Najlepšiu slovenskú hokejistku teší záujem mladých hráčok, rada im odovzdá skúsenosti

POVAŽSKÁ BYSTRICA (SZĽH) – Za normálnych okolností by sa v týchto dňoch pripravovala na začiatok play-off ruskej najvyššej ženskej súťaže, ale konflikt na Ukrajine zmenil plány najlepšej slovenskej hráčky súčasnosti. Nicol Lucák Čupková zamierila z Ufy na Slovensko a reprezentácii pomôže v závere apríla na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta vo francúzskom Angers.

Národný tím začne so záverečnou prípravou na šampionát v pondelok 11. apríla. Preto si odchovankyňa michalovského hokeja našla čas a zavítala na turnaj Hokejovej galaxie v Považskej Bystrici, v rámci ktorého si meria sily takmer sedem desiatok hokejistiek z celého Slovenska vo veku do 15 rokov. 

„Som veľmi vďačná, že ma na turnaj pozvali. Teší ma, že na Slovensku máme toľko dievčat, ktoré sa venujú hokeju. V rámci podujatí Hokejovej galaxie si spolu zatrénujú, odohrajú zápasy a vidia, na čom musia v budúcnosti popracovať. Ja som takú možnosť v ich veku nemala. Zároveň je to plus aj pre realizačný tím reprezentácie, ktorý má o dievčatách lepší prehľad,“ povedala Lucák Čupková pre Hockey Slovakia.

Pri hokeji chce zotrvať aj po hráčskej kariére

Produktívna útočníčka bola na Považí súčasťou tímu Luny. Namiesto hokejky však mala v rukách papier a pero. „Snažím sa dievčatá podporiť, dohovárať im a pomôcť z novej pozície na striedačke. Niečo podobné by ma lákalo aj v budúcnosti. Po skončení hráčskej kariéry by som rada zotrvala pri hokeji. Chcem pomôcť slovenskému ženskému hokeju a bavila by ma tiež práca s deťmi, ktoré začínajú s týmto športom.“

V piatok, v predvečer prvého zápasového dňa Hokejovej galaxie v Považskej Bystrici, absolvovala Lucák Čupková besedu a autogramiádu s mladými hokejistkami. Spoločnosť jej robila aktuálna reprezentačná spoluhráčka Lívia Kúbeková a účastníčkam turnaja rozdávali rady aj olympioničky Iveta Frühauf so Zuzanou Moravčíkovou či ďalšie ženy s bohatými hokejovými skúsenosťami ako Daniela Zuziaková a Martina Staroňová. 

„Páčilo sa mi, že dievčatá mali záujem, bolo to milé. Aj po skončení besedy za mnou prišlo pár dievčat, ktoré sa ma pýtali, ako som sa dostala k hokeju, ako som sa presunula do zahraničia alebo, aké boli roky hrania hokeja s chlapcami. Teší ma, že im môžem odovzdať moje skúsenosti,“ hovorila Lucák Čupková, ktorá si na záver večera prebrala ocenenie pre najlepšiu hokejistku uplynulej sezóny z rúk generálnej manažérky ženských reprezentácii Ľubomíry Kožanovej.

„Z ocenenia mám veľkú radosť. Nie je to však iba o jednej sezóne. Je to odzrkadlenie celoživotnej práce od detstva. Hokeju som venovala veľa času, spoločne aj s rodičmi a známymi,“ zdôraznila. 

Komplikovaná cesta domov

Nicol Lucák Čupková spojila väčšinu kariéry s ruským tímom Agidel Ufa, v ktorého drese získala tri majstrovské tituly. V tamojšej lige patrí dlhodobo k najlepším hráčkam a v tejto sezóne nazbierala 43 kanadských bodov (14+29) v 23 dueloch. Ešte pred skončením základnej časti aktuálneho ročníka však v dôsledku bojov na Ukrajine radšej zvolila návrat domov. 

„Liga v Rusku naďalej pokračuje, ale vieme, aká panuje situácia na Ukrajine. S manželom sme mali strach, že nebudeme mať možnosť vrátiť sa na Slovensko. Postupne sa rušili lety do zahraničia, uzatváral sa vzdušný priestor. Preto sme cestovali z Petrohradu do estónskeho Tallinnu autobusom. Cesta domov bola komplikovaná. Na druhej strane, za normálnych okolností by som hrala play-off a teraz môžem pomôcť reprezentácii,“ vyhlásila 29-ročná hráčka, ktorá má skúsenosti z olympijského turnaja vo Vancouveri aj zo zápasov svetového šampionátu najvyššej kategórie.

Šikovná útočníčka bude hlavnou ofenzívnou zbraňou mužstva na blížiacom sa turnaji A-skupiny I. divízie MS vo Francúzsku, kde Slovenky zabojujú o návrat medzi svetovú elitu. „Po návrate domov som si dala pár dní voľno. Udržiavala som sa v posilňovni a na bicykli. Neskôr som k tomu pridala tréningy s juniormi alebo dorastencami v Michalovciach. Popritom stíham aj individuálnu prípravu s kondičným trénerom. Na šampionát sa veľmi teším. Verím, že dosiahneme čo najlepšie umiestnenie. Urobíme pre to všetko,“ doplnila Lucák Čupková.