Nellisa nadchla atmosféra, Starostu rozladil výkon: Disciplína bola nulová (FOTO)

Hokejisti Spišskej Novej Vsi fungujú v úvode sezóny ako gólostroj a v úvodných dvoch dueloch nasúkali už jedenásť gólov. Trenčania ich naopak strelili iba tri a k zisku bodov mali v oboch prípadoch ďaleko ako Európska únia k zastropovaniu cien energií.

„Disciplína nás zráža nadol. Hovoríme si to už od leta a potrebujeme to zlepšiť. Zároveň však musím povedať, že Spišská má momentálne kvalitný tím a hrala naozaj dobre,“ povzdychol si po prehre 2:6 asistent trénera Dukly Peter Frühauf.

Trenčania dopriali domácim osem presilových hier a tri z nich nedokázali ubrániť. Keď sa im v devätnástej minúte podarilo vyrovnať šťastným gólom Martina Belluša, inkasovali už o sedem sekúnd na 1:2.

To sa ani nedá hodnotiť,“ netajil rozladenie z výkonu svojho tímu kapitán Tomáš Starosta. „Do stavu 1:1 to bolo celkom v poriadku, ale hneď z protiútoku sme inkasovali druhý gól. Do druhej tretiny sme išli s tým, že sa upokojíme, ale stal sa pravý opak. Na ľade už dominovalo jedno mužstvo a my sme vyzerali, ako keby sme zabudli hrať hokej. Disciplína bola nulová. Stále sme si pritom vraveli, že sa to nesmie stávať. Takto budeme víťaziť veľmi ťažko. “

Skóre 3:10 zo dvoch zápasov hovorí za všetko. „Nemôžeme hrať vonku s ôsmimi vylúčenými hráčmi na zápas. Čaká nás pol sezóny na klziskách súperov a musíme hrať oveľa zodpovednejšie. Takto by sme totiž vyhrali jeden z desiatich zápasov. Musíme sa upokojiť a začať robiť malé veci správne. “

Hoci ide stále iba o úvod sezóny, náprava musí prísť podľa Starostu veľmi rýchlo.

„Toho času veľa nebude. Zápasy idú rýchlym tempom a my to musíme hrať srdiečkom. Nemáme tu veľké mená. Je to mladý tím, ktorý môže uspieť iba kolektívnym herným prejavom. Musíme sa to naučiť. Teraz si trochu oddýchneme a ja verím, že v piatok vykorčuľuje na ľad úplne iné mužstvo. Také, ktoré sa bude biť o víťazstvo,“ vyslovil želanie trenčiansky kapitán.

Zaujímavosťou je, že v oboch doterajších zápasoch Dukly sa objavili v bránke Connor Lacouveé i Dávid Borák. Zatiaľ čo vo Zvolene išlo len o krátkodobý záskok a 21-ročný skalický odchovanec zaznamenal iba dva zákroky, na Spiši vystriedal skúseného Kanaďana už po treťom góle Rysov.

„Connora sme nestriedali preto, že chytal zle. Chceli sme dať tímu impulz. Nemôžeme sa však baviť iba o brankároch. Chýba nám agresivita v súbojoch. Vo Zvolene sme ju mali 30 či 40 minút a odvtedy na ňu čakáme. Nemôžeme si dovoliť vypúšťať súboje s hocijakým súperom,“ poznamenal Frühauf.

Pre mladého Boráka išlo o prvú vážnejšiu extraligovú skúsenosť. Svoj prvý gól z najvyššej súťaži inkasoval od Andreasa Štraucha, neskôr ho prekonali ešte Dante Salituro a Matej Giľák.

„Tento zápas nám vôbec nevyšiel. Naskočil som na rozbehnutý vlak a snažil som sa chalanom pomôcť. Nebolo to jednoduché, ale robil som, čo som mohol. Získavam skúsenosti a verím, že sa budem zlepšovať. Najdôležitejšie je, aby sme začali víťaziť,“ povzdychol si 21-ročný brankár, ktorý odohral celú doterajšiu seniorskú kariéru v prvoligovej Skalici. Logo HK 36 má aj na zadnej strane svojej masky. Na bočnej strane sa na nej vyníma legenda Dukly Pavol Demitra. Zaujímavou špecialitkou Boráka je striekanie vody z fľaše do vzduchu počas prerušenej hry. „Je taký môj rituál, ktorý mi pomáha udržať sa hlavou v zápase.“

To, že sa dostane do bránky počas oboch úvodných duelov Dukly sezóny určite nečakal. „Je to zaujímavé a určite nie jednoduché. Brankár však musí byť vždy pripravený a ja si cením každú šancu. Je mi jasné, že našou jednotkou je Connor. „Je to super chalan s množstvom skúseností. Učím sa od neho a som rád, že môžem pôsobiť pri takom brankárovi. Celkovo som Dukle vďačný za šancu vyskúšať si extraligu. Snažím sa zlepšovať každým dňom,“ doplnil Dávid Borák.

Zatiaľ čo Dukla sa zatiaľ trápi na oboch koncoch klziska, Spišskej Novej Vsi to ide na jednotku minimálne z pohľadu ofenzívy. V úvodnom súboji pod Urpínom nastrieľali Rysy päť, doma až šesť gólov.

