Neustále motivuje, a to ich ženie vpred. Parfjonov priniesol Humenčanom nový impulz

Hokejový klub z Humenného vyrukoval do nového súťažného ročníka TIPOS Slovenskej hokejovej ligy ako jediný účastník so zahraničným trénerom. Po dlhšom období skončil v pozícii šéfa lavičky „levov“ Milan Staš, voľné miesto zaujal skúsený 50-ročný ruský kouč Andrei Parfjonov. Ostrieľaný kormidelník dodal tímu potrebný impulz a je jednou z hlavných príčin, prečo sa tím od Laborca drží na popredných priečkach ligového rebríčka.

Ruská aj poľská mládežnícka reprezentácia, VHL, Bielorusko či poľská extraliga – to je iba hŕstka trénerských zastávok Andreia Parfjonova. Po pôsobení u našich západných susedov v Katowiciach sa vybral do srdca strednej Európy, aby do svojho životopisu pridal ďalšie pôsobisko. „Chcel som vyskúšať novú ligu a spoznať novú krajinu. Slovensko mi prišlo ako vhodná alternatíva na pokračovanie mojej trénerskej kariéry. Dostať sa do Humenného mi pomohol môj agent Gleb Lučnikov,“ vraví na úvod 50-ročný hlavný tréner.

A podľa vlastných slov rodák z Ruska zatiaľ neľutuje. Prostredie a možnosti na východe republiky ho v zaskočili v pozitívnom slova zmysle. „Už po príchode som vedel, že podmienky v Humennom sú na skvelej úrovni. Hneď vedľa zimného štadióna sa nachádza ten futbalový, kde sme počas letnej prípravy strávili množstvo času. Príjemne ma prekvapilo takisto vybavenie útrob zimáku, kde máme blízko šatní aj posilňovňu či saunu, čo nie je inde úplne bežné. Podmienky v Humennom sú skvelé na to, aby tím zaznamenal počas sezóny úspech,“ spokojne hovorí kouč, ktorý v ročníku 2010/11 doviedol mládežnícku reprezentáciu rodiska do 17 rokov k víťazstvu na európskom olympijskom festivale mládeže. V rovnakej sezóne dokráčal s o rok staršími reprezentantmi k bronzovej medaile na majstrovstvách sveta U18.

Parfjonov naskočil do svojej pozície už cez leto. S tímom mohol absolvovať letnú prípravu, spoznať prostredie, hráčov a mať prsty v skladbe kádra na nový ročník. „Letná príprava prebiehala výborne, zistili sme, od čoho sa odraziť a stanovili si ciele, s ktorými pôjdeme do sezóny. Našťastie, nikoho nepostihli vážnejšie zranenia. Hráči ma príjemne zaskočili svojím nasadením, chuťou pracovať,“ nachádza ďalšie slová chvály smerom k Humennému, kde ostala hráčska kostra oproti ostatným ročníkom z veľkej časti zachovaná. „Všetci odviedli zodpovednú robotu napriek tomu, že príprava bola náročná a mnohokrát sa necítili najkomfortnejšie. Vedeli však, že počas ligového ročníka sa to na výkonoch odzrkadlí.“

Marek Pač

Andrei Parfjonov si to na Slovensko nasmeroval od našich západných susedov. Zdroj: HC 19 Humenné/Peter Šimurda

Za úspech môže tréner, znie z hráčskych radov

Jediný zástupca východného Slovenska vstúpil do prebiehajúceho ročníka TIPOS Slovenskej hokejovej ligy bravúrne. Ešte po desiatom kole poznali „levy“ jediného premožiteľa a zo špice viedli ligový pelotón. Ak ste sa hráčov opýtali, kto k tomu najviac prispel, odpoveď bola zakaždým zhodná – tréner. „Milé slová zo strany chalanov ma tešia! Je dôležité, aby boli všetci nastavení tak, že je to profesionálny šport, nebrali ohľad na to či hrajú prvú ligu alebo extraligu, jednoducho boli zodpovední voči svojej práci,“ podotýka Parfjonov.

Na základe vyjadrení hráčov dokáže tím správne vyburcovať a dodávať motiváciu aj v chvíľach, kedy je v dueli jasne na koni. Aj z toho pramenili viaceré vyššie víťazstva Humenčanov. „Musíme mať motiváciu, chcieť dosiahnuť úspech. Hokej hrajú veľa rokov, vedia o čo ide. Skúšam s hráčmi komunikovať individuálne, ale aj tímovo, pomáha to,“ pokračuje v predstavovaní svojich metód.

