MSJ: Pätica Slovákov zamierila z Edmontonu do klubov, zvyšok výpravy čaká na odlet domov

EDMONTON (SZĽH) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov majú za sebou mimoriadne náročný záver juniorského šampionátu. Druhého januára krátko pred polnocou miestneho času dohrali štvrťfinálový zápas so Spojenými štátmi americkými, po ktorom museli stráviť prehru 2:5 a umiestnenie na konečnej ôsmej priečke. Piati reprezentanti sa zároveň museli pobaliť a po niekoľkých hodinách zamieriť na letisko. Čakal ich presun do klubov v kanadských, respektíve amerických juniorských súťažiach.

Prví opustili bublinu brankár Samuel Hlavaj, obrancovia Andrej Golian s Markom Stachom a útočníci Oleksij Myklucha, Matej Kašlík. Posledný menovaný v noci veľa nenaspal. Už pred piatou hodinou ráno smeroval na edmontonské letisko. „Z Edmontonu letím do Toronta, odtiaľ do Quebecu a odtiaľ do klubu, kde budem pôsobiť. Budem v lietadle takmer celý deň, ale som rád, že sa môžem vrátiť do klubu. Mám informácie, že liga by sa mala obnoviť a fungovať spôsobom bubliny. Napríklad tak, že tri dni strávime v bubline, v rámci ktorej odohráme dva zápasy a presunieme sa do ďalšej,“ uviedol pre hockeyslovakia.sk Matej Kašlík, hráč Chicoutimi Saguenéens, na margo reštartu QMJHL, ktorá bola od 30. novembra prerušená pre nárast počtu pozitívnych prípadov na koronavírus v kanadskej provincii.

Zvyšok výpravy mal naplánovaný odlet do Prahy spoločne s českou reprezentáciou 4. januára o 6.00 ráno SEČ. Domov s tímom priletí aj kapitán Samuel Kňažko. „Vzhľadom na náš mladý tím sme odohrali dobrý turnaj. Mladí chalani, či už s ročníkom narodenia 2004, ale aj my 2002-ky sa vďaka skúsenostiam môžeme do budúceho roka oveľa zlepšiť. Ukázali sme, že vieme hrať hokej,“ bilancoval jeden z lídrov tímu trénera Róberta Petrovického.

Osemnásťročného obrancu fínskeho juniorského tímu TPS Turku limitovalo od zápasu s Nemeckom zranenie kolena, pre ktoré nenastúpil ani na záverečný duel Slovákov v A-skupine proti Fínsku (0:6). Nevyzeralo to na jeho návrat do hry ani pred štvrťfinále proti Američanov, pre neočakávaný výpadok Šimona Bečára však napokon nastúpil. Priznal, že aj so sebazaprením: „Trošku áno. Bál som sa, že sa to môže zhoršiť. Ale povedal som trénerom, že pôjdem do toho. Nechcel som nechať chlapcov v štichu, premohol som sa a som za to rád.“ Po návrate na Slovensko absolvuje ešte dodatočné vyšetrenie magnetickou rezonanciou a približne v polovici januára zamieri späť do Fínska.

Slovenskú draftovú jednotku roka 2020 - v 3. kole zo 78. miesta siahol po Kňažkovi Columbus - odmenili tréneri pred začiatkom šampionátu kapitánskym céčkom. V novej role sa trenčiansky rodák nestratil. „Vo funkcii som sa cítil veľmi dobre. Veľa chlapcov o rok starších mi pomáhalo vrátane oboch mojich asistencov. Bol som rád, že mi tréneri dali dôveru a urobili zo mňa kapitána reprezentácie,“ dodal Kňažko pre hockeyslovakia.sk.

Medzi trojicou najlepších slovenských hokejistov na turnaji sa okrem brankára Šimona Latkóczyho a obrancu Dávida Mudráka ocitlo aj meno 16-ročného beka Šimona Nemca. Obranca Nitry sa v konkurencii výrazne starších nestratil. Hral aktívne smerom dopredu, zastať si zvládol aj defenzívne povinnosti. Príležitosť na ľade dostával pravidelne aj v presilovkách či v kľúčových chvíľach zápasov.  „Priznám sa, nečakal som až takú dôveru, ale som za ňu rád. Snažil som sa ju využiť naplno. Platí však, že elitná juniorská hokejová špička je niekde inde v porovnaní s nami, ale zlepšovali sme sa od zápasu k zápasu. Najmä keď sme dodržiavali systém. Vtedy sme dokázali hrať aj s Kanadou či Spojenými štátmi,“ konštatoval Šimon Nemec, so štyrmi bodmi za asistencie najproduktívnejší slovenský hokejista na šampionáte. „Je to pekné, ale skončili sme vo štvrťfinále. Nič nemám z toho ani ja, ani tím, takže nejako extra to neprežívam,“ dodal Nemec.