MS2021: Dáni prvýkrát na MS zdolali Švédov, štyri body Nicklasa Jensena

RIGA - Hokejisti Dánska sa postarali o prvé prekvapenie v A-skupine na svetovom šampionáte v Rige. V severskom derby zdolali favorizované Švédsko 4:3.

Hetrikom sa v drese Dánov blysol Nicklas Jensen, 28-ročný krídelník zaznamenal aj jednu asistenciu. V drese Švédska zaznamenal tri body útočník Carl Klingberg.

Dánsko sa v nedeľu o 19.15 stretne so Švajčiarskom, Švédov čaká v rovnaký deň o 15.15 reprezentácia Bieloruska.

 

A-skupina:

Dánsko - Švédsko 4:3 (0:0, 3:2, 1:1)

Góly: 31. Nicklas Jensen (Jakobsen, Nicholas Jensen), 38. Nicklas Jensen (Boedker), 39. Kristensen (Nicklas Jensen), 49. Nicklas Jensen (M. Lauridsen, Boedker) – 23. Klingberg, 36. Tömmernes (Klingberg), 51. Klingberg (Lundkvist). Rozhodcovia: Gofman (Rus.), Sidorenko - Goljak (obaja Biel.), Šlagain (Rus.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0.

Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Aabo, Larsen, Nicholas Jensen, Kristensen – Nicklas Jensen, Jakobsen, Boedker – Andersen, Jesper Jensen, Hardt – True, Bau Hansen, Meyer – Poulsen, From, Olesen – Madsen.

Švédsko: Fasth – Tömmernes, Lundkvist, Pilut, Nygren, Dahlbeck, Lööv, Pudas – Lundeström, Rakell, Olofsson – A. Kempe, Holmberg, Sörensen – Friberg, M. Kempe, Rasmussen – Lindholm, Lindberg, Klingberg – Wingerli

Keď už v druhej minúte po strele Sörensena zazvonila žŕdka dánskej bránky, zdalo sa, že favorit bude mať zápas pevne v rukách. Dáni sa však postupne čoraz viac osmeľovali a v prvej tretine mali hneď tri dobré šance. Obaja brankári však v úvodnej dvadsaťminútovke neinkasovali. Aj druhá tretina odštartovala šancou Švédov, neskôr ich poslal do vedenia Klingberg. V polovici zápasu však po šikovnom teči strelil Jensen svoj prvý gól v zápase. Tömmernes o päť minút neskôr vrátil Švédom vedenie, ale o necelé tri minúty dal Jensen druhý gól po skvelej práci Boedkera. O ďalších 36 sekúnd napriahol od modrej čiary Kristensen a Dáni po prvý raz viedli. V závere druhej tretiny ešte Madsen opečiatkoval bránku Švédov. V treťom dejstve mali viac šancí Dáni, Dahm však musel vytiahnuť kľúčový zákrok pri nájazde Olofsona. V 49. minúte zavŕšil Jensen presilovkovým gólom hetrik, Švédi dokázali už len znížiť, keď sa po druhý raz v zápase presadil Carl Klingberg.