„V prvom rade som rád, že sme vyhrali a vylepšili si tak chuť po prehre v Banskej Bystrici. V prvom zápase sme nevyužili ani jednu zo siedmich presilových hier, tentoraz sme si gólmi v početných výhodách výrazne pomohli. Som samozrejme spokojný, pretože sme chceli potešiť našich fanúšikov. Trenčín nebol vyložene horším tímom, ale za stavu 1:1 sa detaily prehupli na našu stranu,“ zhodnotil svoje prvé víťazstvo v Tipos extralige tréner Vlastimil Wojnar.

Poháňaní troma tisícami divákov vybehli Spišiaci do zápasu s obrovskou chuťou. Atmosféru v hale ešte viac rozdúchal úvodný gól Anthonyho Nellisa v trinástej minúte. Dvadsaťosemročná kanadská predsezónna posila si potom štatistiky vylepšila ešte o ďalší gól a asistenciu.

„V piatok som sa trochu vytrápil. V Bystrici sme strelili päť gólov, ale ja som tam nebodoval. Doma som sa chcel ukázať v lepšom svetle a poháňala ma energia od fanúšikov. Som samozrejme rád, že mi to vyšlo takto a mohol som sa predstaviť aj strelecky,“ usmieval sa od ucha z uchu Nellis. V útoku s Andreasom Štrauchom a Danielom Tkáčom mu to ladilo, ako keby spolu hrávali už od nepamäti. „S týmito chalanmi je ľahké hrať. Už počas prípravy sme našli správnu chémiu, pričom vtedy som hrával aj s Braňom Rapáčom. Ten je teraz zranený, ale Danny ho zaskočil výborne. Chlapci sú skvelí na ľade i mimo neho a nie je teda ťažké zladiť sa.“

Pre rodáka z Lévisu v provincii Quebec ide o prvú európsku skúsenosť. Niektoré veci ho doslova šokovali.

„Atmosféra bola úžasná. V USA a v Kanade niečo také nemáme a bol som z toho nadšený. Už teraz sa teším na zvyšnú časť sezóny,“ vyznal sa úprimným tónom Nellis, ktorý si privykol na nový štýl hokeja veľmi rýchlo. „Je to samozrejme niečo iné, ale mne sa takýto hokej páči. V tejto lige je dôležitý každý zápas a je preto dôležité byť zakaždým stopercentne pripravený. Hrá sa tu rýchly, korčuliarsky hokej. Prvý dojem je teda super.“

Hoci patrí v tíme Spišskej Novej Vsi medzi tých skúsenejších, pred domácou premiérou nebol úplne pokojný. „Všetci sme sa veľmi tešili na prvý domáci zápas a v meste sme cítili silnú energiu. Ja osobne som sa na svoju premiéru v Spišskej veľmi tešil a bol som trochu nervózny. Cítil som sa ako malý chlapec pred skúškou, ale dopadlo to výborne. Hlavne zásluhou výborného kolektívneho výkonu,“ odfúkol si Anthony Nellis.

Z prehľadu kanadského útočníka vyťažil aj jeho spoluhráč v útoku Andreas Štrauch. V 36. minúte zúročil krásnu prihrávku a prestrelil Dávida Boráka

„Anthony je výborný hráč a pri tom mojom góle ukázal veľký prehľad. Kiežby som dostával také prihrávky často. Potom sa už totiž strieľajú góly ľahko,“ rozosmial sa 28-ročný popradský odchovanec. V minulej sezóne čakal na svoj prvý presný zásah sezóny až do 22. októbra. „Teraz to prišlo našťastie už v úvode sezóny, ale ja už nie som najmladší a tak to tak neberiem. Dôležitejšie ako góly sú body tímu.“

Ofenzívny herný prejav má svoje úskalia a Spišiaci inkasovali vo dvoch zápasoch osem gólov. Divákom sa však musia ich prestrelky páčiť a podľa Štraucha je mužstvo na takýto útočný štýl šité.

„Máme výborné mužstvo a dnes sme to opäť potvrdili. Naša ofenzívna sila je veľká a ak budeme hrať takto, tak budeme mať o chvíľu vypredané. Máme tím plný výborných korčuliarov, strieľame veľa gólov a bodaj by nám to takto išlo celú sezónu,“ dodal so spokojnosťou v hlase Andreas Štrauch.

Spišiakov čaká v najbližšom kole cesta na Zemplín, Trenčania pokračujú vo svojich cestách za súpermi na Liptove. Prvý domáci duel by vzhľadom na rekonštrukciu štadióna mali odohrať až v úvode decembra. Ak chcú byť teda v tejto sezóne úspešní, musia začať zbierať body aj napriek absencii výhody vlastného ľadu.

„Od leta sme vedeli, do čoho ideme. Toto nebude nikdy výhovorka na zlý výkon. Nie je to jednoduché, ale nelietame na Sibír. Verím teda, že už sa o tom nebudeme musieť nikdy baviť a budeme to zvládať oveľa lepšie,“ uzavrel asistent trénera Dukly Peter Frühauf.


Prehľad zápasu

6
Góly Góly
2
39 (15,38 %)
Strely na bránu Strely na bránu
0 (0,00 %)
33 (94,29 %)
Zákroky Zákroky
33 (84,62 %)
3/8 (37,50 %)
Presilové hry Presilové hry
1/6 (16,67 %)
5/6 (83,33 %)
Oslabenia Oslabenia
5/8 (62,50 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Fotogaléria