Na podporu mládeže zväz rozdelí milión eur do 36 klubov

BRATISLAVA (SZĽH) – Od novej sezóny rozbehol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) unikátny projekt, ktorý odmení kluby za to, že dokážu vychovať hráčov pre seniorské tímy. Reagoval tak na prípady, keď sa mladé talenty v tínedžerskom veku rozhodli odísť do zahraničia a ich domovské kluby za desaťročie práce nezískali z ich odchodu ani cent. Po skončení základných častí vo všetkých svetových súťažiach má dnes zväz vyčíslené, ktoré kluby a za akých hráčov získajú nárok na finančnú podporu.

Treba podotknúť, že musí byť použitá výhradne na podporu mládežníckeho hokeja. Z celkovej výšky dotácie milión eur získalo na podporu nárok 36 hokejových klubov, najviac – vyše 137-tisíc eur, tím HC Košice. „Celý systém nazývame motivačným, aby kluby dávali svojim odchovancom čo najviac šancí pôsobiť v seniorských súťažiach,uviedla Diana Kosová, riaditeľka Odboru projektov a rozvoja SZĽH.

Najviac za hráča NHL

Nový systém podpory mládežníckeho hokeja rozlišuje pri výške príspevku aj kvalitu súťaže, v ktorej sa hokejista predstaví. Týka sa hráčov do 26 rokov. Najlukratívnejšie je, pochopiteľne, ohodnotené účinkovanie v zámorských súťažiach NHL a AHL, a to sumou 25-tisíc eur. „V AHL musí hráč nastúpiť minimálne na tretinu duelov základnej časti, v NHL stačí odohrať jedno stretnutie. Nárok na túto sumu majú aj tie kluby, hráči ktorých boli na začiatku danej sezóny draftovaní do NHL,“ vysvetľuje Kosová.

Aktuálne sa to týka dvojice hráčov, keďže počas vlaňajšieho draftu si New Jersey Devils vybrali Mariána Studeniča a Calgary Flames Adama Ružičku. Z hráčov pôsobiacich v zámorí najviac vyťažia spomínané Košice, keďže kvarteto Erik Černák, Christián Jaroš, Tomáš Jurčo a Martin Marinčin prinesie „oceliarom“ spolu stotisíc eur. Okrem dvojice draftovaných a štvorice „Košičanov“ sa podpory za hráča z NHL dočkajú už len v Žiline vďaka Petrovi Cehlárikovi a v Trenčíne zásluhou Marka Daňa.

Motivácia pre malé kluby

Projekt má pomôcť k užšej spolupráci menších a veľkých klubov v súvislosti s rozvojom talentov. „Je to prospešné aj preto, aby sa kluby neškriepili pri púšťaní mladých hokejistov. Teraz, keď príde niekto z Dubnice povedzme do Trenčína, tak sa mu jeho história bude započítavať,skonštatoval Róbert Kompas, manažér mládeže v HK Dukla Trenčín.

Ak hokejista vo veku od 0 do 20 rokov pôsobil, povedzme, v troch tímoch, suma sa rozdelí percentuálne podľa toho, koľko mesiacov v ktorom tíme strávil. Dobrým príkladom je reprezentačný brankár Denis Godla. Keďže pôsobí vo fínskej najvyššej súťaži, ktorá je spolu s KHL a so švédskou ligou druhou najvyššie ohodnotenou, vzniká za jeho výchovu nárok na 18 750 eur.

Godla začínal s hokejom v Kežmarku (ten dostane vyše 10-tisíc eur), následne strávil dve sezóny v Spišskej Novej Vsi (5 243 eur) a na Slovensku naposledy obliekal dva ročníky dres Slovana Bratislava (3 495 eur). „Je viacero menších klubov, ktorým tento príspevok významne pomôže pri podpore mládežníckeho hokeja. Takým príkladom je klub Dolný Kubín, alebo aj tím HK Ružinov,hovorí Kosová.

Väčšina na trénerov

Finančná podpora pre mládež de facto nahrádza v posledných rokoch existujúcich mandátnych trénerov, čiže zväz platených koučov, ktorí pôsobili v mládežníckych tímoch po celom Slovensku. „Teraz musíme platiť aj tých trénerov, a na tých pôjde zhruba trištvrte z rozpočtu našej neziskovej organizácie HK Dukla Trenčín,“ vysvetľuje Kompas.

Projekt považuje za dobrú motiváciu pre kluby, aby dávali príležitosť v seniorskom hokeji najmä svojim odchovancom. V budúcich rokoch by sa pritom celková suma rozdeľovaná do klubov mohla zvýšiť. „Či môže byť suma v budúcnosti dvojnásobná? Ťažko očakávať, že sa zvýši dvojnásobne vďaka príspevku od ministerstva školstva. Ale ak sa podarí získať komerčných partnerov, môže sa v budúcnosti uvažovať o jej zvyšovaní,“ dodala šéfka Odboru projektov a rozvoja SZĽH.

Kto získa za prácu s mládežou najviac

(za hráčov v seniorskom hokeji v eurách)

1. HC Košice 137 197

2. HK Dukla Trenčín n. o. 110 633

3. HC Slovan – mládež 98 100

4. MHKM Skalica n. o. 72 161

5. MsHKM Žilina 69 161

6. HC 05 B. Bystrica 57 872

7. HK Spišská Nová Ves 51 022

 

Výška príspevku podľa súťaže

(za hráča do 26 rokov v eurách)

Súťaž Na hráča Počet hráčov Spolu

1. NHL, AHL 25 000 8 200 000

2. KHL, Švé., Fín. 18 750 8 150 000

3. Čes., Nem., Šva. 13 636,36 11 150 000

4. Tipsport liga 3 571,43 84 300 000

5. St. Nicolaus 1. liga 1 398,60 143 200 000