MSJ: Slováci sú istí štvrťfinalisti, Mrázik: Potvrdenie postupu sme ale chceli dosiahnuť víťazstvom

EDMONTON (SZĽH) – Napriek prehre 3:4 po predĺžení s Nemeckom postúpili slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov do štvrťfinále juniorského šampionátu v Edmontone. Získali cenný bod, ktorý im bez ohľadu na ďalší vývoj skupiny zabezpečil účasť medzi osmičkou najlepších.  

Nebol to však výkon, aký fanúšikovia či samotní hráči očakávali. Po dvoch sympatických a zodpovedných herných prejavoch v súbojoch so Švajčiarskom (1:0) a Kanadou (1:3) povolila v dueli s Nemcami disciplína. Súper strelil v početnej prevahe tri góly vrátane rozhodujúceho 59 sekúnd pred koncom extra času z hokejky Zimmermanna.

Slováci si po stretnutí uvedomovali, že proti súperovi v oklieštenej zostave pre problémy s koronavírusom nepodali výkon, aký chceli. Hoci boli dostatočne efektívni a viedli 2:1 aj 3:2, nemecké úsilie o zvrat v zápase nedokázali herne eliminovať.  „Začali sme s nervozitou, nebolo to ono. Následne sme sa s Nemcami doťahovali. Ku koncu zápasu nám dochádzali sily, odohrali sme dva náročné zápasy. Nie je to výhovorka, len konštatovanie. V predĺžení prišiel faul a Nemci dali aj so šťastím gól. Šimon však odviedol v bránke výbornú robotu, rovnako chalani počas oslabení, hádzali sa do striel. Nestačilo to na tri body, ktoré sme pred zápasom chceli získať,“ vravel po stretnutí pre hockeyslovakia.sk útočník Michal Mrázik, autor dvoch slovenských gólov v stretnutí.

Prvý strelil v 11. minúte, keď si v oslabení nakorčuľoval poza obrannú líniu Nemcov a jednoduchým zakončením bekendom vyrovnal na 1:1. V rámci následne radosti poslal gólový pozdrav do neba, ktorý viackrát zopakoval. „Pozdrav bol pre starkého, ktorý nás pred niekoľkými týždňami opustil. Chcel som gól streliť preňho,“ doplnil Michal Mrázik.

Gólový pozdrav Michala Mrázika. Zdroj: TASR

Krušné chvíle zažívali v Slováci v predĺžení. Najskôr mohli v prečíslení dvoch proti jednému rozhodnúť duel vo svoj prospech, no v následnom nemeckom protiútoku vylúčili rozhodcovia Mykluchu za obranný zákrok v bekčekingu. Nemci, vedení kapitánom a lídrom ofenzívy Timom Stützlem, ponúknutú príležitosť využili. Proti strele Zimmermanna ešte chcel vystúpiť brániaci hráč Dominik Jendek, no pre minimum síl v náročnom presilovkovom zovretí súpera nestihol. „Chytil som prvú strelu a bolela ma noha, nedokázal som na nej dobre stáť. Keď som videl, že ďalšia ide tiež mojím smerom, snažil som sa ju zachytiť, ale hráč ma obstrelil. Ďalší Nemec dobre clonil pred bránkou, Šimon Latkóczy nič nevidel. Padlo to tam,“ komentoval rozhodujúcu situáciu Dominik Jendek.

Slováci zostali sklamaní. Pri pohľade na oslavujúcich Nemcov bolo vidno smutné tváre zverencov trénera Róberta Petrovického. V tej chvíli ešte nevedeli, že bod im na istotu postupu stačí.

Postarala sa o to situácia v základnej A-skupine. Švajčiari majú pred sebou ešte dva zápasy s potenciálnym šesťbodovým ziskom, Nemci jeden a práve proti Švajčiarom. Ak by Švajčiari vyťažili z nasledujúcich dvoch duelov šesť alebo päť bodov, postúpili by spoločne so Slovákmi a Čierny Peter by zostal v rukách Nemcov. Ak by získali štyri body v prípade, že v záverečnom súboji zdolajú Nemcov, taktiež by sa tešili spoločne so Slovákmi. Ak by však získali štyri body tak, že s Kanadou tri a s Nemcami len jeden, skončili by poslední. A to aj v prípade, že by na konci bojov v A-skupine mali zhodne po štyri body všetky tri zainteresované tímy vrátane Slovákov. Vtedy by sa zostavila minitabuľka troch tímov, v ktorej by bol rozhodujúcim kritériom počet získaných bodov zo vzájomných súbojov. Tie by mali Slováci štyri, Nemci štyri a Švajčiari len jeden. V prípade, že Helvéti získajú menej ako štyri body (t.j. 3, 2, alebo 1), majú istú poslednú pozíciu. Pri žiadnom z týchto scenárov nehrozí, že by na 5. priečke ešte mohlo skončiť Slovensko.

Tak či onak, juniori spod Tatier majú istú účasť vo štvrťfinále. „Postup teší, splnili sme prvý cieľ. Ale chceli sme ho dosiahnuť víťazstvami. Mrzí nás, že sme neupevnili pozíciu v našej skupine, ale teraz s tým nič nenarobíme. Dobre sa vyspíme, vyčistíme hlavy a zregenerujeme. Pozajtra pôjdeme proti Fínom naplno, pobiť sa o dobrý výsledok. S Kanadou sme sa presvedčili, že dá sa hrať aj s favoritom, ak dodržiavame systém a každý robí, čo má,“ dodal Michal Mrázik.