Nemeček: Za možnosť usporiadať MS musíme zaplatiť

BRATISLAVA (SZĽH) - S bývalým prezidentom hokejového zväzu a dnes šéfom organizačného výboru majstrovstiev sveta 2019 na Slovensku, Igorom Nemečekom sme sa porozprávali o organizácii svetového šampionátu.

Prvýkrát, odkedy už nie ste prezidentom zväzu, poskytujete rozhovor. V čom ste sa od leta 2016 angažovali?

Cez akciovku Hockey Event, ktorá je dcérskou spoločnosťou zväzu, sme vlani pracovali na projekte majstrovstiev sveta do 18 rokov, ktorý v Poprade a Spišskej Novej Vsi dopadol veľmi dobre. Následne sme organizovali svetový šampionát v in-line hokeji. Popri tom pôsobím v štruktúrach Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF, kde budem aktívny minimálne do roku 2020. Bol som členom Rady IIHF, šéfom komisie pre podujatia. Dnes som jedným z jeho zástupcov a nedávno som sa stal riaditeľom pre Kontinentálny pohár.

Ste v súčasnosti aktívny aj priamo vo zväze, máte vplyv na smerovanie slovenského hokeja?

Nie. Odkedy som v SZĽH skončil ako prezident, zväz ide svojou cestou. Spoločnosť Hockey Event je zameraná výlučne na organizáciu podujatí. Táto firma nie je žiadnou novinkou – v minulosti mala názov MS 2011. A potom, ako som sa stal prezidentom zväzu, sme ju premenovali.

Podporovali vašu snahu organizovať majstrovstvá sveta opäť na Slovensku aj ľudia z IIHF?

Mal som záujem aj ja, aj ľudia z Medzinárodnej hokejovej federácie. Ešte keď som bol na čele hnutia aj v exekutíve IIHF, tak sa nám podarilo v krátkom čase získať šampionát opäť na Slovensko. Dôvodom bolo veľmi úspešne zvládnuté podujatie v roku 2011. Celý svet sa presvedčil, že aj v takej malej krajine, ako je Slovensko, sa dá kvalitne zorganizovať takýto náročný turnaj. Zároveň všetci videli, akú veľkú popularitu má ľadový hokej v našej krajine.

Keďže ste šéfovali aj prvému šampionátu, viete porovnávať. V čom je dnes jednoduchšia jeho organizácia?

Robíme to druhýkrát, určite máme viac skúseností. Dôležité je, že máme v Bratislave postavený zimný štadión a hotel – nemusíme sa tak zaoberať stavbárskymi vecami. Dôležité je aj to, že mám fantastický tím okolo seba – takmer 90 percent ľudí je rovnakých, ako sa podieľalo na šampionáte v roku 2011. No pri každom stretnutí im pripomínam, že musíme napredovať a nemôžeme podliezať latku, ktorú sme si nastavili pri prvom šampionáte.

A čím konkrétne ju chcete preliezť?

Len hlúpy sa nepoučí z chýb a vieme, pri ktorých činnostiach sme museli v minulosti improvizovať. Sú oblasti, ktoré chceme pokryť ešte kvalitnejšie v Bratislave aj v Košiciach. Napríklad v sponzorských automobiloch chceme mať kvalitných šoférov. V roku 2011 sme mali aj šoférov, aj dobrovoľníkov, a nefungovalo to úplne dobre. Chceme angažovať aj viac dobrovoľníkov, na čom už niekoľko mesiacov pracujeme. Slovensko nie je dobrovoľnícky štát ako povedzme Kanada, ale chceme mať tieto veci dobre pokryté.

Na organizáciu ste od rezortu školstva dostali dotáciu 3,5 milióna eur.

