Najmladšia reprezentácia v Leviciach: väčší dôraz na systém, tréner chváli prístup hráčov

LEVICE (SZĽH) – Februárový asociačný termín využila na zraz aj najmladšia chlapčenská reprezentácia. Výber hokejistov do pätnásť rokov sa v pondelok zišiel v Leviciach, kde do piatka 44-členný káder hráčov absolvuje päťdňové sústredenie. Viac o samotnej akcii povedal v rozsiahlom rozhovore hlavný tréner reprezentácie Branislav Varga.

Zameriavajú sa už na systém

Reprezentácia do pätnásť rokov absolvuje počas februárovej asociačnej pauzy päťdňový výcvikový tábor v Leviciach. Aká je jeho obsahová náplň?
Dôvodom tejto päťdňovej akcie bolo hneď v úvodný deň testovanie hráčov, v ďalších dňoch zas dohromady dva priateľské zápasy medzi dvomi družstvami poskladanými z nominovaných hráčov a v neposlednom rade aj tréningové jednotky, na ktorých sa zameriavame už na prvky herného systému a špeciálne tréningy zvlásť pre obrancov a zvlášť pre útočníkov. Zameriavame sa už na to, aby hráči vedeli, aká bude naša herná identita v jednotlivých zápasoch na turnaji v Jihlave v apríli, ktoré sa už nezadržateľne blížia.

Pokiaľ ide o prvý deň a testovanie, aká bola batéria testov?
Testovanie prebiehalo pod záštitou Národného športového centra a spoločnosti HDC. Hráči absolvovali korčuliarske testy na vzdialenosť 36 metrov vpred aj vzad, agility dráhy s pukom i bez puku. Na suchu to boli zhyby, sed-ľahy, drepy a výskoky. Tieto testy by nám mali ukázať trénovanosť hráčov, ale hlavne budú pre nás dôležité výstupy a odporúčania určené pre konkrétnych hráčov, ktoré budeme zdieľať aj s ich klubovými trénermi. Za pomoci mentálnych trénerov budeme mať navyše aj osobnostný profil hráčov, ktorý bude pre nás taktiež veľmi dôležitý.

Branislav VargaRealizačný tím reprezentácie do 15 rokov: Zľava Boris Valábik, Branislav Varga a Rastislav Paľov

Na margo dvoch prípravných zápasov – aký je ich účel a zámer?
V nich sledujeme hlavne hráčov, ktorí sú buď úplne noví, alebo ktorí prešli len jedným výberom a chceme im dať znovu šancu ukázať sa. V kategórii do 15 rokov je u hráčov veľmi premenlivá výkonnosť a často za tri-štyri mesiace vedia urobiť hráči veľký progres. Preto sme niektorých hráčov chceli po čase znovu vidieť. Hlavne však v zápasoch budeme dbať na to, ako budú hráči prenášať do zápasov herné prvky, ktoré trénujeme.

Prípravné zápasy odohrali hráči jednak na novembrovom turnaji regiónov, ako aj na regionálnych výberoch ešte v októbri. Líšilo sa však to, čo ste po hráčoch vyžadovali v zápasoch vtedy, s tým, čo vyžadujete od nich teraz?
Na turnaji regiónov to ešte stále bolo hlavne o spoznávaní hráčov, ich schopností a predností na ľade. Teraz nám už viac ide o prenos herných systémov a jednotlivých nacvičených signálov priamo do hry. Už by sme radi videli medzi hráčmi aj typologické dvojičky, ktoré by k sebe sedeli. Súčasne nás zaujíma aj to, ako sa hráči, ktorí už absolvovali viac zrazov, dokážu vyrovnať so svojou pozíciou, pretože v tomto veku sú hráči veľmi náchylní myslieť si, že sú už stabilnou súčasťou reprezentácie, kde majú vyárendované miesto. V tomto smere teda sledujeme aj psychickú odolnosť a charakter hráčov.

S ôsmimi päťkami hráčov

Od regionálnych výcvikových táborov, kde ste vyskúšali dohromady stodva hokejistov, ste na poslednej akcii, na decembrovom turnaji v Poprade, skresali káder na dvadsaťosem hráčov. Teraz v Leviciach ich však máte k dispozícii znovu viac – štyridsaťštyri. Prečo?
V decembri nás na turnaji v Poprade bolo dvadsaťosem s tým, že sme sa rozhodli nominovať hráčov, ktorí mali podľa nás v tom čase najlepšiu momentálnu formu. Ako som však už povedal, pri hráčoch tejto vekovej kategórie je výkonnosť veľmi kolísavá a pár mesiacov vie urobiť veľmi veľa. Máme tu široké portfólio hráčov, ktorí spĺňajú dosť vysoký štandard, preto by sme neradi niekoho z nich opomenuli. Súčasne chceme vyslať hráčom signál, že každý má dvere do reprezentácie otvorené a dodať tým hráčom ďalšiu motiváciu do tvrdej práce.

