Napriek prehre na Slovane šťastný deň pre Patrika Svitanu

Štvrtok, napriek prehre na ľade Slovana Bratislava 1:2, bol pre popradského kapitána Patrika Svitanu šťastným dňom. Predpoludním sa stal druhýkrát otcom, čo je nielen podľa neho oveľa dôležitejšia udalosť ako výsledok zápasu na ľade.

Patrik Svitana bol po stretnutí v Bratislave poriadne vyčerpaný. Noc predtým toho veľa nenaspal, od tretej nadránom bol v nemocnici a o 10.25 h sa stal otcom syna Timona. Slastné chvíle si dlho nevychutnával. Poprad do Bratislavy cestoval bez opôr Davida Skokana či Michaela Vandasa. Svitana sa napriek povoleniu od vedenia necestovať krížom cez Slovensko predsa len rozhodol urobiť krok v prospech mužstva a ukázal, ako sa správa líder kabíny. Za spoluhráčmi sa vydal autom, v ktorom si aspoň trocha oddýchol.

Zhruba hodinu pred zápasom už bol na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, rýchlo sa prezliekol, rozcvičil sa a vykorčuľoval na duel. Z útočníkov bol najvyťaženejším, odkorčuľoval takmer 20 minút.

„Dnešok je bez ohľadu na výsledok zápasu pre mňa šťastný. Nič krajšie ako narodenie potomka nemôže byť. Žena pôrod zvládla perfektne, ja som bol pri ňom. Od nej vyšiel impulz, aby som išiel. Chcel som pomôcť spoluhráčom. Bolo to náročné pre mňa, ale zvládol som to. Škoda, že to nevyšlo aj výsledkovo,“ hovoril po skončení stretnutia.

Stretnutie sa rozhodlo už v prvej dvadsaťminútovke. Slovan sa dostal do dvojgólového vedenia, Poprad znížil na rozdiel gólu, ale vyrovnať sa mu už nepodarilo. Na Kristersa Gudlevskisa vyslali „kamzíci“ 25 streleckých pokusov, za chrbtom bratislavského brankára skončil jediný. V závere pripravil Svitana aj ideálnu streleckú príležitosť Handlovskému, avšak ani táto akcia sa neskončila vyrovnávajúcim gólom.

„Prvá tretina nebola z našej strany úplne podľa predstáv. V druhej sme chceli výsledok otočiť. Mali sme aj šance, ale neboli sme dostatočne efektívni,“ priznal Svitana.

Podtatranci majú v týchto dňoch poriadne nasekaný program. Od minulého piatka zvládli štyri zápasy, hrali obdeň. So Zvolenom, Nitrou, Trenčínom i Slovanom vždy o gól prehrali. Na náročný program sa nevyhovárajú. „Podmienky sú pre každého rovnaké. Berieme to, ako to je. Do každého zápasu chceme ísť s cieľom zvíťaziť. Vieme, kde robíme chyby a na čom musíme ešte pracovať. Stále je ešte len začiatok sezóny a bič plieska na konci,“ doplnil popradský kapitán.

Slovan vo štvrtok po takmer desiatich rokoch, prvýkrát od 6. decembra 2011, zdolal Poprad v súťažnom zápase v riadnom hracom čase. „Kamzíci“ brali aspoň bod zo súbojov s „belasými“ v dvanástich prípadoch za sebou. Tréner Peter Mikula priznal, že absencia Skokana s Vandasom bola citeľná. Niektorí ďalší hráči nastúpili so sebazaprením, Svitana ukázal veľkú obetavosť. Mladší hokejisti ponúknutú šancu zatiaľ podľa Mikulu nevyužili. Rovnako ako v minulom ročníku aj v tomto ťahá Poprad predovšetkým jeden útok.

„Som nespokojní s viacerými hráčmi. Aj dnes my sme mali síce medzihru, Slovan dával góly. Viacerým chýba agresivita a väčšia chuť presadiť sa. Týka sa to aj mladých s výnimkou Filipa Mešára. Často sa iba vozia. Mali by o sebe dať vedieť a ukázať sa,“ kritizoval Peter Mikula.