslovil sa košický útočník Radoslav Tybor, ktorého doplnil kapitán Michal Chovan. „Sme radi, že sme mohli takto pomôcť. Bol to super nápad a verím tomu, že to Ďurimu v jeho neľahkej situácii pomôže. Dúfam, že sa ľudia zapoja do dražby a vyzbiera sa čo najviac peňazí.“

V to dúfa aj kapitán Slovana Michal Sersen, ktorý ocenil veľké gesto rivala. „Klobúk dolu. Veľké ďakujem patrí všetkým, ktorí to vymysleli a ktorí prispejú. Juraj robí pre svoju rodinu všetko a je to výborný chalan. Nemá to jednoduché a takým skvelým ľuďom je potrebné pomáhať.“

Ušľachtilá myšlienka vytvorila pekný podtón vypätému zápasu, v ktorom sa na ľade odohral pravý boj veľkých rivalov. Z víťazstva 3:1 sa napokon pred rekordnou návštevou sezóny (5896 divákov) tešili domáci, ktorý mali počas väčšiny stretnutia herne navrch. Silný bol ich už vstup a Bratislavčania vyslali prvú strelu na bránku až v pätnástej minúte.

„Bola to jedna veľká katastrofa. Začalo to už doma s Trenčínom, pokračovalo v Mikuláši a teraz to pokračovalo. Nehráme to, čo sme hrali v úvode sezóny,“ nešetril kritikou do vlastných radov Valach. „Vtedy sme boli na ľade dominantní a súperov sme dostávali pod tlak aktívnym korčuľovaním. Teraz je to úplne iné a ťažko sa mi to hodnotí. Je to jednoducho zlé a musíme sa vrátiť na správnu cestu.“

Až tak ďaleko však Bratislavčania k zisku bodov nemali. Na úvodný gól Jääskeläinena z 28. minúty dokázal bleskovým spôsobom odpovedať Sersen, pre ktorého išlo o prvý presný zásah sezóny.

„Ja tu nie som na strieľanie gólov a toto ma vôbec netrápilo. Hokej nehrám kvôli svojim bodom. Podstatné je, že sme prehrali a to ma mrzí,“ povzdychol si kapitán „orlov“, podľa ktorého išlo o celkovo veľmi kvalitný zápas. „Spĺňal play-off kritériá. Do kolien nás dostali neefektívne zakončenie a zbytočné vylúčenie. Košice majú kvalitné presilovky a my sme im to doslova darovali vlastnou hlúpou chybou.“

Tá prišla v 44. minúty. Slovan sa po chybnom striedaní odohral niekoľko dlhých sekúnd so šiestimi hráčmi na ľade a v následnej presilovej hre strelil víťazný gól Michal Chovan.

„Každé vylúčenie je zbytočné, ale toto sú momenty, ktoré by sa v takýchto zápasoch  nemali stávať. Vo vyhrotenom derby rozhoduje každá maličkosť a toto bola z našej strany hlúposť,“ podotkol J. Valach.

Košický kapitán sa však na chybu hostí určite nesťažoval. „Colin Campbell ma tam našiel krásnou prihrávkou a som veľmi rád, že sme si pomohli presilovkami. Boli to veľké emócie, pretože v takej atmosfére sa ide vždy na 120 percent. Bol to tímový výkon a nevidel som tam nikoho, kto by niečo vypustil. Nikto nič nevymýšľal, hádzali sme to za obrancov, vyhrávali sme súboje a Riči bol opäť skvelý. Verím, že sme ľudí potešili a pre nás je to dôležité víťazstvo,“ zdôraznil 35-ročný center.

Kulisu v Steel aréne potom ešte v závere umocnil svojim štvrtým gólom sezóny Radoslav Tybor a takmer šesť tisíc divákov mohlo začať oslavovať.

„Atmosféra bola neskutočná a bodaj by chodilo toľko ľudí častejšie. Veľmi nám to pomáhalo,“ vyslovil sa Tybor a na margo zápasu dodal. “Boli sme lepším tímom a víťazstvo sme si zaslúžili. Po druhej tretine to bolo otvorené a ten víťazný gól mohli dať aj oni. Podarilo sa to však nám a som rád, že sme to zvládli. Už prvý zápas na Slovane bol z našej strany výborný a teraz sme to potvrdili pred výborným publikom.“

Košičania vyhrali z posledných štrnástich zápasov až dvanásť a po triumfe nad Slovanom už strácajú na vedúci Slovan iba tri body. „Ťaháme dobrú sériu a získavame body. To sa prejaví aj v tabuľke. Ja som však vravel, že máme dobrý a fungujúci tím. Vravel som to aj vtedy, keď sme boli na dne. Som rád, že sme to naštartovali a stúpame nahor. Celá liga je však nevyspytateľná a všetko sa rýchlo mení. Musíme byť teda stopercentne pripravení na každý zápas,“ upozornil na záver košický kapitán Michal Chovan.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
1
27 (11,11 %)
Strely na bránu Strely na bránu
0 (0,00 %)
26 (96,30 %)
Zákroky Zákroky
24 (88,89 %)
2/4 (50,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/2 (0,00 %)
2/2 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
2/4 (50,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Fotogaléria