Nechajte nás hrať sa: Príručka nielen pre rodičov malých hokejistov

BRATISLAVA (SZĽH) – „Pre deti je šport najkrajšia vec na svete. Naučí ich znášať tlak, pripraví ich na víťazstvá i prehry. Nie je však správne tlačiť na ne, aby sa za každú cenu stali profesionálnymi športovcami,“ povedal legendárny Wayne Gretzky, dodnes považovaný za najlepšieho hokejistu všetkých čias. A keďže kľúčovým činiteľom v športovom raste dieťaťa sú rodičia, je dôležité, aby rozumeli systému jeho rozvoja a mali vedomosť, čo mu prospieva a čo škodí. 

Slovenský zväz ľadového hokeja s odborníkmi a športovým psychológom Adamom Truhlářom poukázali na tieto skutočnosti v príručke „Nechajte nás hrať sa“ s podtitulom „Psychológia športu pre rodičov budúcich hokejistov“. Podľa autorov publikácie je potrebné inštruovať rodičov v športovej výchove svojich ratolestí, aby im vytvorili ideálne prostredie pre rozvoj a nevideli v nich budúcich majstrov sveta už v útlom veku, kedy by sa mali športom baviť. „Častokrát pozorujeme počas hokejových stretnutí spôsob komunikácie rodičov s dieťaťom. Svojim správaním im môžu brániť v rozvoji. Hoci si myslia, že robia všetko správne, neuvedomujú si, že ich správanie môžem mať a má na deti presne opačný vplyv,“ vraví zostavovateľ a športový psychológ Adam Truhlář.  

Príručka je k dispozícii trénerom a inštruktorom, aby vedeli ukázať matkám i otcom, ako a prečo robiť konkrétne kroky v športovej výchove svojich detí. Poukazuje na chyby rodičov v tomto procese a ponúka sériu rád či odporúčaní, ktoré slúžia na ich odstránenie. „Veríme, že príručka bude aktívne využívaná na miestnej úrovni ako nástroj na pomoc pri budovaní pochopenia tréningového procesu medzi trénermi, rodičmi, manažérmi a ďalšími zainteresovanými stranami,“ želá si fínsky špecialista Jukka Tiikkaja, ktorý sa podieľal na vytvorení publikácie. Okrem neho a Adama Truhlářa prispeli postrehmi aj ďalší odborníci Dušan Benický, Tomáš Gurský, Diana Kosová, Miroslav Mackulín, Peter Kuračka, Peter Bielik a Slávka Černáková. 

Na propagácii príručky sa podieľali aj majstri sveta z Göteborgu Michal Handzuš a Rastislav Staňa. Obaja sa stali tvárami videokampane, ktorú pripravil Slovenský zväz ľadového hokeja, aby rozšíril povedomie o úlohách rodičov v spomínanom procese. Súčasťou komunikačnej kampane bude séria rozhovorov či už s odborníkmi, členmi pracovnej skupiny alebo tvárami projektu na danú problematiku. 

Príručku pre rodičov „Nechajte nás hrať sa“ si môžete pozrieť na stránke hockeyslovakia.sk v sekcii Vzdelávanie-Vzdelávanie rodičov alebo na tomto odkaze.