Na výber mladých talentov pre Hokejovú akadémiu sa podieľal profesionálny skaut z NHL i Miroslav Šatan

TRENČÍN (SZĽH) - Pri Strednej športovej škole v Trenčíne, ktorej zriaďovateľom je Trenčiansky samosprávny kraj, už od 1. septembra 2019 vznikne aj Hokejová akadémia. Pilotný projekt, ktorý má za úlohu vychovávať hokejistov ako komplexné osobnosti, je v rámci Slovenska úplnou novinkou. O tom, ktorí uchádzači sa stanú prvými oficiálnymi študentmi Hokejovej akadémie rozhodujú nielen učitelia, ale aj profesionálny skaut z NHL.

Pilotný projekt Hokejovej akadémie, ktorý je novinkou nielen na regionálnej úrovni, ale aj v rámci celej Slovenskej republiky si pod patronát vzal Trenčiansky samosprávny kraj, a to podpisom Memoranda o spolupráci so Slovenským zväzom ľadového hokeja. Prijímacie a talentové skúšky tak v týchto dňoch absolvovali nielen záujemcovia o štúdium na Strednej športovej škole v Trenčíne ako takej, ale aj historicky prví budúci študenti Hokejovej akadémie. „Prijímacie skúšky prebiehajú počas troch dní, absolvuje ich približne 150 žiakov, ktorí si podali prihlášky. Začali sme psychotestami spolu s erudovanými odborníkmi z Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP), po nich nasledovali testy z oblasti športu, ktorý si daný uchádzač vybral vrátane všeobecnej telesnej prípravy,“ priblížil priebeh skúšok riaditeľ Strednej športovej školy v Trenčíne Jozef Pšenka.

Pre budúce hokejové hviezdy deň pokračoval až do neskorých popoludňajších hodín. Prví adepti na štúdium na Hokejovej akadémii museli absolvovať špeciálnu hokejovú prípravu i modelový zápas na ľadovej ploche. Ich výkon sledovali nielen vedúca Oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu na Úrade TSK Ing. Eva Žernovičová a zástupca riaditeľa Strednej športovej školy v Trenčíne Peter Hirjak, ale i skutoční hokejoví profesionáli. Nechýbal medzi nimi ani člen správnej rady HK Dukla Trenčín n.o. Róbert Švehla, generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan, uznávaný odborník v oblasti individuálneho rozvoja hráča Dušan Benický, reprezentačný tréner SR "15" Branislav Varga, európsky skaut hokejového klubu Montreal Canadiens Michal Krúpa, bývalý dlhoročný skaut hokejového klub Vancouver Canucks Branislav Puliš, regionálny inštruktor SZĽH Roman Tvrdoň, manažér mládeže HK Dukla Trenčín n.o. Róbert Kompas, tréner aktuálne majstrovského dorastu Dukly Trenčín Michal Blanár, či iniciátor myšlienky Hokejovej akadémie Richard Pavlikovský. „Mňa osobne veľmi tešia kvalitné psychotesty od partnerskej organizácie CPPPaP a aj to, že sa nám pri hodnotení hokejových schopností uchádzačov o štúdium na Hokejovej akadémii podarilo v úvodzovkách spojiť tri svety, a to svet zámorskej NHL, svet slovenského reprezentačného hokeja a svet domáceho klubového hokeja. Každý z nich je zastúpený skutočnými profesionálmi, ktorí garantujú, že do Hokejovej akadémie budú transparentne vybraní tí najvhodnejší z prihlásených adeptov,“ povedal Richard Pavlikovský.

Myšlienku Hokejovej akadémie, ktorej úlohou bude nielen pripraviť profesionálneho hokejistu, ale i komplexnú vzdelanú osobnosťschvaľuje aj Miroslav Šatan. „Hokejové akadémie nie sú vo svete novinkou, stačí sa inšpirovať severskými krajinami. Verím, že táto v Trenčianskom kraji môže ísť príkladom. Myslím, že práve systém hokejových akadémií môže pomôcť komplexne vychovávať hráčov ľadového hokeja, ktorým bude navyše poskytnuté adekvátne a kvalitné vzdelanie,“ uviedol Miroslav Šatan.

Pilotný projekt Hokejovej akadémie vníma pozitívne aj európsky hľadač talentov pre NHL Michal Krúpa. „Ide o novú vec, na ktorú ľudia nie sú síce zvyknutí, ale myslím, že je potrebné vydržať a ukázať, že to má význam. Aj preto chcem svojimi skúsenosťami pomôcť pri výbere správnych študentov pre Hokejovú akadémiu,“ objasnil Michal Krúpa.

Športová časť testov prebehla tradične v organizačnej réžii HK Dukla Trenčín n.o. Tá zabezpečila (v spolupráci s Mestom Trenčín a so SEDMIČKOU - ZŠ Hodžova 37 Trenčín) športoviská a jej tréneri mládeže zvládli testovanie na výbornú. Nadštandardný servis v podobe zabezpečenia technických pomôcok pre testovanie, teplého obeda, ovocia a výživových doplnkov poskytol Slovenský zväz ľadového hokeja, prostredníctvom svojich regionálnych štruktúr v Trenčianskom kraji.

Ako dopadli prijímacie a talentové skúšky bude známe už v najbližších dňoch. Do celkových výsledkov sa započítavajú štúdijné výsledky, psychotesty, fyzické testy, hráčska minulosť aj hodnotenie v modelovanom hokejovom zápase. Podľa vedenia Strednej športovej školy v Trenčíne ich uchádzači nájdu pod kódovým označením vyvesené v priestoroch školy a na jej webovom sídle od pondelka 15. apríla 2019. Listovou formou ich škola pošle adeptom priamo domov. Všetkým držíme palce.


Fotogaléria