Nie je to pravda. Po 500-tisíc eur dostali na rekonštrukciu zimné štadióny v Bratislave a Košiciach, organizačný výbor tak získal 2,5 milióna. Je to fantastické a ďakujeme tejto vláde za to, ako podporovala naše úsilie už pri snahe o organizáciu majstrovstiev sveta a aj teraz pri finálnych prípravách. V porovnaní s rokom 2011 je to veľký rozdiel – keď sa staval Zimný štadión Ondreja Nepelu a predtým aj tréningová hala v Košiciach, tak sme do šampionátu išli skromne, pretože všetka podpora zo strany vlády išla na výstavbu. Drvivú väčšinu príjmov má organizátor z predaja vstupeniek. Som rád, že teraz je to inak a máme aj podporu štátu, ktorému tento šampionát robí najlepšiu reklamu.

Viete už, na čo konkrétne použijete tých spomínaných 2,5 milióna eur?

Väčšina pôjde na licenciu pre IIHF za možnosť usporiadať šampionát a tiež na jeho poistenie. Spolu to sú takmer dva milióny. Zvyšok pôjde na organizáciu, ktorá je, samozrejme, mnohonásobne vyššia. Celkový rozpočet sa pohybuje okolo sumy 20 miliónov eur. Veľa ľudí si myslí, že ako pri iných športoch dostaneme od IIHF finančnú pomoc na organizáciu. Nie je to tak. My musíme platiť za tú možnosť usporiadať MS. Okrem štátnej dotácie, je tak našim kľúčovým príjmom výnos z predaja lístkov. Všetky marketingové práva vlastní Infront, dcérska marketingová spoločnosť IIHF.

Rozpočet podujatia je v porovnaní s rokom 2011 zhruba o tri milióny vyšší. Kde najviac stúpli náklady?

Určite v službách – najmä v oblasti ubytovania, stravovania či prenájmu hál. Platíme tiež za všetkých rozhodcov, ľudí z IIHF a každému výberu 22 izieb na minimálne dva týždne.

Máte už predstavu o tom, aké budú ceny lístkov na jednotlivé zápasy?

Na návrhu o cenách aj o systéme predaja vstupeniek pracujeme už od zimy minulého roka. Správne nastavenie je alfou a omegou úspešnosti šampionátu. Robíme všetko pre to, aby sme do augusta nastavili ceny čo najoptimálnejšie. Nemôžeme to prestreliť tak, ako Švédsko a Fínsko v rokoch 2012 a 2013, keď dvakrát za sebou prerobili na organizácii MS. Vlani boli Francúzi tiež v strate – to najmä kvôli zvýšeným nákladom na bezpečnosť. S rastúcimi hrozbami teroristických útokov rastie aj finančná náročnosť na bezpečnosť.

Slovensko odohrá zápasy základnej skupiny v Košiciach. Viac to organizačnému výboru pomohlo alebo ublížilo?

Vôbec nám to plánovanie nenarušilo. Bude to vyvážené – hlavne z toho dôvodu, že vieme, aká bola predajnosť lístkov v roku 2011 v Košiciach. Na východe sa teraz budeme sústrediť na zápasy Slovenska, v Bratislave na súboje Čechov, Rusov a Rakúšanov. Záujem o zápasy v Košiciach bude tentoraz veľký, a to je pre šampionát len dobre.

Kto je Igor Nemeček

Je bývalým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) – v roku 2011 na tomto poste po trinástich rokoch vystriedal Juraja Širokého. Vyštudoval Fakultu telesnej výchovy a športu, začínal ako metodik v Slovane Bratislava. Od roku 1987 pôsobil ako tréner mládeže v hokejovom zväze a v 90. rokoch viedol hokejistov v rakúskych a talianskych kluboch. V roku 1999 sa dal na funkcionársku dráhu, keď sa stal generálnym sekretárom SZĽH. Bol ním vyše desaťročie, následne sa stal šéfom organizačného výboru domáceho šampionátu 2011. Vo funkcii prezidenta skončil v roku 2016, odvtedy stál na čele organizačného výboru pri vlaňajších MS do 18 rokov a šampionáte v in-line hokeji. Zároveň je už 14 rokov aktívny v štruktúrach Medzinárodnej hokejovej federácie.