MS2021: Česko - Švajčiarsko 2:5 v A-skupine, Will: "Nevzdávame to"

RIGA - Hokejisti Česka prehrali na svetovom šampionáte v Rige aj vo svojom druhom zápase. Po prehre 3:4 s Ruskom nestačili v sobotnom zápase A-skupiny ani na Švajčiarsko, Helvéti zvíťazili 5:2. Pod ich triumf sa najvýraznejšie podpísali útočníci Timo Meier a Gregory Hofmann, obaja dali dva góly.

Česi v zápase doplatili na nedisciplinovanosť, zverenci Filipa Pešána inkasovali v oslabení až štyrikrát. Český tím naposledy prehral prvé dva zápasy na šampionáte v roku 1991.

Švajčiari odohrajú svoj druhý zápas na MS v nedeľu o 19.15 SELČ proti Dánsku. Čechov čakajú v pondelok o 19.15 Bielorusi.

 

A-skupina:

Česko - Švajčiarsko 2:5 (1:1, 0:2, 1:2)

Góly: 15. Chytil (Kovář, Vrána), 55. Smejkal (Chytil, Sklenička) – 18. Hofmann (Ambühl, Simion), 25. Meier (Hischier), 39. Scherwey (Praplan, Bertschy), 51. Meier (Corvi, Kurashev), 58. Hofmann (Simion, Ambühl). Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Wikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.), vylúčení: 7:3 na 2 min., presilovky: 1:4, oslabenia: 0:0.

ČR: Hrubec (41. Will) – Hronek, D. Musil, Klok, Hájek, Šulák, Sklenička, Šustr – Vrána, Kovář, Kubalík – Zadina, Zohorna, Chytil – Lenc, Špaček, Stránský – Smejkal, A. Musil, Flek – Blümel

Švajčiarsko: Genoni – Untersander, Moser, Diaz, Geisser, Loeffel, Siegenthaler, Alatalo, Müller – Meier, Hischier, Andrighetto – Hofmann, Simion, Corvi – Ambühl, Kurashev, Herzog – Praplan, Scherwey, Bertschy

Úvodné šance Smejkala a Hischiera ako keby naznačili, že sa zápas bude niesť v ofenzívnom duchu, ale gólových šancí napokon prvá tretina veľa nepriniesla. Hronkove nebezpečné nahodenie kryl Genoni a v 15. minúte pokryl švajčiarsky brankár aj pokus Zadinu. V následnej presilovke však nestačil na strelu Chytila a Česi viedli. Početnú výhodu potom využili aj Švajčiari, Hofmann prepálil Hrubca od modrej čiary.

V druhej tretine mali prvé šance Šustr a Hofmann, ale najväčšiu Čech Flek. V samostatnom nájazde však neuspel. Čechov táto premárnená príležitosť mrzela o to viac, že vzápätí poslal Švajčiarov do vedenia Meier. To už postupne Helvéti preberali opraty zápasu do rúk, výborne korčuľovali, Čechom robil veľké problémy aj ich forčeking. Andrighetto v ďalšej šanci ešte neuspel, ale Scherwey už áno a poslal svoj tím do dvojgólového vedenia.

V tretej tretine vymenil Hrubca v bránke Will, tréner Pešán urobil zmeny aj v útokoch. V prvej šanci sa ocitol Stránský, ale Genoni vytiahol ďalší skvelý zákrok. Česi častejšie strieľali, ale mohli prehrávať vyšším rozdielom, Willa zachránila pravá žrď po strele Hofmanna. O pár minút neskôr však v podobnej pozícii mieril Meier presne a aj keď dal neskôr Čechom nádej Smejkal, Hofmann svojim druhým gólom spečatil zaslúžený triumf Švajčiarov.

hlasy po zápase /zdroj ČT/:

Roman Will, brankár ČR: "Nezvládli sme oslabenia a doplatili sme na to. Musíme sa poučiť. Švajčiari veľmi dobre korčuľovali, my sme faulovali vo viacerých prípadoch aj nešťastne. Som smutný, že máme dve prehry, nie je to jednoduchá situácia. Ale je to hokej, nič nevzdávame."