MS2021: Nemecko - Fínsko 1:2, v B-skupine, Fíni sú na čele

RIGA - Fínski hokejisti zvíťazili v sobotňajšom zápase na MS v Rige nad Nemeckom tesne 2:1 a s trinástimi bodmi sa dostali na čelo tabuľky B-skupiny. Víťazný gól strelil v 52. minúte Arttu Ruotsalainen.

Fínsko sa v nedeľu večer stretne s Lotyšskom, Nemecko nastúpi po dni voľna v pondelok o 15.15 h proti USA.

 

B-skupina:

Nemecko - Fínsko 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Góly: 28. Holzer (Loibl, Plachta) - 7. Lundell (Sund, Innala), 52. Ruotsalainen (Lundell). Rozhodovali: Fraňo, Šír - Ondráček (všetci ČR), SYNEK (SR), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Nemecko: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Nowak, Wagner, Gawanke - Rieder, Krämmer, Kühnhackl - Pföderl, Noebels, Peterka - Eisenschmid, Loibl, Plachta - Tiffels, Eder, Kastner - Fischbuch

Fínsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Turunen, Ruohomaa, Sallinen

Po opatrnom úvode si Fíni zahrali v 7. minúte presilovku a potrebovali len osem sekúnd na to, aby ju premenili na gól. Po rýchlej kombinácii prihral Sund na pravý kruh Lundellovi a ten strelou z prvej rozvlnil sieť. Nemci mohli vyrovnať v 10. minúte, keď si Noebels potiahol puk spoza bránky, ale neprestrčil ho za Olkinuoru. V ďalšom priebehu boli aktívnejší Fíni, no neprekonali Niederbergera, ktorý v 16. minúte pohotovo zasiahol po strele Ojamäkiho. Nemecko vyrovnalo v 28. minúte, Loibl potiahol puk do útočného pásma, prihral dozadu Holzerovi, ktorý strelou príklepom prekonal Olkinuoru - 1:1. Fíni prestrieľali súpera v druhej tretine 11:2, no zo svojej aktivity góly nevyťažili a v 39. minúte mohli pykať, keď sa po rýchlej akcii dostal ku strele Pföderl, ale tesne minul. Fíni odštartovali tretie dejstvo náporom a od 47. minúty si zahrali druhú presilovku v zápase, no nevyužili ju. Nepodarilo sa to ani Nemcom, ale Loibl bol blízko. Nerozhodný stav zlomil v 52. minúte Ruotsalainen, ktorý sa dostal do prečíslenia s Lundellom a po jeho prihrávke rozvlnil sieť - 1:2. V 54. minúte mohol pridať tretí gól Innala, no nevyužil nájazd na Niederberger. Ten dve minút pred koncom opustil bránku a Nemci hrali šiesti. Fíni si však tesný náskok postrážili a dostali sa na čelo tabuľky.

hlasy po zápase /IIHF/:

Olli Määttä, obranca Fínska: "Myslím si, že sme veľa času držali puk v ofenzívnej zóne a hrali sme tam celkom dobre. Vychádzal nám aj náš defenzívny systém 1-2-2. Dnes sme netrávili veľa času v našom obrannom pásme."

Korbinian Holzer, obranca a strelec jediného gólu Nemecka: "Mathias Plachta potiahol puk pri mantineli. Ja som sledoval hru a keď sa otvoril priestor, snažil som sa to poslať na bránku, pretože každá strela je dobrá strela. Brankár to dobre nevidel a mal som šťastie, že to tam spadlo."