MS20: Slováci po 24 hodinách dorazili do Edmontonu, z nominácie vypadol Bečár

EDMONTON (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov úspešne pristála v dejisku letného juniorského šampionátu v Edmontone a zabývala sa v hoteli len pár desiatok metrov od Rogers Place. Do Kanady však nevycestovala v pôvodne avizovanom zložení. Na poslednú chvíľu vypadol z nominácie obranca Šimon Bečár z dôvodu zranenia.

Do Edmontonu odleteli dvaja brankári, deväť obrancov a pätnásť útočníkov. V stredu sa k výprave pripojí Šimon Latkóczy, ktorý v uplynulých dňoch absolvoval brankársky kemp v zámorí. Trénerský štáb na čele s hlavným koučom Ivanom Fenešom bude mať k dispozícii 27 hokejistov. Po tohtotýždňových prípravných dueloch s Nemeckom a Švajčiarskom vyberie finálnych 25 mien, ktoré zapíše na šampionátovú súpisku.

Cesta slovenskej výpravy do Edmontonu trvala 24 hodín. Z Bratislavy vyrazila v utorok o 5.00 ráno SELČ, do dejiska hotela v Edmontone napokon dorazila o 20.00 miestneho času. Z viedenského letiska nabrala smer Frankfurt, odkiaľ po vyše trojhodinovom čakaní zamierila do Calgary. Na miestnom letisku pobudla pre problémy s batožinou o hodinu navyše. Následne presadla do autobusu, ktorý takmer 300-kilometrovú štreku do Edmontonu zvládol za vyše tri a polhodiny. Mierne zdržanie nastalo zhodou okolností v Red Deere, kde dvadsiatka absolvovala nedohratý decembrový šampionát a kde sa v tom čase pripravovala osemnástka na duel Hlinka Gretzky Cupu proti Kanade.

„Cesta bola dlhá, no našťastie prebehla v poriadku. Mrzí nás akurát skutočnosť, že do Edmontonu nám nedoručili sedem kusov batožiny, zväčša hokejových vakov, ktoré zostali na letisku vo Frankfurte. Ihneď po pristátí sme s leteckou spoločnosťou riešili ich prepravu do Edmontonu. Mali by doraziť v stredu 3. augusta do polnoci,“ uviedol na margo jedinej komplikácie manažér tímu Tomáš Pšenka.  

Hráči si dlhú cestu krátili rôznymi aktivitami. Už na viedenskom letisku si Servác Petrovský s Petrom Repčíkom rozohrali šachovú partiu, ktorá pokračovala v priebehu dňa. Iní počúvali hudbu, pozerali filmy alebo hrali karty. Zvolenský útočník Maroš Jedlička dorazil do Edmontonu vyšťavený. Dodal však, že v porovnaní s decembrovým chartrovým letom z Mníchova cez Reykjavík do Edmontonu bola letná kombinácia letov oveľa príjemnejšia. „Možno preto, že sme leteli cez deň a nebol som v lietadle taký unavený, že som chcel celú cestu prespať. Nešlo mi to ani počas letu na šampionát v decembri 2020, ani o rok neskôr,“ hovoril pre hockeyslovakia.sk jeden z útočných lídrov výberu trénera Ivana Feneša. 

Cestou mu pílili uši spoluhráči z HKM Matej Kašlík a Jakub Kolenič. „Počúvať týchto dvoch chlapcov celý čas bolo zaujímavé. Inak sa nedalo, keďže som si niekde zapatrošil slúchadlá. Matej Kašlík ma rušil tak z tridsiatich percent, Jakub Kolenič zo sedemdesiatich. Keď sme konečne vystúpili z lietadla v Edmontone, vydýchol som si nielen ja, ale aj moje platničky, pre ktoré to bola solídna záťaž,“ dodal s humorom Maroš Jedlička.

„Ani ja už neurobím takú chybu, že budem sedieť v jednom rade s Kašlíkom a Jedličkom,“ prilial olej do ohňa Jakub Kolenič. Účastník juniorského šampionátu z prelomu rokov 2020 a 2021 sa naposledy v decembri neprebojoval do záverečnej nominácie trénera Ivana Feneša. Pôvodne v nej nefiguroval ani teraz, odchodmi Lašáka s Krajčom sa mu však uvoľnilo miesto v tíme. „Bol som veľmi rád, keď mi zavolali z reprezentácie, ani chvíľu som neváhal. Keďže som ročník narodenia 2002, vedel som, že mám poslednú šancu zahrať si na juniorskom šampionáte. Zbalil som sa a prišiel do Popradu. V Edmontone idem zabojovať o účasť vo finálnej nominácii,“ doplnil Jakub Kolenič.

V stredu 3. augusta popoludní o 15.00 edmontonského času (23.00 SELČ) absolvujú slovenskí juniorskí reprezentanti prvý tréning po prílete do Kanady. Nie však v Rogers Place, ale v jedenásť kilometrov vzdialenej Clareview aréne. Vo štvrtok 4. augusta od 13.00 (21.00 SELČ) odohrajú Fenešovi zverenci v Rogers Place prvý prípravný duel proti Nemecku, o deň neskôr od 15.00 (23.00 SELČ) v tréningovej hale aj druhý proti Švajčiarsku. Do šampionátu vstúpia v pondelok 9. augusta od 12.00 (20.00 SELČ) súbojom proti Česku.


Fotogaléria