Branislav Varga na lavičke reprezentácie do 15 rokovBranislav Varga na lavičke reprezentácie do 15 rokov

Nerátajúc turnaj v Poprade, tak ste vždy pracovali s družstvami s tromi päťkami. Teraz máte k dispozícii štyridsaťštyri hráčov rozdelených do dvoch družstiev po štyroch päťkách. 
Rozhodli sme sa hlavne z toho dôvodu, že sme chceli mať čo najvyšší počet hráčov. Pre štyri päťky sme sa rozhodli aj preto, že od hráčov budeme vyžadovať vysoké tempo počas celého zápasu. Hra na tri päťky by v tomto smere bola veľmi náročná. V tom sa to líši od predchádzajúcich akcií, kde sme mali družstvá poskladané z troch pätiek. Vtedy nám šlo predovšetkým o to, aby sme hráčov čo najviac videli v zápasovom tempe a v akcii. Hráčov sme tak v tom čase videli vo vysokom počte striedaní, vieme už od nich, čo môžeme očakávať, a aj preto sme sa tentoraz rozhodli poskladať družstvá so štyrmi päťkami.

Sústredenie trvá päť dní, čo je doposiaľ najdlhšie trvajúce sústredenie. Je fyzicky náročnejšie než predchádzajúce?
Ani by som nepovedal, že je fyzicky náročnejšie. Skôr by som povedal, že náročnejšie je po psychickej stránke, pretože od hráčov vyžadujeme, aby preniesli do svojej hry veľmi veľa nových poznatkov. Na ľade tak musia viac premýšľať a hráčov viac edukujeme po stránke toho, čo od nich na ľade chceme v jednotlivých herných situáciách.

Už sme tu viackrát spomínali, že hráči sú rozdelení do dvoch družstiev. Podľa akého kľúča ste ich do nich rozdeľovali?
Pri rozdelení hráčov do družstiev sme sa držali toho, aby nemali medzi sebou žiadne klubové väzby, skôr sme sa snažili dať dohromady aj hráčov, ktorí spolu nikdy nehrali. Chceli sme však vybrať určité dvojičky a trojičky hráčov, ktoré by mohli k sebe sedieť, a to nie na základe výkonnosti, ale čisto na základe typológie.

Budete v priebehu výcvikového tábora a dvoch zápasov hráčov medzi družstvami vymieňať?
Áno, samozrejme. Bude to jednak na základe výkonnosti, ale zároveň chceme vidieť aj viacero možných formácií.

Branislav VargaBranislav Varga

Piati hráči v „šestnástke“

Už len z logiky veci sa dá pokojne prehlásiť, že tu nemáte najsilnejšie družstvo, keďže s reprezentáciou do šestnásť rokov cestovalo až päť hráčov ročníka narodenia 2004, ktorí vekovo spadajú ešte do reprezentačnej „pätnástky“. Takýto vysoký počet ostaršených hráčov je v reprezentácii do šestnásť rokov nezvyčajný. Navyše medzi touto päticou hráčov nie je trebárs brankár Rastislav Eliaš, ktorý už so „šestnástkou“ absolvoval v tejto sezóne tri turnaje. Ako vás, realizačný tím „pätnástky“, teší, že až toľko hráčov sa dokáže presadiť v o rok staršej reprezentácii?
Sme tomu veľmi potešení. Chlapcom fandíme, aby sa tam čo najdlhšie udržali, pretože by to bolo prospešné aj z pohľadu celého slovenského hokeja. Čím viac kvalitných hráčov vychováme, tak tým lepšie. Svojím spôsobom je to už aj teraz istá satisfakcia pre všetkých trénerov na klubovej úrovni, ktorými títo hráči prešli.

Rozprávali ste sa už s trénerom „šestnástky“ Radoslavom Heclom, že by ste pre vyvrcholenie sezóny, ktorým bude turnaj v Jihlave, vyskúšali aj týchto hráčov, ktorých ste v priebehu sezóny k dispozícii nemali?
Keďže nedochádza k termínovej kolízii výcvikových táborov a zápasov reprezentácie do 15 a 16 rokov, tak sme sa trénerom Radoslavom Heclom dohodli, že všetci hráči ročníka 2004 budú nám k dispozícii pre turnaj v Jihlave. Uvidíme však ešte, aký bude ich zdravotný stav a ako sa celá situácie nakoniec vyvinie. V tejto chvíli to však vyzerá tak, že do Jihlavy by sme mohli ísť na konfrontáciu s Čechmi a Švédmi s najsilnejším možným výberom.

