MS2022: Tretí súper Kanada, Tatar: "Musíme podať perfektný výkon"

HELSINKI - Tretia previerka na tohtoročných MS v Helsinkách bude pre slovenských hokejistov mimoriadne náročná. V pondelok 16. mája sa v Ice Hall Aréne postavia proti favoritovi celého šampionátu Kanade, ktorá poslala na sever Európy mimoriadne fyzicky zdatných hokejistov. Tím "javorového listu" má zo všetkých účastníkov MS v priemere najvyšších hráčov a aj najťažších.

Slovensko sa doposiaľ stretlo s Kanadou v 52 dueloch, v 23 sa tešilo z víťazstva. V štyroch sa zrodila remíza a v 25 zápasoch sa z triumfu radovali hráči z kolísky hokeja. Celkové skóre hovorí v prospech Slovákov 166:156.

Vzájomné konfrontácie týchto súperov sa odohrávajú prevažne na vrcholných turnajoch. Naposledy sa stretli na MS v roku 2019 v Košiciach, Kanaďania zvíťazili 6:5. Predtým v roku 2016 na šampionáte v Petrohrade, slovenskí hokejisti podľahli favoritovi 0:5. V tom istom roku sa stretli aj na turnaji na Nemeckom pohári, kde štartoval zámorský výber zložený z hráčov, ktorí pôsobia v európskych súťažiach. Slováci triumfovali 4:3 po nájazdoch, rozhodujúci padol z hokejky Vladimíra Draveckého.

V tohtoročnom výbere obhajcov titulu z vlaňajšieho šampionátu je najväčšou hviezdou center New Yorku Islanders Matt Barzal. Medzi lídrov patrí aj obranca Ottawy Senators Thomas Chabot. Z Ottawy sú v tíme aj Drake Batherson a Nick Holden, Winnipeg Jets reprezentujú útočníci Pierre-Luc Dubois a Adam Lowry a z Montrealu Canadiens prišiel krídelník Josh Anderson. Jediný hráč z vlaňajšieho majstrovského kádra je útočník Anaheimu Ducks Maxime Comtois. Trénerom je skúsený Claude Julien. "Treba uznať ich kvality, sú to dobrí hokejisti. Majú asi najsilnejšiu zostavu za uplynulé dva roky. Musíme podať perfektný výkon, aby sme mali šancu," povedal kapitán Slovákov Tomáš Tatar.

 

A-skupina MS

pondelok 16. mája, 15.20 SELČ

SLOVENSKO - Kanada /Ice Hall Aréna Helsinki/