Na linke RÓBERT LANTOŠI: Chcel som sa presvedčiť, či na to mám

PROVIDENCE (SZĽH) – Minulé leto prekvapil podpisom zmluvy v zámorí. Po skvelej sezóne v Nitre a premiérovej účasti na majstrovstvách sveta letel na východne pobrežie USA s veľkými očakávaniami. Nevedel, či zvládne náročný prechod z Tipsport Ligy na zámorský hokej. Dnes je Róbert Lantoši druhý najproduktívnejší Slovák v AHL. Od NHL ho delí len jeden súťažný level. 

V najvyššej slovenskej súťaži si získal povesť rýchleho korčuliara so šikovnými rukami. Na nitrianskom ľade si v opojení búrlivej atmosféry neúnavným pohybom zakaždým dokázal vypracovať mnoho príležitostí. V súčte základnej časti a play-off strelil v 74 dueloch 23 gólov, na 45 prihral. Solídne čísla a atraktívny hokejový prejav mu vyniesli miesto v nominácii Craiga Ramsayho na domáci šampionát. 

Netušil pritom, že je pod drobnohľadom tímu skautov Bostonu Bruins. Novinku zvestoval Róbertovi Lantošimu v telefonickom spojení generálny manažér Bostonu Don Sweeney, zaťažený na rýchlych a šikovných korčuliarov. Predstavil mu víziu i smer, ktorým by sa mala uberať zámorská anabáza slovenského útočníka. Ponúkol mu zmluvu v AHL a pozval ho do kempu. 

Hoci sa Róbert Lantoši nateraz nepresadil v prvom tíme Bostonu, v AHL patrí k oporám farmárskeho tímu Providence. Po 42 dueloch má na konte 27 bodov za 10 gólov a 17 asistencií. Pozitívne sú aj ďalšie čísla. Viac ako dve strely v priemere na stretnutie, len 18 trestných minút či sedem plusových bodov. „Som spokojný. Nemôžem sa sťažovať, keďže som dostatočne vyťažovaný. Je len na mne, ako zužitkujem čas na ľade. Išiel som do zámoria aj preto, že som sa chcel presvedčiť, či na to mám. Vravel som si, že nemám čo stratiť. Som rád za rozhodnutie, ktoré som urobil v lete,“ naznačil v rozhovore pre hockeyslovakia.sk 24-ročný krídelník. 

Výpadok

V AHL sa adaptoval rýchlo. V prvých štyroch stretnutiach strelil dva góly, ktoré mu pomohli nepustiť z rúk uchopenú príležitosť. „Aj sebavedomie šlo nahor. Vďaka gólom som si pomerne rýchlo zvykol na hokej v AHL. Hoci priznám sa, že práve v úvode mi súťaž príliš nevyhovovala. Napokon som jej dokázal prispôsobiť moju hru. Každým ďalším stretnutím som sa cítil čoraz lepšie,“ vraví Lantoši.   

Od trénera Jaya Lecha cíti podporu. Na ľade trávi dostatok času. Je rozhodný, pohotový, rýchly. Naplno využíva svoje silné stránky. „Cítim sa veľmi dobre,“ pokračuje v rozprávaní zo zámoria perspektívny reprezentant. Z pohodového rozpoloženia, akejsi komfortnej psychickej zóny, ho nevykoľajil ani nedávny jedenásťdňový herný výpadok: „Po náraze na mantinel mi opuchlo oko. Z protokolárneho hľadiska som musel podstúpiť všetky vyšetrenia na otras mozgu, ktorý sa, našťastie, nepotvrdil. Už dlhší čas je všetko v poriadku.“

Jeden nový návyk  

K pohodlnej adaptácii Róberta Lantošiho v zámorí výrazne prispel Peter Cehlárik. Keďže sú rovesníci, hrávali spolu už v žilinských mládežníckych kategóriách. Dlhoročné priateľské puto ešte viac spevnili v Spojených štátoch. „Veľmi mi pomohlo, že Peťo tu je. V začiatkoch som ho zahlcoval častými otázkami. Vždy mi s ochotou pomohol. Dnes sme spolu každý deň na štadióne,“ uviedol na margo pomoci Róbert Lantoši. 

V Providence si nemusel osvojovať veľa nových návykov. Jednu novinku však aplikoval: „S priateľkou sme prvý rok začali bývať spolu. Veľmi mi pomáha, aby som sa cítil ako doma. Nedávno sme nakukli aj do veľkého sveta, vyrazili sme si na výlet do New Yorku. Okrem prispôsobeniu sa miestnemu hokeju som z domácich návykov nezmenil vôbec nič. “ 

Boj o dvojcestný kontrakt

„Medveďov“ z Providence čaká v najbližších týždňoch boj o účasť v play-off. V tabuľke Východnej konferencie majú na konte 26 víťazstiev z 50 duelov a patrí im šiesta pozícia. Tabuľka je však vyrovnaná, od štvrtého miesta po dvanáste poriadne nahustená. Rozdiel medzi spomínanými pozíciami je deväťbodový. „Druhá polovica sezóny býva spravidla náročnejšia. Uvidíme, ako to dopadne. Dôležité je postúpiť do play-off, potom je možné všetko. Minulá sezóna NHL bolo toho príkladom. Osobne by som sa chcel ešte čo-to priučiť do konca ročníka a zabojovať o dvojcestnú zmluvu,“ načrtol Róbert Lantoši. V prípade spokojnosti vedenia oboch táborov Bruins si ju môže vybojovať a ľahšie nazrieť do NHL. „Robím všetko, aby sa tento scenár naplnil. Zatiaľ je priďaleko, ale ktovie. Možno sa mi raz podarí prebojovať sa hore.“

Jedným očkom Róbert Lantoši sleduje aj dianie v Európe. Vrcholom sezóny 2019/20 budú majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku, kde by sa šikovný útočník v prípade priaznivej súhry okolností rád predstavil. „Určite! Ak sa naskytne príležitosť, budem voľný, zdravý a povolaný, určite prídem reprezentovať.“ 


Ďalšie články