Kým „šestnástka“ využíva vašich hráčov, vy ste v tejto sezóne nepovolali ešte žiadneho hráča ročníka 2005. Nebol na to zatiaľ dôvod, alebo máte k dispozícii široké portfólio hráčov ročníka 2004?
Na reprezentačnom úseku sme sa dohodli, že v tohtoročnej „pätnástke“ budeme skautovať a mapovať výkonnosť hráčov ročníka 2004. Keďže máme k dispozícii naozaj široké portfólio hráčov na slušnej úrovni, u ktorých však nevieme predikovať ich ďalší herný vývoj, tak nemáme momentálne dôvod ťahať hráčov ročníka 2005. Naopak, keby sa dalo, tak ja by som bol len rád, keby sme mohli na tieto výcvikové tábory zavolať ešte viac hráčov, pretože je viacero chlapcov, ktorí by si to za svoju výkonnosť v kluboch zaslúžili. Preto momentálne zatiaľ nevidíme dôvod skúšať hráčov ročníka 2005, hoci máme o nich informácie, že sú šikovní, ale nateraz si vystačíme s tým, čo máme a sme radi za príjemné starosti, ktoré nám hráči ročníka 2004 zatiaľ pripravili.

Branislav VargaBranislav Varga

Aký veľký progres spravili hráči od prvých spoločných stretnutí v októbri?
Ako som už spomínal, hráči sú v tomto veku veľmi náchylní na rôzne podnety a ich výkonnosť je kolísavá. Nedá sa teda povedať en bloc, že všetci spravili progres. Niektorí hráči išli výkonnosťou aj trochu dole, možno aj preto, že v takomto veku ešte nemajú natoľko odolnú psychiku. Stále teda dochádza k fluktuácii hráčov. Je to však prirodzené a očakávané, takýto priebeh sa dá predpokladať zhruba do reprezentácie do 17 rokov, kde hráči začínajú stabilizovať svoju výkonnosť a odolnejší sú už aj po psychickej stránke.

Hráči sa snažia o profesionalizmus

Ako sa vám javia hráči mimo ľadu?
Sme naozaj veľmi milo prekvapení, že všetci hráči, ktorí do Levíc prišli, aj na základe pohovorov sa snažia o maximálny profesionalizmus. Mali sme s nimi sedenia ohľadom vystupovania na sociálnych sieťach, ohľadom vystupovania v médiách, aby si hráči uvedomili, že to nie sú obyčajní 14-roční chlapci, ale už členovia širšieho kádra reprezentácie a podľa toho by sa aj mali správať.

Údajne vy ste rozdeľovali hráčov na izby…
Áno, je to pravda. Chceli sme, aby sa hráči navzájom čo najlepšie spoznali a vytvorili tak dobrú partiu. Nechceme, aby sa selektovali na skupiny či už podľa klubovej príslušnosti, alebo podľa známostí. Chceme, aby všetci hráči navzájom o sebe niečo vedeli, aby keď budú nasadení do zápasu, tak spolupracovali každý s každým.

