Musí ísť o šport, nie politiku

PIEŠŤANY (SZĽH) - „Barlolamač“ vstane z popola. Piešťanský hokej zastihol škaredý pád z výšky, až vznikli zranenia nezlúčiteľné so životom. Na tretí rok ale prichádza zmŕtvychvstanie. Klub, za ktorý si počas výluky v sezóne 2012/13 zahral slovenský reprezentant Tomáš Tatar, už znovu na hokejovej mape vykresľuje svoje územie. Na čele ostáva neodmysliteľný človek – Jaroslav Lušňák, otec dnes už extraligového útočníka HK Poprad Patrika.

Piešťany zvádzali boj s veľkými existenčnými problémami po ročníku 2015/16. Vedenie klubu permanentne chodievalo na zasadnutia mestského zastupiteľstva s cieľom odvrátiť hrozby zániku. Prvý balvan sa podarilo úspešne zhodiť z ramien, aj keď to malo za následok stratu extraligovej príslušnosti. Licencia putovala z kúpeľného mesta do Liptovského Mikuláša. Hráči odviedli dobré výkony v tretej najvyššej súťaži, ale následne so svojou prácou skončili. „Nikdy sme nechceli prísť o hokej a chceli sme ho držať pri živote od úplného začiatku. Finančná situácia nám to prekazila, no chuť bola stále, a teraz to štartujeme nanovo,“ hovorí prezident klubu Jaroslav Lušňák. „Dnes vám nemôže nikto zaručiť, že má za sebou silné pozadie. Veľmi dobre vieme, že hokej na Slovensku prežíva z roka na rok a nič sa nedá plánovať dopredu. Plánovanie nie je zakázané, otázkou však je, či to prinesie efekt. Vyvinieme veľké úsilie, aby sme nezhasli po krátkej dobe. Istotu ale nevieme predložiť,“ ozrejmil úmysel vrátiť sa do diania s možným rizikom komplikácii.

Dlhoročná funkcionárska postava Piešťan bola po zavedení Zákonu o športe jeho najväčším hlasným kritikom a neraz sa vyjadrovala v zmysle, že je likvidačný. „Moje stanovisko je nemenné. Tento zákon viac škodí, ako pomáha. Momentálne sú klubom kladené pod nohy veľké polená. Osobne si myslím, žeby nebolo na škodu to kompletne prekopať, respektíve prepracovať. Musí ísť o šport, nie politiku. V opačnom prípade naše športy nikdy v živote nebudú plnohodnotne fungovať,“ pokračuje Lušňák. ŠHK 37 sa vo svojich slávnych prvoligových rokoch opieral o hráčov ako bratia Kolníkovci, Peter Učeň alebo Jozef Ondrejka. Všetci vymenovaní hokejisti sú už v hokejovom dôchodku. Kto by mohol tvoriť základ „prebudených havranov“? „Do druholigového ročníka vykročíme s odchovancami. Počítame aj s členmi juniorky, pretože už majú skúsenosť so Slovenskou hokejovou ligou. V Piešťanoch sa vždy dokážu nájsť talenty, o ktoré sa dá oprieť. Viem si predstaviť v tíme nové posily, ale tomuto sa budeme venovať na základe výsledkov, ako aj toho, či budeme stáť pred bránami dôležitých bojov,“ spresnil Lušňák.

Celku sa trénersky ujal Milan Klement. V štyroch sezónach Piešťany pod ním herne i tabuľkovo dominovali. V roku 2012 sa nepodieľal na historickom postupe do extraligy, no ako prvý dostal príležitosť viesť mužstvo v desiatich súbojoch aj s Tomášom Tatarom, keď sa znovu vrátil k tímu a nahradil Milana Hovorku. „V hľadáčiku sme mali dvoch mužov. V prípade Milana rozhodla jeho práca, ktorú si história pamätá. Poznáme sa veľmi dlho. Nemám obavy, žeby sme sa nerozhodli správne. Len sa oprášia staré časy.“ 

Piešťanskí hokejisti vhupnú do silného konkurenčného prostredia. Žiar nad Hronom, Púchov, Rimavská Sobota by mali patriť medzi najväčších ašpirantov na postup do SHL, no výraznou mierou môže ešte prehovoriť aj Dolný Kubín. „Nebránili by sme sa celkovému prvenstvu. Vidíte však, že ideme pracovať do veľmi ťažkej a nevyspytateľnej doby. Budeme sa usilovať vytvoriť čo najlepšie podmienky pre hráčov. Približne už vedia, s čím môžu rátať. Ich výkonnosť sa odzrkadlí na návštevnosti, hoci vôbec nevieme, dokedy potrvajú sprísnené opatrenia. O divákoch by som teraz veľmi nepolemizoval,“ doplnil Jaroslav Lušňák.

Aktuálna súpiska ŠHK 37 Piešťany

Brankári: Dávid Vacula, Mathias Štefanka.

Obrancovia: Šimon Beník, Jakub Macháč, Marek Scheuer, Dominik Sloboda, Jakub Savara, Richard Filip.

Útočníci: Matej Kubíček, Ondrej Valo, Adrián Valo, Filip Hudec, Martin Stehlík, Marek Krieger, Gabriel Galbavý, Šimon Bednár, Lukáš Fedor, Adam Varačka, Andrej Beňačka, Roman Less.

Tréner: Milan Klement.