Nedeľná glosa: Česká a slovenská hokejová mentalita

Súčasná situácia ohľadom šírenia koronavírusu síce hokeju v teréne vôbec nepraje, ale vďaka tomu sa môžu rozvíjať rôzne debaty medzi fanúšikmi. Jedna z podobných debát v posledných dňoch ma primäla zamyslieť sa nad českou a slovenskou „hokejovou mentalitou“. Presnejšie nad tým, ako ľudia v oboch krajinách vnímajú nielen predošlé úspechy, ale aj aktuálnu pozíciu hokeja v ich krajine a vo svete.

Podobností je dosť – v oboch krajinách si uvedomujeme, že hokej bude po súčasnej kríze iný. Nikto presne nevie, čo to bude v praxi znamenať, ale ako českí, tak aj slovenskí fanúšikovia budú mať v budúcej sezóne výrazne reálnejšie očakávania, prípadne budú k svojim hráčom a klubom menej kritickí ako doposiaľ. V tomto prístupe sa dá nájsť aj niečo pozitívne, nakoľko ľudia možno s väčšou chuťou podporia svoj tím, aj keď jeho výsledky trebárs nebudú podľa ich predstáv.

Zaujímavejší je však rozdielny pohľad na Čechov a Slovákov v otázke doterajšieho hokejového smerovania. Keď sa pozriete na české diskusné fóra prípadne osobne diskutujete s českými fanúšikmi, len u málokoho z nich narazíte na skepsu. Český hokej podľa nich síce oproti minulosti zaostáva, rastú však nové talenty a liga je na tom ekonomicky aj kvalitatívne stále veľmi dobre. Nájdu sa síce aj opozitné hlasy u niektorých odborníkov, prevláda však pozitívna nálada. Český hokej má stále dôležité miesto na medzinárodnej scéne, a súčasné ťažkosti spôsobené koronavírusom by sa nemali výraznejšie podpísať na kvalite ani do budúcnosti.

Oproti tomu je vnímanie na Slovensku podstatne skeptickejšie ako skutočnosť. V posledných rokoch by vám väčšina fanúšikov povedala, že dobré časy sú dávno za nami, a napriek pozitívnym trendom y posledných rokov možno u mnohých fanúšikov badať porazeneckú nákladu. Pritom realita je taká, že postupnými krokmi napredujeme v medzinárodnom mládežníckom hokeji, väčšina odborníkov si všíma pozitívny trend aj v seniorskom reprezentačnom hokeji a všetci sa zhodnú, že pozitívnym smerom ide aj domáca hokejová liga, k čomu pochopiteľne prispel aj návrat Slovana Bratislava.

Aj v týchto úvahách sa odzrkadľuje badateľný rozdiel v českej a slovenskej mentalite nielen v hokeji, ale aj v bežnom živote. V Česku vládnu väčšinou pozitívnejšie očakávania, na Slovensku sme k sebe predsa len kritickejší a v určitom smere skeptickejší - v lepšom prípade opatrnejší. Zostáva nám veriť, že budúca sezóna nás všetkých presvedčí o tom, že dobre nielen bolo, ale že môže byť ešte lepšie.

Držme si palce.