Na Považí dominovali Supernovy. Hokejová galaxia je úžasná skúsenosť, vraví Iveta Frühauf

POVAŽSKÁ BYSTRICA (SZĽH) – Séria turnajov dievčat v kategórii do 15 rokov s názvom Hokejová galaxia pokračovala uplynulý víkend v Považskej Bystrici. Na druhé zo štyroch podujatí dorazilo, rovnako ako vo februári v Michalovciach, takmer sedemdesiat hráčok z celého Slovenska, ktoré boli rozdelené do štyroch tímov.

V piatok absolvovali mladé hokejistky tréningový proces a vo večerných hodinách diskutovali s viacerými súčasnými a bývalými reprezentantkami. Počas soboty a nedele odohralo každé družstvo tri zápasy. 

„Projekt Hokejová galaxia je úžasná skúsenosť pre hráčky, ale aj pre nás trénerov, ktorí iba začíname. S dievčatami sa postupne spoznávame a v niektorých prípadoch nevieme, čo máme od nich očakávať. Učíme sa, ako reagovať na situácie a ako stavať tím. Podujatie je navyše výborne zorganizované. Počas troch dní stíhame tréningy na suchu, na ľade aj zápasy,“ pochvaľovala si Iveta Frühauf.

Olympionička z Vancouveru 2010 mala v Považskej Bystrici na starosti tím Supernovy, ktorý v troch dueloch nenašiel premožiteľa a triumfoval s celkovým skóre 27:9. „Som prekvapená z toho, akú veľkú základňu dievčat máme k dispozícii. Je to výhoda pre trénerov kategórií do 16 alebo 18 rokov. Na turnajoch Hokejovej galaxie si ich môžu pozrieť a snažiť sa ich udržať čo najdlhšie pri hokeji,“ pokračovala. 

Dievčatá dostanú motiváciu pokračovať

Cieľom turnajov Hokejovej galaxie je ponúknuť hráčkam príležitosť konfrontácie s rovesníčkami v rámci čisto dievčenského kolektívu, keďže na klubovej úrovni pôsobia v chlapčenských tímoch. Z dlhodobého hľadiska má Slovenský zväz ľadového hokeja víziu vytvorenia samostatnej dievčenskej súťaže.

„Teší ma, že sa nám podarilo projekt rozbehnúť. Očakávam, že dievčatá, ktoré sú teraz súčasťou chlapčenských kolektívov, dostanú motiváciu pokračovať. Budú vidieť svetielko na konci tunela, že by raz mohli mať dievčenské súťaže. Nebude to zo dňa na deň, bude to beh na dlhú trať, ale niekde musíme začať,“ povedal manažér športového oddelenia SZĽH a jeden zo spoluorganizátorov turnaja v Považskej Bystrici Rastislav Konečný. 

„Úroveň zápasov ma veľmi milo prekvapila. Dievčatá ma zaujali tým, ako dobre korčuľujú a ako sa snažia. Miestami sa duely podobali chlapčenskému hokeju. Pred začiatkom turnaja som mal možnosť byť s nimi na tréningu. Užil som si ho a veľmi dobre sa mi na hráčky pozeralo,“ hovoril bývalý útočník. 

Inšpirácia priamo na striedačke

Mladé hokejistky nemuseli chodiť po radu ďaleko. Priamo na striedačkách sa počas turnaja mohli obrátiť na Nicol Lucák Čupkovú, Ivetu Frühauf, Gabrielu Sabolovú, Zuzanu Moravčíkovú, Danielu Zuziakovú či Martinu Staroňovú. „Je super, že nám môžu poradiť a vieme sa nimi inšpirovať. Aj vďaka tomu si účinkovanie na turnaji užívam,“ vyjadrila sa Vanessa Eibenová z tímu Supernovy.

Štrnásťročná hokejistka sa stala najlepšou obrankyňou podujatia. „Bola som už aj na prvom turnaji v Michalovciach a mám radosť z toho, že som mohla byť súčasťou oboch akcií. Hokejová galaxia je skvelá. Zápasy sú dostatočne kvalitné na to, aby nás donútili dostať zo seba maximum. Oproti súbojom s chlapcami vidím najväčší rozdiel v tom, že nemôžeme hrať do tela. Zároveň je hra o niečo pomalšia a môžeme si dovoliť viac kľučiek,“ doplnila Eibenová, na ktorú nadviazala Aurélia Račák.

Trinásťročná obrankyňa pomohla tímu Hviezdy k celkovému druhému miestu na turnaji. „Je to pre mňa úžasný zážitok, rovnako ako na prvom podujatí v Michalovciach. Postupne som si našla viacero nových kamarátok, ale teším sa aj na návrat do chlapčenského kolektívu, v ktorom sa takisto cítim dobre,“ uviedla mladá hokejistka, ktorá pôsobí na klubovej úrovni v Hamuliakove.

Základňa sa rozrastá

Z hľadiska individuálnych štatistík dominovala v Považskej Bystrici Nela Lopušanová z družstva Supernovy. Útočnícka s reprezentačnými skúsenosťami strelila v troch dueloch desať gólov a na ďalšie tri prihrala. Celkovo v šiestich tohtosezónnych vystúpeniach v rámci Hokejovej galaxie nazbierala 30 bodov (23+7).

„V niektorých prípadoch, keď sme miešali na ľade dvanásťročné dievčatá s pätnásťročnými, tak boli medzi nimi vidieť rozdiely. Skúsenejšie hráčky so štartmi v mládežníckych reprezentáciách mali navrch. Niekto si môže povedať, že už na podobné turnaje nepatria, ale ja si myslím, že môžu motivovať mladšie dievčatá,“ vysvetľovala Iveta Frühauf, ktorá vidí pozitívny trend v slovenskom ženskom hokeji.

„V októbri som bola súčasťou Dievčenského hokejového víkendu a základňa sa postupne rozrastá. Ak si kluby udržia hráčky a dajú im priestor, mohli by v budúcnosti vzniknúť aj samostatné dievčenské tímy. Veľmi by som si priala, ak by sme dokázali dievčatám vytvoriť ligovú súťaž. Nič lepšie si pre slovenský ženský hokej neviem predstaviť,“ uzavrela niekdajšia reprezentantka.


Fotogaléria

Ďalšie články