Humenné je po štrnástich odohraných zápasoch na druhej priečke tabuľky so stratou troch bodov na vedúcu Žilinu. „Vyšiel nám vstup do sezóny, avšak musíme rátať s tým, že aj vďaka tomu na nás bude vyvíjaný tlak. Je ťažké dostať sa hore, no ešte ťažšie sa na vrchole udržať. Ak budeme udržiavať svoju úroveň hry a zodpovedne robiť svoju robotu, prídu dobré výsledky,“ vysvetľuje Parfjonov.

Byť neustále stopercentní je ale prakticky nemožné. Každé mužstvo sa počas priebehu sezóny stretne s malou krízou. V prípade východniarov by sme o niečom takom mohli hovoriť v predošlých týždňoch, kedy prehrali tri zo štyroch stretnutí. „Samozrejme, nedá sa vydržať celú sezónu, rozhodne príde mierny útlm. Mojou robotou je dostať nás z týchto situácii. V hráčov mám 150 % dôveru, dúfam že aj oni vo mňa. Spolu pôjdeme ďalej!,“ motivačne vyzdvihuje svojich zverencov.

Tím, v ktorom má každý svoje miesto a môže riešiť cieľ 

Na súpiske Humenného by sme aktuálne našli štyroch legionárov. Poľského obrancu Wysockiho dopĺňa trio trénerových krajanov – zadák Ivanov a útočníci Veličkin so Solomončakom. Všetci patria k oporám tímu. „Mužstvo máme dobré, avšak vždy potrebujú nejaké pozície posilniť. Počas sezóny môžu prísť zmeny, zranenia, možno budem chcieť dávať hráčom vydýchnuť. Rovnako chcem dať možnosť ukázať sa mladým hráčom, odchovancom humenského hokeja, ktorých v tíme máme viacero.“

Marek Pač

Aj vďaka skúsenému Rusovi patrí Humenné medzi ašpirantov na celkové víťazstvo. Zdroj: HC 19 Humenné

Vo vyrovnanom tabuľkovom osudí sa ráta každý zisk i strata bodu, preto môže byť dlhšia pasáž bez bodového zisku v konečnom zúčtovaní osudná. „Vo všeobecnosti na tom nie sme zle, máme balans, každý má svoje miesto a výhodou je i skvelý brankár, ktorý nám nesmierne pomáha. Máme tím, ktorý môže riešiť cieľ!,“ upozorňuje súperov na silu svojho tímu Andrei Parfjonov, ktorý na väčší úspech na seniorskej úrovni stále čaká. Momentálne prvenstvo drží bronz s poľským Nowym Targom.

Ruský kouč si toho počas svojej dvadsaťročnej trénerskej kariéry preskákal veľa, preto mu nerobí problém zhodnotiť kvalitu druhej najvyššej slovenskej súťaže. „Úroveň ligy nie je zlá. Hrá tu množstvo mladých hráčov, hrá sa rýchly hokej. Tréneri so svojimi mužstvami pracujú, doteraz som tu nevidel jediný klub, ktorý by hral nesystematický hokej. Veľmi ma teší, že hokej je na Slovensku športom číslo jeden.“

„Ak by som to mal porovnať s inými ligami, kde som pracoval, v tých hral vyšší počet legionárov, ktorí tomu hokeju pridávali na kráse. Ruská KHL a VHL je na tom kvalitatívne určite lepšie, ale prekvapila ma aj Slovenská hokejová liga, baví ma tu pracovať,“ púšťa sa do porovnávania so svojimi predchádzajúcimi pôsobiskami.

Svoju slovenskú premiéru si pochvaľuje. Pútavý humenský príbeh mal zatiaľ fantastický úvod, otázne bude, ako zvládne namotivovaný tím zápletku a napokon to najdôležitejšie – vyvrcholenie. Podmienky v Humennom sú stavané na to, aby sa fanúšikovia po dlhých rokoch dočkali úspechu. Pričiňujú sa o to taktiež ľudia, ktorých na prvý pohľad nevidno. „Obrovská pochvala patrí Petrovi Ždiňákovi. Je skvelým príkladom dobrého prezidenta – zháňa sponzorov a snaží sa spraviť ukážkové podmienky, za čo sme mu spolu s hráčmi všetci vďační. Aj kvôli nemu je tu kostra kádra už niekoľko rokov zachovaná, každý sa do Humenného rád vracia,“ skladá v závere pomyselný klobúk dole Andrei Parfjonov, hlavný tréner HC 19 Humenné.