MS2021: Zálešák je v Rige ako doma, Slovákom predpovedá štvrťfinále

RIGA - Miroslav Zálešák reprezentoval Slovensko na dvoch svetových šampionátoch v hokeji. V roku 2010 v nemeckom Kolíne, premiérové štarty si však pripísal ešte skôr, v roku 2006 v Rige. V lotyšskej metropole nechýba Zálešák ani počas prebiehajúceho hokejového sviatku, do Rigy chodieva často. Piaty rok pracuje pracuje ako skaut pre klub NHL Colorado Avalanche a ako prezradil pre TASR, v tejto práci sa našiel.

Zálešák si majstrovstvá sveta v Rige zopakoval po 15 rokoch, ale už nie ako hráč. "Musím sa priznať, že sem chodím častejšie, aj keď teraz som nebol dlhšie pre pandémiu. Ale inak sem chodím skautovať na zápasy. Pripomenulo mi to časy, keď som tu bol na MS. Pamätám si tie miesta, aj to, kde sme vtedy bývali. Mne sa Riga páči ako mesto, rád sa sem vraciam. Dovolím si tvrdiť, že to tu je rovnaké ako pred tými pätnástimi rokmi. Veľa sa nezmenilo."

Bývalý slovenský reprezentant má prostredie v Lotyšsku rád aj preto, lebo domáci sú hokejový národ. "Ja síce len prídem, idem na zápas a potom sa presuniem ďalej, ale mám pár priateľov Lotyšov a viem, akí sú zapálení do hokeja. Aj teraz chodia povzbudzovať pred štadión, pamätám si ich aj z obdobia moje kariéry. Sú to špecifickí fanúšikovia."

Slovenskí hokejisti na MS 2006 v Rige skončili celkovo na 8. mieste, vo štvrťfinále prehrali 1:4 s Kanadou. V jej tíme vtedy žiaril Sidney Crosby, ktorý sa stal najproduktívnejší hráč turnaja. Slovenský tím viedol tréner František Hossa, ktorý mal v kádri oboch svojich synov Mariána i Marcela. "Viem, že sme nezačali dobre, pamätám si, že sme potom museli zdolať Švédov, ktorí neskôr vyhrali aj celý šampionát. Ledva sme sa dostali do štvrťfinále, tam sme prehrali. Na Crosbyho si spomínam dobre, bol to jeho prvý veľký turnaj, hral prvý rok v NHL a išiel hneď na MS," uviedol Zálešák.

Dnes už 41-ročný bývalý hokejista prišiel do Rigy v úvodný deň šampionátu, videl tak už prvý zápas Slovenska proti Bielorusku. "Od tých MS v 2006 sa zmenilo veľa vecí. Teraz tu máme mladých chalanov, ktorí zbierajú skúsenosti. Myslím si, že to je správny krok, aj iné mužstvá išli týmto smerom. Nevypadáva sa, tak prečo nie. Ale ešte je pred nami veľa práce. Pevne verím, že to pôjde dobrým smerom."

Zálešák sledoval aj zápas proti Švajčiarom, v ktorom Slováci prehrali hladko 1:8. V postup do štvrťfinále však verí. "Chalanom fandím, mám tam aj kamarátov ako Jula Hudáčka a tých starších, spomeniem aj Maja Studeniča, ktorý je od nás zo Záhoria. Ja si myslím, že to dokážu. A potom to bude vo štvrťfinále o tom jednom zápase. Zápas proti Rusku bol výborný, chalani do toho dali srdce. Švajčiari nás prevyšovali, ale možno je taká facka dobrá. Skupina je neuveriteľne vyrovnaná, rozhodovať bude každý bod."

Okrem triumfu v sobotnom zápase nad Dánskom by Slováci potrebovali získať nejaký bod aj o deň neskôr so Švédskom, ktoré zatiaľ podáva na MS nevyrovnané výkony. "Švédi nemajú ideálne výsledky, ale nemyslím si, že to je nejaké znamenie. Mne sa veľmi páčili v zápase so Švajčiarmi. Každoročne dodávajú veľa mladých hráčov na draft, stále je to jedna z top krajín. Na paniku u nich nie je príčina," dodal Zálešák.

Skalický rodák sa zamyslel aj nad tým, prečo z jeho mesta nie je v reprezentácii viac hráčov. Slovenský fanúšik si Skalicu vždy bude spájať s fenomenálnym Žigmundom Pálffym, okrem neho a Zálešáka potom Slovensko reprezentovali na MS Juraj Mikúš, v súčasnom výbere je už spomínaný Studenič. Zálešák odpovedal na otázku, či v Skalici nechýba najvyššia súťaž: "Roky, keď sa hrala v Skalici extraliga a mali sme úspechy, sú preč. Vtedy bol na Záhorí ošiaľ, viac detí chodilo na hokej. Teraz je záujem menší, ale to je všeobecný problém. Je to škoda a treba s tým niečo robiť. Hokej je krásny šport, ja ho robím celý život."

Hráčov pre Colorado skautuje v Európe už piaty rok, hoci v NHL pôsobil v drese San Jose. Získať túto prácu nie je jednoduché a je o ňu veľký záujem. Bývalý slovenský reprezentant sa v nej našiel a veľmi ho napĺňa. Hoci aj za cenu častého odlúčenia od rodiny. "Našli sme doma kompromis a manželka je zvyknutá. Ja sa touto cestou musím poďakovať aj rodine za podporu. Vďaka koronavírusu si ma teraz užili viac, ale inak som doma vzácny. Počas sezóny som asi 20 dní v mesiaci na cestách a 10 dní som doma. Robím si program podľa seba, snažím sa vyvážiť veci tak, aby som nebol dlho preč. A funguje to," poznamenal pre TASR.