Nepostúpili sme, ale dali si nádej do budúcnosti, vraví Staňa

KOŠICE 19. mája (SITA) - Nemeckí hokejisti pomáhali Slovákom v súboji s Američanmi (1:3) veľmi dlho, ale napokon sa ich snaha nepretavila do želaného výsledku.

Vyrovnaný zápas rozhodli favorizovaní zámorskí hokejisti dvoma gólmi až v záverečnej desaťminútovke a definitívne zahatali domácemu tímu cestu do štvrťfinále majstrovstiev sveta.

"Môže nás tešiť prístup Nemcov. Bojovali, mali šance, hralo sa do poslednej minúty, ale kvalita Američanov sa prejavila. Dostali presilovú hru a skórovali z nej. Boli sme blízko," začal svoje hodnotenie Rastislav Staňa, bývalý dlhoročný reprezentant a teraz hokejový expert RTVS. Účastník deviatich majstrovstiev sveta a zlatý medailista z Göteborgu 2002 vie pochopiť veľké sklamanie v hlavách hráčov, ktorí po dobrých výkonoch po šiesty raz v sérii nepostúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta.

"Chalani si to dobre uvedomujú, hrali vynikajúci hokej. Čo rozhodlo? Pokazený záver proti Nemcom, keď sme po vyrovnávajúcom góle chceli vyhrať pre fantastických divákov, a to nás stálo štvrťfinále. Všetkých to veľmi mrzí, ale toto mužstvo ukázalo charakter. Hrali rýchly hokej, hrali kolektívne, dokázali často skórovať. Práve tými gólmi nadchli fanúšikov po celom Slovensku. Týmto šampionátom sme si dali nádej do budúcnosti," myslí si Staňa.

Bývalý skvelý brankár neobišiel ani hodnotenie brankárov slovenského tímu, ktorých výkony vo viacerých zápasoch neboli stopercentné. Staňa to priznal, ale zároveň ich aj podržal. Na priamu otázku, aké by to bolo s brankárom Júliusom Hudáčkom v zostave, Staňa odpovedal: "Keby bolo keby... Tréneri sa rozhodli, trojica Čiliak, Rybár, Godla chytala minulý rok na MS a boli sme s nimi spokojní. Zrejme nebol dôvod meniť to. Na keby sa v športe nehrá. Rozhodli sa správne, hrali sme dobrý hokej, bojovali sme do poslednej minúty v každom zápase."

Slováci v košickej skupine na MS 2019 a nie v Bratislave, to hodnotí Staňa ako pozitívum. "Čísla ukážu, ale bol to veľmi dobrý krok, že sa hralo v Košiciach. Naši hráči pritiahli fanúšikov aj na iné zápasy, Steel aréna bola naplnená aj v tých menej kvalitných zápasoch. Keby hrali Slováci v Bratislave, možno by nebola taká hokejová eufória v Košiciach. Prešiel som s hokejom už dosť vo svete, ale nevidel tak veľa fanúšikov na menej atraktívnych zápasoch ako teraz v Košiciach," uzavrel Rastislav Staňa.