MS2021: Fíni zdolali Talianov, Frigo: Som hrdý na tím, mohlo to byť 1:2

RIGA - Fínski hokejisti zvíťazili vo štvrtkovom zápase MS v Rige nad Talianskom 3:0 a s 10 bodmi sa posunuli na čelo B-skupiny. Úradujúci šampióni mali jasnú hernú prevahu, súpera prestrieľali vysoko 36:11. Dva góly "Suomi" dal obranca Tony Sund. Taliani stále čakajú na prvý bod na šampionáte a po štyroch stretnutiach figurujú na poslednom ôsmom mieste tabuľky.

Fíni po dni voľna nastúpia v sobotu o 19.15 SELČ proti Nemcom, Taliani sa o osem hodín skôr stretnú s Kazachstanom.

 

B-skupina:

Fínsko - Taliansko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Góly: 7. Sund (Kontiola, Innala), 9. Ruotsalainen (Ojamäki), 29. Sund (Mäenalanen, Koivisto). Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Nord (Švéd.) – Kroyer (Dán.), Lundgren (Švéd.), vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Fínsko: Säteri - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - Puustinen, Tiivola, Sallinen

Taliansko: Fazio - Trivellato, Pietroniro, Spornberger, Glira, Miglioranzi, Hochkofler, Marchetti, Gios - Frank, Petan, Miceli - Frigo, Bardaro, Gander - Giliati, Andergassen, Casetti - Magnabosco, Deluca, Pitschieler

Favorit od úvodu ovládol ľad, v obrannom pásme Talianov roztočil prihrávkový kolotoč a vytváral si šancu za šancou. V 7. minúte využil presilovku po delovke Sunda, o dve minúty neskôr mu vyšlo aj rýchle prečíslenie a kombinácia Ruotsalainena s Ojamäkim. Po dvoch strelených góloch obhajcovia titulu zvoľnili tempo, napriek tomu si v prvej tretine vypracovali ešte niekoľko príležitostí na navýšenie náskoku. Nepodarilo sa im to len kvôli nepresnosti v zakončení, respektíve skvelým zákrokom brankára Fazia. V druhej časti Fíni pokračovali v ležérnom tempe. Prebudil ich až neuznaný gól talianskeho útočníka Friga, ktorý sklepol puk do siete z výšky nad úrovňou hornej žŕdky. Po tomto momente "Suomi" opäť pridali. V polovici zápasu zvýšili na 3:0 zásluhou Sunda, ktorý sa druhýkrát presadil tvrdou strelou príklepom. Taliani sa aj v tretej tretine len veľmi sporadicky dostávali do útočného pásma. Fíni mali zápas plne pod kontrolou, chvíľami zavreli súpera pred jeho bránku, od väčšieho prídelu ho zachránili len vynikajúce zákroky Fazia. Taliansky brankár zlikvidoval pokusy Pakarinena, Mäenalanena i Ojamäkiho a tak sa už skóre do konca stretnutia nezmenilo.

hlasy po zápase /IIHF/:

Tony Sund, strelec dvoch gólov Fínska: "Iste, je to dobrý pocit streliť prvé dva góly na šampionáte, no najdôležitejšia vec je, že sme vyhrali a získali tri body. Zatiaľ sme hrali dobre. Pred play off nás však čaká ešte niekoľko náročných zápasov. Musíme čo najlepším spôsobom ukončiť účinkovanie v tejto skupine. Máme v mužstve šikovných hráčov, vieme narábať s pukom a keď dostaneme šancu, vieme ju využiť. Dúfam, že v tomto trende budeme pokračovať."

Luca Frigo, útočník Talianska: "Prehrali sme 0:3, no mohlo to byť 1:2, ak by mi uznali gól. Som však hrdý na celé mužstvo, všetci sme tvrdo bojovali proti skutočne výbornému tímu. Aj v ďalšom priebehu turnaja budeme tvrdo drieť."