Nečakaná zmena priniesla dievčenskej osemnástke veľkú príležitosť

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov mala zažiť vrchol aktuálnej sezóny už v januári. Pôvodne ju začiatkom roka čakal turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v maďarskom Györi. Situáciu však zmenil nový koronavírusový variant omikron a podujatie sa presunulo na úvod apríla. Ani teraz však mladé Slovenky nezamierili k južným susedom. 

Marcové rozhodnutie Rady IIHF, vyplývajúce z konfliktu na Ukrajine, posunulo dievčatá na šampionát elitnej kategórie, ktorý sa uskutoční od 6. do 13. júna v amerických mestách Middleton a Madison v štáte Wisconsin. 

„Bola to veľmi príjemná zmena, hoci sme boli tesne pred zverejnením nominácie na záverečný kemp pred turnajom v Györi. Museli sme flexibilne zareagovať, zmeniť logistiku aj prípravu. Čaká nás náročná procedúra spojená s protipandemickými opatreniami a takisto komunikácia s imigračnými úradmi v USA. Máme striktné odporúčania, aby boli dievčatá zaočkované. Niekedy sme pri cestovaní riešili iba platnosť pasu, teraz sa musíme vysporiadať s covidovými záležitosťami, aby sme mohli vôbec pricestovať,“ povedala pre Hockey Slovakia generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.

Na majstrovstvách sveta v zámorí sa predstavia hráčky ročníka 2004 a mladšie. Slovenské hokejistky ročníkov 2005 a 2006 si nedávno zahrali na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) vo Fínsku, kde obsadili piate miesto. Mimo medailovej hry ich odsunuli dve tesné prehry v základnej skupiny s domácimi reprezentantkami (2:3) a Švédkami (1:3).

„EYOF nám ukázal, ako vyzerá táto veková kategória dievčat, hoci bez ročníka 2004. Odohrali sme slušné zápasy. Od Fínok sme inkasovali rozhodujúci gól 19 sekúnd pred koncom stretnutia. Výsledky boli sľubné. Mrzí nás akurát konečné piate miesto, ktoré vyplynulo aj z formátu turnaja. Nie sme skeptickí. Máme na čom stavať. Teší nás, že dievčatá sa mohli porovnať s top tímami, akými sú Švédsko a Fínsko. Zároveň sme na EYOF-e získali dostatok videomateriálu o niektorých našich súperkách na MS v USA,“ pokračovala skúsená funkcionárka. 

Slovenky sa predstavia v Spojených štátoch amerických v B-skupine v konkurencii Nemiek, Češiek a Švajčiarok. Z tejto štvorice preniknú najlepšie dva tímy do štvrťfinále, zvyšné dva budú bojovať o záchranu v sérii hranej na dve víťazstvá. 

„V elitnej kategórii to nie je prechádzka ružovou záhradou. Čakajú nás náročné súperky, s ktorými sa však stretávame a ak sa na nich dobre pripravíme, vieme ich zdolať. Dievčatá sú nabudené. Elitný šampionát je sledovaný pozornejšie ako ten divízny. Môžu sa odprezentovať a zabezpečiť si hokejový rast na zámorských univerzitách alebo v iných špičkových súťažiach.“

Turnaj v netypickom termíne koliduje so záverom školského roka. Dievčatá, ktoré spadajú do hľadáčika trénerov, budú mať v júni študijné povinnosti. „Vždy je to pre nás výzva, ako to dopadne. Dúfam, že školy budú k dievčatám ústretové a vyhovejú im so skúškami. Je dôležité, aby popri hokeji aj študovali. Napriek tomu verím, že budeme mať v USA čo najsilnejší káder,“ uzavrela Ľubomíra Kožanová. 

Program B-skupiny na MS hráčok do 18 rokov (časy sú v SELČ):

PONDELOK 6. JÚNA 
23.00 Slovensko – Česko 

UTOROK 7. JÚNA
3.00 Švajčiarsko – Nemecko
23.00 Česko – Nemecko

STREDA 8. JÚNA
3.00 Švajčiarsko – Slovensko

ŠTVRTOK 9. JÚNA
23.00 Česko – Švajčiarsko

PIATOK 10. JÚNA
3.00 Nemecko - Slovensko