Nábor dobrovoľníkov na 2019 IIHF MS je v plnom prúde

BRATISLAVA - Najväčšia pozornosť médií a divákov je každoročne na hokejových majstrovstvách sveta venovaná hráčom a úspechom jednotlivých tímov. V ich tieni však usilovne pracujú ľudia, bez ktorých by šampionát nemohol mať prívlastok svetový. Sú nimi dobrovoľníci, ktorí svojou prácou prispievajú k bezproblémovému chodu najväčšieho sviatku hokejových fanúšikov v roku a budú teda i dôležitou súčasťou 2019 IIHF majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach (10. – 26. mája 2019).

Napriek tomu, že funkcia dobrovoľníka nie je honorovaná, vo svete je veľmi žiadaná. Prostredníctvom nej sa nadšenci môžu dostať priamo do zákulisia najväčšieho hokejového sviatku. Dobrovoľník získa jedinečnú skúsenosť z organizácie svetového podujatia, zažije neopakovateľnú atmosféru šampionátu z pohľadu, ktorý bežný divák nemá príležitosť vidieť. Pre mnohých je táto skúsenosť aj dôležitou referenciou pre budúce zamestnanie. Každý dobrovoľník získa uniformu a počas vykonávania svojej práce bude mať bezplatne zabezpečenú stravu a pitný režim, taktiež dopravu v rámci mesta počas šampionátu. Cennou spomienkou bude aj certifikát, ktorý každý získa po skončení šampionátu. Ubytovanie ani cestu do dejiska majstrovstiev sveta ale organizátor neuhrádza.

Bez dobrovoľníkov by sme hokejový šampionát nezorganizovali. Nesmierne oceňujem prácu stoviek nadšencov, ktorí sa aj touto formou zaslúžia o to, že na Slovensku môžeme privítať hokejovú elitu. Verím, že nebudeme mať problém do konca decembra uzatvoriť nábor, z ktorého následne vyberieme tých približne 700 dobrovoľníkov, ktorí sa budú podieľať na organizácii majstrovstiev,povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút.

Dobrovoľníci budú na 2019 IIHF majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji zastávať rôzne pozície. Po úspešnom výbere budú zaradení do konkrétnych sekcií. Niektorí budú vítať účastníkov a poskytovať im potrebné informácie. Časť bude mať na starosti predzápasové i pozápasové ceremoniály, iní zasa bezchybné zabezpečenie vybavenia jednotlivých štadiónov alebo prácu v mediálnom centre. Dobrovoľníci budú usmerňovať fanúšikov na tribúnach či vo fan zónach. Taktiež budú dostávať zadanie podľa momentálnych potrieb organizátorov.

Veľmi si vážime prácu dobrovoľníkov. Počas veľkých a organizačne náročných podujatí, akým sú určite aj majstrovstvá sveta v hokeji, je ich úloha mimoriadne dôležitá. Bez nich si nevieme zvládnutie takýchto podujatí na vysokej úrovni predstaviť. Pred ôsmimi rokmi v Košiciach významne pomohli počas hokejových majstrovstiev sveta, v roku 2013 zase v situácii, keď boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry. Verím, že aj budúci rok sa nájde v našom meste dosť ľudí, ktorí prispejú k úspešnému priebehu prestížneho svetového podujatia,“ vyzdvihol prácu dobrovoľníkov zastupujúci primátor mesta Košice Martin Petruško.

Organizačné výbory v jednotlivých krajinách každoročne obsadzujú množstvo pozícií, ktoré napomáhajú hráčom, divákom i samotným organizátorom. Na Slovensku sa bude na bezproblémovom chode budúcoročného šampionátu spolupodieľať viac ako 700 dobrovoľníkov. Približne 400 z nich si zastane svoje pozície v Bratislave. „Dobrovoľníci sú dôležitou súčasťou celej organizácie majstrovstiev, a preto sa snažíme byť pri práci s nimi nápomocní. Nezastupiteľnú úlohu však majú aj obyvatelia Bratislavy, ktorí sa pri kontakte so zahraničnými návštevníkmi stávajú ambasádormi svojho mesta. Spoločne tak vytvárajú celkový dojem, ktorý si zahraniční návštevníci okrem športového zážitku odnesú,pripomenula predsedníčka predstavenstva Bratislava Tourist Board Alžbeta Melicharová.

Košice sa stanú dočasným domovom pre 300 dobrovoľníkov. Metropola východného Slovenska bude od januára 2019 navyše Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. „Dobrovoľníctvo má v Košiciach dlhodobú tradíciu, našu vďaku a úctu si zaslúžia mnohí Košičania a neziskové organizácie, venujúce sa dobrovoľníctvu. Ich činnosť možno nie je na prvý pohľad tak viditeľná, ale bez ich systematickej a trpezlivej práce by naše mesto nebolo také krásne a úspešné, povedala námestníčka primátora mesta Košice Renáta Lenártová.

Úlohou niektorých dobrovoľníkov je napríklad aj zabezpečenie vybavenia šatní jednotlivých tímov. „V každom zápase je dôležité, aby sa hráči plne koncentrovali na svoj výkon a mali k tomu vytvorené potrebné zázemie. Veľmi si vážim ľudí, ktorí nám v zákulisí vytvárajú skvelé podmienky,oceňuje prácu prípravného tímu slovenský reprezentant, hráč tímu HC Košice, Ladislav Nagy. „S dobrovoľníctvom na Slovensku podľa môjho názoru nemáme problém. Sme totiž pohostinný a dobrosrdečný národ. Verím, že to dokážeme aj na budúcoročnom svetovom šampionáte.“

Väčšina dobrovoľníkov si bude svoje úlohy plniť priamo počas samotného šampionátu, teda od 10. do 26. mája 2019. Dôležitým predpokladom je vek 18 rokov, znalosť anglického jazyka a možnosť byť k dispozícii organizačnému výboru MS minimálne 10 dní. „Záujemcovia o funkciu dobrovoľníkov sa už teraz môžu registrovať na oficiálnej stránke šampionátu 2019.iihfworlds.com v špeciálne vytvorenej kategórii pre dobrovoľníkov. Pri registrácii si zvolia 3 konkrétne pozície, v ktorých by chceli pôsobiť. Nábor dobrovoľníkov sa končí 31. decembra 2018. Nasledovať budú pohovory a finálny výber dobrovoľníkov pre svetový šampionát,ozrejmila riaditeľka komunikácie 2019 IIHF MS v ľadovom hokeji Michaela Grendelová.