MS2021: Slovákov čaká v príprave 8 zápasov, realizačný tím posilnil Oto Haščák

BRATISLAVA - Slovenskí hokejoví reprezentanti odohrajú v rámci prípravy na MS v Rige dokopy osem stretnutí. Prvý dobrovoľný kemp pre hráčov, ktorým sa skončia klubové povinnosti, odštartuje 6. apríla v Piešťanoch. Novou posilou realizačného tímu sa stal Oto Haščák, ktorý bude pracovať pri reprezentácii ako asistent generálneho manažéra a zároveň hlavný skaut.

"Vítam našu novú posilu. Oto Haščák bude pôsobiť v dvojfunkcii, okrem postu asistenta generálneho manažéra bude aj hlavným skautom. Bude sledovať hráčov, mať na starosti komunikáciu s vytypovanými hokejistami v prípravnom období. Spoluprácu s ním sme mali naplánovanú už pred minulými MS, ktoré sa však, bohužiaľ, pre koronavírus zrušili. Takže sme museli rok čakať. Teší nás, že Oto je nám aj popri funkcii skauta New Yorku Rangers ochotný pomôcť. Teším sa na spoluprácu, Oto prinesie do reprezentácie hokejový rozum a skúsenosti," povedal na utorkovom tlačovom brífingu prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a zároveň generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

Päťdesiatsedemročný Haščák si ponuku od zväzu veľmi váži: "Ako Miro povedal, o tejto funkcii sme sa rozprávali už začiatkom minulého roka, vzniknutou situáciou sa to celé posunulo. Je to pre mňa obrovská výzva. V národnom mužstve som fungoval ako hráč, čo sa týka tejto pozície, ani sám neviem, čo ma presne čaká. Určite však poskytnem svoje znalosti, informácie a skúsenosti, ktoré som dosiahol za uplynulých 18 rokov vo svete skautingu." Vo funkcii skauta pôsobil v minulosti v kluboch NHL Boston Bruins a Los Angeles, dvanásty rok ťahá v NY Rangers. "Moja práca spočíva v pozorovaní hráčov z celej Európy. Mám dostatok skúseností aj s našimi hráčmi a tým pádom by som veľmi rád v tomto smere pomohol národnému mužstvu. Budem komunikovať s hráčmi v Europe, Miro bude zasa oslovovať hokejistov pôsobiacich v zámorí. Je to zatiaľ akýsi test, moja zmluva sa týka iba najbližších MS. Po tomto období ju vyhodnotíme a podľa toho sa rozhodneme, či budem v reprezentácii ďalej pokračovať. Verím, že v týchto pochmúrnych časoch urobíme na šampionáte hokejovým fanúšikom radosť," uviedol bývalý dlhoročný slovenský reprezentant. Jeho angažovanie privítal aj tréner SR Craig Ramsay. "S Mirom sme sa už niekoľko rokov bavili, že budeme potrebovať nejakú posilu. Spoločne sme sa zhodli, že Oto je ideálny člen. Teší nás, že sa k nám pripojil," povedal na adresu Haščáka reprezentačný kormidelník, ktorý sa iba pred pár dňami vrátil z Floridy na Slovensko.

Slovenská reprezentácia sa stretne po vyše roku, predchádzajúce akcie vrátane MS vo Švajčiarsku zmarila pandémia koronavírusu. Prvý neoficiálny reprezentačný kemp v novej sezóne sa začne po veľkonočných sviatkoch, v päťdňovom tábore v Piešťanoch sa bude pripravovať približne desať hráčov, ktorých kluby už nepokračujú v play off v ligových súťažiach. Po krátkom kempe si hráči pôjdu oddýchnuť domov a o pár dní neskôr odštartuje v Piešťanoch oficiálna príprava. Začne sa 11-dňovým blokom, v rámci ktorého Slováci odohrajú štyri prípravné stretnutia. Prvé sa uskutočnia 20.-21. apríla, dvojzápas "Kaufland Challenge" proti Lotyšsku bude náhradou za zrušený februárový Kaufland Cup. Počas tohto bloku čaká slovenských reprezentantov v kúpeľnom meste aj prípravný dvojzápas s Nemeckom (24.-25. apríla).

Po prvom prípravnom bloku bude nasledovať dvoj-trojdňová pauza. Tréner Craig Ramsay spoločne so svojimi asistentmi urobia zmeny v kádri a zverejnia nomináciu na ďalší 10-dňový reprezentačný blok. V rámci neho Slováci absolvujú ďalšie štyri prípravné stretnutia - dva s Rakúskom v Piešťanoch (1.-2. mája) a dva proti Česku v Prahe (6.-7. mája). Po tomto bloku čaká mužstvo znovu krátka prestávka, hráči sa rozídu a pôjdu domov. Na záverečný blok budú pozvaní už iba tí hokejisti, s ktorými sa počíta na šampionát. Ten sa vzhľadom na protipandemické opatrenia pravdepodobne uskutoční celý v uzavretej "bubline" a reprezentantov pred ním čaká procedúra testovaní na COVID-19. Tím odletí do Lotyšska najneskôr 16. mája, po prílete strávia hráči niekoľko dní v samoizolácii na hotelových izbách. Prvý zápas na MS odohrajú 21. mája proti Bielorusku, v A-skupine sa potom stretnú aj s Veľkou Britániou, Ruskom (oficiálne tím Ruskej hokejovej federácie), Švajčiarskom, Dánskom, Švédskom a Českom.

