Na linke DÁVID BONDRA: V Číne vítal rodičov i Ovečkina

PEKING (SZĽH) - Život v Pekingu plynie podľa Dávida Bondru podobne ako v New Yorku. Masy ľudí, tisícky áut, kolóny 24 hodín denne. Aj preto po rozľahlej čínskej metropole najradšej cestuje vlakom či metrom. Rozhodnutie vyskúšať si čínske dobrodružstvo neoľutoval. Húževnato bojuje, aby si udržal stabilné miesto v pekinskom tíme Červenej hviezdy Kchun-lun.

Z 31 doterajších vystúpení tímu v KHL odohral slovenský reprezentant štrnásť. K premiérovému presnému zásahu v nadnárodnej súťaži, ktorým 21. októbra prispel k triumfu Červenej hviezdy nad Soči 3:2, pridal dve asistencie o štyri dni neskôr pri cennom triumfe 3:0 na ľade favorizovaného Avangardu Omsk. V priemere trávi na ľade približne trinásť minút. "Zo začiatku trvalo nejaký čas zaregistrovať môj kontrakt v KHL, ale keď som dostal šancu v zápasoch, stále som sa snažil bojovať a postupne si získavať dôveru trénera. Mužstvá v KHL majú kvalitných hráčov, liga vysokú úroveň, akú poznám z medzinárodnej scény,“ vravel nám 27-ročný útočník. 
Ďaleko od domova sa syn slovenskej hokejovej legendy Petra Bondru nevzdáva. Nemieni sa poddať myšlienkam, prečo nedostáva viac príležitostí v tíme kanadského trénera Curta Frasera. Na návrat do Európy nepomyslel. Chce vytrvať a bojovať. „Prišiel som v lete, aby som sa ukázal a hral KHL. S trénerom i manažérom mám dobrý vzťah. Nie som typ človeka, ktorý sa rýchlo vzdá. Niekedy moje absencie v zápasoch ovplyvňuje aj to, že nemám čínske občianstvo. Chcem zostať v KHL do konca sezóny. Som mladý, nemám rodinu, môžem cestovať a hrať hokej. Užívam si všetko, čo v súčasnosti robím. Som na správnom mieste,“ rozhovoril sa Dávid Bondra. 

Obetavý otec

V jednej z aglomeračných oblastí Pekingu, kde býva, mu chýba tradičná slovenská kuchyňa. Ktoré jedlo najviac? „Jednoznačne vyprážaný syr,“ rozosmial sa hokejový bojovník, účastník uplynulých dvoch majstrovstiev sveta. Hoci sa čínsky klub snaží vyhovieť legionárom a k obedu im servíruje americkú či európsku stravu, Dávid Bondra si obľúbil aj rozmanitú čínsku gastronómiu. „Na obed si veľakrát pochutnám na bežne známom jedle, akým sú napríklad cestoviny s kuracím mäsom. Ráno si sám urobím vajíčka a na večeru si dám miestne špeciality. Povedzme čínske pirohy, špagety, pekinskú kačku či rôzne mäsové kombinácie. Ázijská kuchyňa je poriadne ostrá, ale pikantné mám rád. Z netradičných čínskych jedál som neochutnal nič výnimočné. Žiadne psy ani mačky, to by som asi v živote nedal do úst,“ vravel Dávid Bondra.  

Dávid Bondra nevzdáva boj o KHL. Zdroj: Instagram (rsk)

Počas pôsobenia na Slovensku zvykol pravidelne po každom stretnutí komunikovať na diaľku s otcom Petrom. Časový posun medzi Popradom a Washingtonom bol náročný, avšak zvládnuteľný, keďže v čase konca stretnutia na Slovensku bolo v hlavnom meste Spojených štátov popoludnie. Komunikácia na diaľku medzi Pekingom a Washingtonom je náročnejšia. Trinásťhodinový časový posun núti Petra Bondru stávať v noci, aby mohol sledovať synove vystúpenia. „Napriek tomu pozerá každý zápas, je môj fanúšik číslo jeden. Ani obrovská diaľka či časový posun nenarušil našu rutinu. Po stretnutí si vždy zavoláme a rozprávame sa o zápase. Odporučí mi, čo mám robiť lepšie, ale ostáva pozitívny,“ ozrejmil Dávid Bondra. 

Vzácne návštevy

Prvú návštevu rodičov v Číne už má za sebou. Mrzí ho len, že pre tréningové povinnosti nemohol s nimi vycestovať k azda najznámejšej východoázijskej stavbe. Peter Bondra s manželkou sa vrátili z expedície Veľký čínsky múr ohúrení. Po návšteve Číny zostala pokojnejšia predovšetkým mama nášho reprezentanta: „Našim sa stavba páčila. Určite si ju chcem obhliadnuť a s ňou aj niekoľko ďalších vecí na okolí, pretože zatiaľ som bol len v Pekingu. V hlavnom meste ma prekvapila čistota. Myslel som si, že pri takom vysokom počte ľudí budú cesty či ulice špinavé, ale každú noc ich dôkladne čistia a upravujú. Ľudia si milí. Keďže cudzinca ľahko rozoznajú, radi sa prihovoria, pomôžu. Aj rodičia boli prekvapení. Keď som mame v lete oznámil, že idem do Pekingu, skoro dostala infarkt. Nechcela ma pustiť. Keď však prišla do Číny, zmenila názor. Zistila, že sa nemá čoho báť.“
Okrem rodičov zavítala do najľudnatejšej krajiny na svete aj hviezdna hokejová návšteva. Začiatkom augusta pricestoval z Washingtonu do Pekingu Alexander Ovečkin v pozícii jedného z ambasádorov NHL v Číne. Absolvoval stretnutie s mládežou, mediálne povinnosti i obchodno-rozvojové stretnutia. Ruský kanonier sa pristavil aj pri Dávidovi Bondrovi. Poznajú sa z Washingtonu, v ktorého štruktúrach pôsobí otec nášho reprezentanta. "Bolo skvelé stretnúť sa s Alexom v Číne. Rozprávali sme sa spolu len chvíľku, asi dve-tri minútky. Najmä o mojej situácii a Kchun-lune. Viac sme nestihli. Všetci ho žiadali o fotku, podpis. Má to ťažké. Som však rád, že prišiel," vravel Bondra.   

Alexander Ovečkin počas návštevy Číny. Zdroj: Instagram (rsk)

„Keďže sestre sa ešte minulý rok narodila dcérka Mila, bol som si ju užiť po dlhšom čase. Len s bratom som sa nevidel. Študuje v Bostone a nemohol prísť domov. Bolo fajn zísť sa s rodinou v Spojených štátoch, kde som nebol päť, šesť mesiacov. Verím, že počas ďalšej prestávky si nájdem čas, aby som navštívil aj blízkych a známych na Slovensku. Deda, tetu a ostatných," zaželal si Dávid Bondra.