Najlepší strelec Dukly stále nosí hokejky iným, slovanistu Gašpara zasa už nič nezastaví

Stále má ešte len šestnásť rokov, ale aj v mladom veku zatiaľ strieľa skoro každý štvrtý gól slávnej hokejovej značky v Tipos Extralige. Samuel Honzek je so siedmimi presnými zásahmi najlepším strelcom Dukly Trenčín. Povinnosti najmladšieho hráča tímu ho však napriek úspešnosti neobchádzajú.

Aj po zápase na ľade Slovana Bratislava (1:6) odchádzal zo striedačky Dukly ako jeden z posledných, v náručí niesol kopu hokejok, ktoré boli pripravené pre jeho spoluhráčov. Honzek sa ako jediný z tímu presadil na ľade lídra súťaže a potom si splnil aj ďalšie úlohy, ktoré mu v mužstve prislúchajú.

Tréneri i odborníci ho za výkony chvália a oceňujú i nastavenie hlavy, s ktorým pristupuje k stretnutiam i plneniu povinnosti mimo nich. Sebavedomie mu nechýba. Aj to svedčí o jeho hokejovej vyspelosti. Aj tréner Dukly Ján Pardavý hovorí, že Honzek patrí medzi pozitíva hry jeho tímu. Vyzdvihuje skutočnosť, že sa už v mladom veku presadzuje v mužskom hokeji.

„Stále som nohami na zemi. Samozrejme, vnímam aj štatistiky a že sa mi momentálne darí. Do každého duelu nastupujem s tým, že odovzdám v ňom 100 percent v prospech tímu. Snažím sa často chodiť do priestoru pred bránku, kde dostávam dostatok pukov. Aj keď som proti Slovanu skóroval, nič to nemení na fakte, že gól je pekný, ale prehrali sme. Mojou úlohou je predovšetkým pomáhať tímu, aby sme vyhrávali,“ hovoril sebavedomo, aj keď so smutným hlasom po bratislavskej prehre.

Trenčania dve tretiny naháňali dobrý výsledok, boli aktívni v hre s pukom, pokúšali sa o častú streľbu. Nevyhli sa však chybám, ktoré sa v tretej dvadsaťminútovke ešte znásobili. Chyby v strednom pásme a pred vlastnou bránkou pomohli Slovanu, viaceré góly dostali z blízkosti, keď neboli dostatočne agresívni či zle pokryli predbránkový priestor.

„Zo začiatku sme hrali svoju hru, plnili úlohy, ktoré sme mali. Potom sme akoby vypli. Súper jazdil, dával góly a my sme sa len prizerali. Neboli sme dostatočne disciplinovaní, nechávali slovanistom priestor a to nás stálo lepší výsledok a možno i víťazstvo. Predovšetkým však musíme byť efektívnejší, šancí sme mali dosť. Gudlevskis je kvalitný brankár, chytal dobre, ale musíme sa vedieť presadiť aj proti nemu,“ zhodnotil zápas Honzek.  

V domácej šatni vládne v týchto dňoch pohoda. Mužstvo je na víťaznej vlne, bodovali v šiestich zápasoch za sebou, päť z nich vyhralo. Opäť naplno zaplo v tretej dvadsaťminútovke, v ktorej strelilo štyri góly, potešilo takmer 2500 fanúšikov na tribúnach a pripravilo pre nich peknú pozvánku na nedeľňajší šláger s Košicami.

 „Je super, že sa nám v poslednej tretine darí a strhávame v poslednom čase v nej zápasy na našu stranu. Možno je to aj o kvalitnej kondičnej príprave počas leta,“ pousmial sa Rastislav Gašpar.

Bratislavský útočník zakončil stretnutie s bilanciou jeden gól a tri asistencie. „Už ma teraz nikto nezastaví. Som rád, že sa mi podarili predovšetkým tie prihrávky,“ vtipkoval dobre naladený.

V prvých dvoch tretinách sa ani slovanisti nevyhli viacerým zaváhaniam. Najmä v úvode časti strácali puky, robili chyby. Pomohla im lepšia efektívnosť ako mala Dukla. Napokon zápas zlomili individuálne schopnosti hráčov, lepší boli na strane Slovana.

„V prvej tretine sme nehrali až tak dobre. V šatni sme si povedali zopár vecí. Postupne sme hru zjednodušili, ubránili ich presilovky a premenili naše príležitosti. Verím, že sme si urobili dobrú pozíciu na Košice,“ povedal Rastislav Gašpar.

Z tribúny sledoval hru slovenských hráčov aj reprezentačný tréner Craig Ramsay. Zo Slovana na novembrový Nemecký pohár povolal dvojicu Daniel Gachulinec, Samuel Takáč. Piatkovým výkonom mohol kormidelníka zaujať aj Gašpar.

„Pána trénera Ramsayho som si nevšimol, nevedel som, že je na štadióne. Pre mňa je dôležité sústrediť sa predovšetkým na svoje výkony a potom sa uvidí, čo bude,“ dodal Rastislav Gašpar.