"Máme premyslený plán. Do každého zápasu pôjdeme s víťazným cieľom a túto myšlienku sa budeme snažiť vštepiť každému hráčovi. Nechceme v príprave iba skúšať, zápasy iba odohrať, ale chceme hrať tvrdo, s cieľom vyhrať," vyhlásil tréner Ramsay. "V minulosti sa nám podarilo počas prípravy objaviť nových, aj menej skúsených hráčov, dostali príležitosť ukázať sa. Škoda, že som nemal možnosť vidieť v tejto sezóne potenciálnych reprezentantov naživo a odsledovať ich hru, ale mám okolo seba ľudí, s ktorými sme dali hlavy dokopy a určite spoločne zostavíme dobrý tím. Dôležité bude, aby sa v konečnom dôsledku každý bavil a si to užil. To je pravidlo číslo jeden."

Aj šéf zväzu a generálny manažér národného tímu Šatan uvítal, že sa kolotoč reprezentačných akcií po dlhšom čase znovu roztáča: "Tešíme sa, že je Craig opäť medzi nami. Po celom tom zrušenom programe nás konečne čaká oficiálny program. Predpokladali sme, že situácia s pandémiou sa na začiatku roka zlepší a že vo februári budeme môcť usporiadať domáci Kaufland Cup, no opatrenia sa naopak sprísnili a bolo by náročné celé podujatie zorganizovať, preto sme sa rozhodli ho presunúť na apríl. Veríme, že situácia bude teraz jednoduchšia," povedal Šatan. Ten informoval aj o prvých menách, ktoré sa zapoja do prípravy: "Július Hudáček a Martin Bakoš zo Spartaka Moskva zatiaľ zostávajú so svojím tímom, na Slovensko prídu po Veľkej noci. Je na nich, či sa zapoja do prvého kempu, ktorý je dobrovoľný. Určite s nimi rátame do prvého oficiálneho prípravného bloku. Už teraz vieme, že sa na MS nepredstaví Libor Hudáček, ktorý je dlhodobo zranený. Včera som telefonoval s Máriom Lunterom, ktorý ja na dva mesiace zranený a tiež s ním asi nebudeme môcť počítať. Je to však ešte otvorené. Pre zranenie vynechá ďalšie MS Peter Čerešňák, má v tom veľkú smolu. Škoda, s jeho pomocou sme určite rátali. Naposledy sa v play off zranil aj Marek Hecl, ktorý bol vo veľmi dobrej streleckej forme a dával góly za Trenčín. Do prípravy sa nebude môcť zapojiť ani obranca Juraj Mikuš z Pardubíc, ktorý má tiež zdravotné problémy."

Realizačný tím bude chcieť vyskúšať niekoľko mladých talentovaných hráčov, šancu dostanú najmä v prvom prípravnom bloku. Čerpať bude aj z kádra reprezentačnej "dvadsiatky". "Číslom jeden je pre mňa obranca Šimon Nemec z Nitry," prezradil Oto Haščák. "Predvádzal veľmi dobré výkony na juniorských MS, na ľade dominoval. Podobne sa v extralige veľmi dobre ukazuje ďalší obranca David Mudrák z Michaloviec, ktorému by sme tiež chceli dať príležitosť. Na MS do 20 rokov ma špeciálne zaujal Juraj Slafkovský, ktorý hrá v juniorskej súťaži vo Fínsku. Je síce veľmi mladý, ale fyzicky už dostatočne pripravený. Týchto troch chceme vidieť, ale budeme premýšľať aj o ďalších mladých hráčoch," povedal nový reprezentačný skaut a asistent GM. Podľa neho treba národný tím postupne omladzovať: "Potrebujete mať na MS skúsených hráčov, no my sa musíme aj pozerať do budúcnosti, kto nás bude reprezentovať o dva či tri roky. Som rád, že v extralige dostávajú šancu veľmi mladí hráči ako Dalibor Dvorský či Ondrej Molnár, ktorí majú 15-16 rokov. Toto je cesta, akou sa majú vydať kluby."

Vedenie národného tímu osloví pred MS aj hráčov z NHL, ktorí budú voľní pre reprezentačné potreby. "Určite ich neplánujeme volať do prípravy," poznamenal Šatan. "Akonáhle však budú voľní, budeme ich kontaktovať. Dúfame, že budú mať záujem nás posilniť na šampionáte. Pravidlá pre príchod hráčov na MS sa práve formujú, IIHF v týchto dňoch na nich pracuje, potom budeme vedieť, kedy sa k nám budú môcť pridať. Na šampionátovú súpisku môžeme zapísať až 28 hráčov a určite si na nej necháme nejaké voľné miesta pre hráčov z NHL. Keďže súpiska môže byť širšia, chceli by sme dať na MS príležitosť i zopár mladým hráčom, ktorých by sme mohli potom použiť aj v augustovej olympijskej kvalifikácii."

Program slovenskej hokejovej reprezentácie pred MS v Rige:

Kaufland Challenge

utorok 20. apríla: SR - Lotyšsko /Piešťany/

streda 21. apríla: SR - Lotyšsko /Piešťany/

prípravné zápasy

sobota 24. apríla: SR - Nemecko /Piešťany/

nedeľa 25. apríla: SR - Nemecko /Piešťany/

sobota 1. mája: SR - Rakúsko /Piešťany/

nedeľa 2. mája: SR - Rakúsko /Piešťany/

štvrtok 6. mája: ČR - SR /Praha/

piatok 7. mája: ČR - SR /Praha/

 

 


Fotogaléria