Najlepší výkon „sedemnástky“ na zisk bodov nestačil

OSTRAVA (SZĽH) – Reprezentácia do 17 rokov neuspela ani vo svojom treťom vystúpení na Turnaji piatich krajín v Ostrave-Porube. Zverenci Jána Lipianskeho síce podali doposiaľ najlepší výkon na turnaji, ten však k zisku prvých bodov neviedol. Spojeným štátom americkým slovenská reprezentácia podľahla 1:7.

Slováci síce dostali hneď v úvodných sekundách zápasu po zlom striedaní Američanov výhodu presilovej hry, no väčšinu času z úvodnej dvadsaťminútovky sa „sedemnástka“ musela brániť prevahe Američanov. Pozornou a kvalitnou defenzívou však dokázali držať favorita stretnutia na dištanc. Napokon aj jediný gól, ktorý Antala inkasoval, padol po nenápadnej akcii, keď Hale prešiel individuálne cez slovenskú obranu a nechytateľne strelou na bližšiu žrď otvoril v piatej minúte skóre stretnutia.

Vstup do druhej tretiny mali slovenskí hokejisti výborní. Pri hre štyroch na štyroch už po 78 sekundách hry v druhej tretine prestrelil Haidera Mrázik, ktorému pomohlo aj to, že americký gólman nebol v optimálnom postavení po jednom zo súbojov pred bránkou. Američania mali aj v tejto tretine viac z hry, no spoľahlivý Antala ako aj pätica hráčov pred ním veľa šancí Američanom nedovolila. Keď už však jedna z nich prešla, tak v polovici zápasu si Američania vzali vedenie späť. V presilovke aj so šťastím Farinacci našie medzierku medzi Antalovými betónmi. V závere tretiny mohli obe družstvá skórovať. Najprv Wendt ostal visieť za obranou, no vylámal si zuby na Antalovi, na opačnej strane po dobrej robote Melchera za bránu Škultéty vo veľkej šanci namieril iba do betónov Haidera.

Nádeje na dobrý výsledok pochovala prakticky prvá minúta tretej tretiny. Už po dvadsiatich sekundách hry prekonal Antalu Sillianoff a po ďalších dvadsiatich piatich sekundách aj Kaliyev. Slováci reagovali oddychovým časom, po ktorom mali ideálnu možnosť na skorigovanie stavu, lenže 80-sekundovú presilovku o dvoch hráčov nevyužili. Navyše v 53. Minúte dostal päťminútový trest Turan a hoci Američania následne šli taktiež do štyroch, hernú situáciu štyroch proti štyroch využili na šiesty gól, ktorý strelil McWard. To však zo strany Američanov ešte nebolo všetko. Šestnásť sekúnd pred koncom pečatil na konečných 7:1 z pohľadu Američanov.

Jake Hall strieľa gól Dominikovi AntaloviÚtočník USA do 17 rokov Jake Hall otvára skóre zápasu medzi Slovenskom a USA na Turnaji piatich krajín v Ostrave

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Bol to náš tretí zápas za tri dni proti veľmi silnému súperovi. Od začiatku sme boli pod veľkým korčuliarskym tlakom, no chalani si za dve tretiny zaslúžia obrovskú pochvalu. V týchto fázach hry hrali výborne, presne tak, ako si predstavujeme, aby hrali. Žiaľ, v prvej minúte tretej tretiny sme hneď inkasovali dva góly. Tento zápas nám ukázal, aké dôležité je hrať celý zápas šesťdesiat minút. Krátkodobý výpadok nás stal zápas.“ 

Spojené štáty „17“ – Slovensko „17“ 7:1 (1:0, 1:1, 5:0)

Góly: 6. Hale (Bertrand), 30. Farinacci (Sillianoff), 41. Sillianoff (Mastrosimone, Koster), 41. Kaliyev (Wendt), 51. McWard (Svejkovsky), 55. McWard (Svejkovsky), 60. Johnson (Boltman, Groll) – 22. Michal Mrázik (D. Jendek).

Vylúčení 5:5 na 2 min., navyše Miller (USA) a D. Jendek (Slovensko) 10 min. za napadnutie do oblasti hlavy a krku a O. Turan (Slovensko) 5 min. + DKZ za seknutie presilovky 1:0, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 49:14 (8:2, 20:7, 21:5) Najlepší hráči zápasu: Robert Mastrosimone – Dominik Antala. Rozhodovali: Šír – Hanzlík, Tošenovjan (všetci ČR). 250 divákov.

Spojené štáty: Haider – Koster, M. Miller, Johnson, Boltman, Webber, McWard – Sillianoff, Farinacci, Mastrosimone – Kaliyev, Nodler, Wendt – Christy, Griffin, Hale – Bertrand, Groll, Svejkovsky.

Slovensko: Antala – O. Turan, Matej Ilenčík, Ganz, F. Gajdoš, Golian, Mudrák, Lavička, Beňo – Škultéty, D. Sojka, Melcher – Michal Mrázik, J. Eliaš, D. Jendek – D. Ďuriš, J. Haščák, Tobiáš Marguš – I. Novák, Jellúš. A. Turanský.