NA LINKE MARTIN FEHÉRVÁRY: Čakanie na ďalšiu šancu v čokoládovom raji

BRATISLAVA (SZĽH) - Martin Fehérváry si splnil detský sen. Pred vyše mesiacom, štyri dni pred dvadsiatymi narodeninami, debutoval v NHL. Hoci sa v nej udržal iba krátko, verí, že tri štarty z úvodu sezóny sú sľubným začiatkom jeho zámorskej kariéry. Charizmatický mladík čaká na ďalšiu príležitosť v malom pensylvánskom mestečku Hershey, 210 kilometrov severne od Washingtonu.

Fehérváry podpísal nováčikovský kontrakt s Capitals 1. júla 2018. V septembri sa s vedením klubu dohodol, že sezónu dohrá v švédskom HV71 Jönköping. O rok v lete sa do zámorskému kempu vrátil. Chcel presvedčiť vedenie Washingtonu, že v 2. kole minuloročného draftu (46. miesto) si vybralo správne. Možno pomohlo Martinovi Fehérvárymu zranenie Michala Kempného, možno mu cestu do elitnej spoločnosti otvorilo oddreté predsezónne obdobie. Keď sa však 2. októbra ocitol na zápasovej súpiske Washingtonu v jeho otváracom dueli sezóny proti St. Louis, prežíval nával úprimnej radosti. Capitals vyhrali u obhajcov Stanleyho pohára 3:2 po predĺžení.

„Všetkým chalanom, ktorí nastúpili v NHL – a nezáleží na tom, či mali jeden štart alebo odohrali tisíc zápasov – sa vryje do pamäti premiérový zápas v najlepšej lige sveta. Celý deň som si užíval. Podstatné bolo, že moja premiéra bola víťazná, vďaka čomu som ju prežíval oveľa intenzívnejšie. A keď mi nasadil Ovečkin putovnú prilbu pre najlepšieho hráča zápasu, bol som nesmierne šťastný,“ spomína si Martin Fehérváry na prvý profiligový štart.

Hokej a zabíjanie nudy

V prvých troch zápasoch absolvoval dokopy 61 striedaní, na ľade trávil v priemere takmer pätnásť minút. Štyrikrát ohrozil bránku súpera, zapísal si jeden menší trest. Po treťom súboji v Caroline mu vedenie oznámilo, že v rámci dvojcestného kontraktu putuje na farmu do Hershey. Aj preto, že do zostavy sa vrátil doliečený Michal Kempný a po trojzápasovom dištanci za pozitívny kokaínový nález tiež útočník Jevgenij Kuznecov.

Razom sa naplnil rozpočtový strop. Bolo jasné, že jeden z tria obrancov Fehérváry, Tyler Lewington, Jonas Siegenthaler prvý tím opustí. Odišiel Slovák s najhodnotnejším kontraktom, podľa špecializovaného portálu capfriendly.com v celkovej hodnote 805 833 dolárov vrátane výkonnostných bonusov. „Moja vyťaženosť bola ideálna. Začal som dúfať, že odohrám viac ako tri zápasy. S návratom Michala Kempného a Jevgenija Kuznecova mi začalo byť jasné, že v rozpočte pre mňa nezostane miesto a pôjdem na farmu. Ale taký je hokejový biznis,“ konštatuje Martin Fehérváry.

Slovák čaká na ďalšiu príležitosť v tíme Hershey Bears. V AHL sa mu darí. V dvanástich dueloch strelil dva góly, na šesť prihral. Vyniká nielen v produktivite, ale aj v obrannej činnosti. Je platný v presilovkách i v oslabeniach. Herne napreduje. „Veľmi by som si prial návrat do prvého tímu. Pevne verím, že to bude čoskoro, ale musím byť trpezlivý. Snažím sa napredovať každým dňom, každým zápasom. Na ľade chcem byť v prvom rade zodpovedný v defenzíve, a keď sa podarí, tak aj produktívny vpredu. Pokiaľ budem pokračovať v nastolenom trende, šanca do NHL určite príde,“ verí slovenský mladík, účastník troch juniorských a dvoch mužských majstrovstiev sveta.

„V klube som spokojný, škoda len, že v meste takmer nič nie je. Ťažko v ňom tráviť voľný čas. Ešteže bývam v spoločnom komplexe s viacerými chlapcami a v partii vždy niečo vymyslíme, aby sme sa nenudili. Ale nevadí. Do Hershey som prišiel hrať hokej, nie sa zabávať,“ dodáva.

Čokoládové víno i šampón

Martina Fehérváryho neprekvapilo, že Washington momentálne kraľuje zámorskej profilige. Pred Bostonom vedie tabuľku Východnej konferencie a pred St. Louis poradie celej NHL. Mladý Slovák si uvedomuje, že pri súčasnej forme Capitals bude preňho náročné vrátiť sa do prvého mužstva.

Cesta hore pri stúpajúcej výsledkovej krivke vedie azda len cez zranenie niektorého zo siedmich (Carlson, Gudas, Jensen, Kempný, Lewington, Orlov, Siegenthaler), stabilne vyťažovaných obrancov tímu trénera Todda Reirdena. „Nečakám ani nesledujem, či sa niekto zraní. Sústredím sa na seba a pracujem tak, aby som sa zlepšoval. Čo má prísť, príde. Keď sa naskytne šanca, viem, že musím byť pripravený,“ burcuje sa Fehérváry.

Hoci má Hershey len asi 14-tisíc obyvateľov, mesto je slávne. Sídli v ňom najznámejšia fabrika na výrobu čokolády v Severnej Amerike s rovnomenným označením ako názov mesta. „Čokoládu ľúbim, z miestnej výroby mi najviac chutia produkty Reese´s,“ priznáva bratislavský rodák.

Americkú sladkosť možno dostať aj na Slovensku. V tvare čokoládových košíčkov rôznych veľkostí, pozostávajúcich z mlieka, bielej i tmavej čokolády. Pre rozmanitú chuť sú obľúbené pochutiny v Spojených štátoch často plnené rôznymi prísadami. Napríklad karamelom, orieškami, medom, marshmallow, banánovým krémom či arašidovým maslom.

V Hershey je čokoláda aj súčasťou gastronómie. V miestnom vinárstve dokonca vyrábajú čokoládové víno. Ochutnal ho už Martin Fehérváry? „Ešte nie. Neviem, či by som vôbec chcel okúsiť takýto nápoj. Je pravda, že Hershey preslávila výroba čokolády. Keď som prišiel do mesta prvýkrát a ubytoval sa v hoteli, bola všade. Dokonca aj vo voňavkách či šampónoch. V Hershey dominuje všetko čokoládové,“ vraví s úsmevom 20-ročný obranca.

Z miestnej kuchyne najviac obľubuje americkú klasiku. „Burger je istota, ale snažím sa jesť pomerne zdravo. Samozrejme, pochutnám si aj na dobrom steaku, ale azda najviac na suši. Zbožňujem ho. Často si na večeru doprajeme ázijskú kuchyňu,“ dodal Martin Fehérváry.

V Hershey sa nachádza aj obrovský zábavný park. Okrem čokoládových kúpeľov patrí medzi jeho atrakcie štrnásť húsenkových dráh, ďalších šesť desiatok kolotočov, vodný svet či zoo. Atmosféru veľkolepého miesta zábavy dotvárajú vyše štyri milióny svetiel. „V parku som ešte nebol, keďže je otvorený predovšetkým cez víkend a vtedy veľa času nemám. Zato moja priateľka so spoluhráčovou frajerkou ho už navštívili a sprostredkovali mi pekné zážitky.“