Nominácia SR 15 na výcvikový tábor a testovanie NŠC (04. – 08. 02. 2019)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Adam Gerhardt Ľ 30. 01. 2004 HK DUKLA Trenčín
Patrik Jurčák Ľ 10. 02. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
Ján Korec Ľ 28. 09. 2004 HOBA Bratislava
Matej Vereš Ľ 15. 01. 2004 HK DUKLA Trenčín
OBRANCOVIA
Filip Čulík Ľ 19. 01. 2004 HKM Zvolen – mládež
Jozef Viliam Kmec P 02. 01. 2004 HC Košice
Luca Krakovský Ľ 18. 06. 2004 HC SLOVAN Bratislava/HOBA Bratislava
Adam Kremnický P 12. 05. 2004 HC AZ Havířov (ČR)
Adam Lehocký P 02. 05. 2004 HK DUKLA Trenčín
Martin Malecký Ľ 25. 04. 2004 HK Brezno/MHk 32 Liptovský Mikuláš
Ján Marušinec Ľ 20. 04. 2004 HOBA Bratislava
Marián Moško Ľ 11. 05. 2004 HK DUKLA Trenčín
Sebastian Nahalka Ľ 08. 06. 2004 HK ŠKP Poprad
Dávid Nátny Ľ 14. 03. 2004 MHA Martin
Roman Novák Ľ 13. 02. 2004 HK Mládež Michalovce
Lukáš Pánik Ľ 31. 08. 2004 MMHK Nitra
Tomáš Šarina Ľ 15. 05. 2004 HK Brezno
Sebastián Štekláč Ľ 28. 02. 2004 HK Mládež Michalovce
Jakub Veteška P 26. 01. 2004 MŠK Púchov
Boris Žabka Ľ 20. 05. 2004 BK Mladá Boleslav (ČR)
ÚTOČNÍCI
Alex René Bartakovics P 01. 06. 2004 MŠHK – mládež Prievidza
Martin Benko P 26. 01. 2004 HK DUKLA Trenčín
Tomáš Dudáš Ľ 14. 07. 2004 MsHKM Žilina
Patrik Gabriel Ľ 07. 01. 2004 HK Gladiators Trnava
Matej Grega Ľ 25. 02. 2004 MHA Martin
Matej Greschner P 21. 05. 2004 MŠHK – mládež Prievidza
Michal Hazucha Ľ 07. 06. 2004 MMHK Nitra
Jakub Kopecký Ľ 08. 02. 2004 HK DUKLA Trenčín
Adam Kurty Ľ 09. 03. 2004 EHC Lions (Rak.)
Patrik Melicher P 25. 03. 2004 HK Brezno/MHk 32 Liptovský Mikuláš
Martin Mišiak Ľ 30. 09. 2004 HC Kometa Brno (ČR)
Marek Molnár Ľ 09. 03. 2004 HKM Zvolen – mládež
Adam Ondriš P 07. 07. 2004 HC SLOVAN Bratislava-mládež
Servác Petrovský Ľ 10. 08. 2004 HC Oceláři Třinec (ČR)
Jakub Plevka Ľ 22. 05. 2004 VSK Technika Brno (ČR)
Sebastian Andrej Podkonický P 23. 12. 2004 HKM Zvolen – mládež
Peter Repčík Ľ 09. 01. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
Jakub Ružek Ľ 16. 05. 2004 HK Trnava
Markus Suchý Ľ 13. 04. 2004 HK ŠKP Poprad
Adam Sýkora Ľ 07. 09. 2004 MMHK Nitra
Patrik Ščepko Ľ 20. 02. 2004 HK Trnava
Ivan Thomka Ľ 11. 03. 2004 MHA Martin
Žigmund Zöld P 04. 11. 2004 HC Lučenec/MHk 32 Liptovský Mikuláš
Adam Žlnka P 28. 02. 2004 HK ŠKP Poprad
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Adam Gajan B Ľ 06. 05. 2004 HK ŠKP Poprad
Maximilián Lednický B Ľ 21. 07. 2004 MHA Martin
Viktor Brezina O Ľ 08. 04. 2004 MŠKM Trebišov/HK Mládež Michalovce
Matúš Brnoliak O Ľ 18. 06. 2004 MHk 32 Liptovský Mikuláš
Samuel Slažanský POVOLANÝ O Ľ 26. 12. 2004 MMHK Nitra
Matej Štefan Lörincz O Ľ 01. 01. 2004 HKM Zvolen – mládež
Matej Tomas POVOLANÝ O P 07. 09. 2004 HK ŠKP Poprad
Andrej Vaňo O Ľ 29. 03. 2004 HK Iskra Partizánske/HC Topoľčany
Marko Vinclér O Ľ 30. 04. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
Dávid Dadaj POVOLANÝ Ú Ľ 06. 04. 2004 MsHKM Žilina
Max Ferkodič POVOLANÝ Ú Ľ 26. 02. 2004 MMHK Nitra
Daniel Gellen POVOLANÝ Ú Ľ 18. 05. 2004 HKM Zvolen – mládež
Samuel Honzek Ú Ľ 12. 11. 2004 HK DUKLA Trenčín
Martin Lachkovič Ú Ľ 03. 10. 2004 HC SLOVAN Bratislava
Filip Martiška Ú Ľ 26. 03. 2004 HK Iskra Partizánske
Oliver Orosz POVOLANÝ Ú Ľ 22. 03. 2004 HC Košice/MŠKM Trebišov
Viktor Petrík POVOLANÝ Ú Ľ 14. 09. 2004 HK Lokomotíva Nové Zámky
Benjamín Pšenko Ú Ľ 15. 12. 2004 HK Trnava
Vladimír Smolka Ú P 30. 04. 2004 MHA Martin
Andrej Štefánik Ú Ľ 29. 09. 2004 MsHKM Žilina
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Vladislav Baláž
Hlavný tréner Branislav Varga
Asistent trénera Rastislav Paľov
Asistent trénera Tibor Tartaľ
Tréner brankárov Michal Zemančík
Konzultant Boris Valábik
Lekár Rajmund Szikora
Masér Vladimír Nemček
Masér František Oláh