Netypická domáca séria Slovana, v extralige sa opakuje po pätnástich rokoch

Na štyri domáce prehry za sebou v domácej najvyššej súťaži nie sú v Slovane Bratislava zvyknutí. V extralige sa niečo podobné nestalo viac ako pätnásť rokov. Od januárového nástupu trénerskej dvojice Róbert Döme, Marián Bažány odohrali slovanisti zatiaľ dvanásť stretnutí, v ktorých získali 19 z 36 možných bodov.

Pred domácou sériou s Banskou Bystricou (0:3), Michalovcami (2:3), Popradom (0:4) a Miškovcom (2:3 pp) verili na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v maximálny zisk bodov a potvrdenie pozície na najvyšších priečkach tabuľky. Po ich odohraní zavládol v klube veľký smútok a rozčarovanie. Mužstvo nehralo ani raz naplno 60 minút, dobré momenty striedali slabšie chvíle, často absentovala väčšia bojovnosť i dôraz pred bránkou súpera. Cez prehustené stredné pásmo slovanisti prechádzali len veľmi ťažko a herne i kombinačne sa trápili. Štyri góly v štyroch domácich vystúpeniach sú veľmi zlou vizitkou pre ambiciózny klub.

Počas pôsobenia v KHL ťahal Slovan zopárkrát podobnú sériu neúspechov doma, naposledy na prelome rokov 2018 a 2019. V domácej lige je však sporadická. Štyri neúspešné vystúpenia pred vlastnými fanúšikmi predviedli belasí naposledy v októbri 2005, keď ich viedol Josef Augusta. Vtedy postupne prehrali s Nitrou 1:4, Popradom 2:3, Žilinou 1:3 a s Košicami 2:4.

„Pre Slovan nie je typické štyrikrát prehrať za sebou a ešte k tomu doma. Nedávame ľahké góly a ani tie škaredé, upracované. Trápime sa v koncovke. Nikto nám nepomôže, z tejto minikrízy sa musíme dostať sami. Nemôžeme sa vyhovárať na zranenia. Celú sezónu nám niekto chýba a nehráme kompletní. Na to sme si už zvykli. Momentálne nám chýbajú útočníci, ale máme dostatok dobrých ofenzívnych hráčov, aby sme sa dokázali presadiť,“ priznal otvorene skúsený obranca Martin Štajnoch.

V podobnom duchu sa vyjadroval aj ďalší muž z defenzívy Patrik Bačík, ktorý sa presadil dravým spôsobom v súboji proti Miškovcu a presným treťotretinovým zásahom na 1:2 otvoril pre Slovan aspoň cestu za jedným bodom. Na 2:2 vyrovnával počas power-play Brant Harris (na ilustračnej snímke zo zápasu). Bratislavčania prehrali s Miškovcom aj druhý súboj v tomto kalendárnom roku, keď v predĺžení rozhodol Bence Szirányi. „Vieme, že výkony z našej strany nie sú momentálne ideálne. Chceme vyhrať už ďalší zápas v Detve a pred play-off sa dostať na víťaznú vlnu. Inak ako našou zvýšenou bojovnosťou obrat vo výkonoch nespravíme,“ pridal postreh Bačík.

V normálnych časoch sa často hľadajú riešenia kríz v kolektívnych športoch tímovými posedeniami či teambuildingami. V súčasnosti však vzhľadom na protipandemické opatrenia podobné akcie nie sú možné. „Po prvých troch prehrách sme absolvovali spoločné mítingy, na ktorých sme si zopár vecí povedali. Prehrať sa síce môže, ale nie bez bojovnosti. Jednoznačne na mítingoch zaznelo, že takto sa za Slovan nehrá,“ prezradil Bačík. Počas debát mali slovo najmä starší ostrieľaní harcovníci. Výrazná zmena po stretnutiach však nenastala ani vo štvrtom domácom vystúpení proti Miškovcu.  

V klube zatiaľ pokuty za nevýrazné výkony nepadali. Manažment klubu napriek prehrám potvrdil v týždni dôveru pre trénerov, ani mužstvo by momentálne nemalo podľa vedenia pracovať pod tlakom. Oveľa dôležitejšie budú výsledky v play-off. Napriek tomu hráčska kabína mierny tlak pociťuje. „V Slovane býva vždy. Je to veľký a sledovaný klub. Každý, kto so Slovanom podpisuje zmluvu, musí čakať, že bude pod tlakom. Ani táto sezóna nie je výnimka,“ tvrdil Štajnoch.

 


Prehľad zápasu

2
Góly Góly
3
31 (6,45 %)
Strely na bránu Strely na bránu
17 (17,65 %)
14 (82,35 %)
Zákroky Zákroky
29 (93,55 %)
0/4 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/4 (0,00 %)
4/4 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
4/4 (100,00 %)
30/51 (58,82 %)
Vhadzovania Vhadzovania
21/51 (41,18 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
+ 69,10,81,17,3,86 / - 37,43,44,47,20,57
  • 24:42
  • 0:1
3. tretina
Predĺženie
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu

Súvisiace články