MS18-ženy: Slovenky tesne podľahli Češkám, vo štvrťfinále vyzvú Švédky

ÖSTERSUND (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky neuspeli v záverečnom zápase základnej B-skupiny na majstrovstvách sveta hráčok do 18 rokov vo švédskom Östersunde. Zverenky trénera Miroslava Mosnára v súboji s českými rovesníčkami držali krok so súperkami počas celého stretnutia, ale až trikrát inkasovali v oslabení a podľahli im tesne 3:4. Mladé Slovenky obsadili v tabuľke druhú priečku a vo štvrťfinále narazia na Švédky, ktoré skončili na tretej pozícii v A-skupine. 

Slovenské hokejistky v úvodnej tretine doplácali na nedisciplinovanosť. Už vo 4. minúte skórovala v presilovke česká útočníčka Adéla Šapovalivová, ktorá presnou strelou spomedzi kruhov potrestala vylúčenie Laury Jancsóovej. V 13. minúte putovala na trestnú lavicu Alexandra Mateičková. Slovenky síce vďaka úspešnému brejku Nely Lopušanovej vyrovnali, ale o 15 sekúnd neskôr inkasovali v oslabení. Linda Vocetková našla pred odkrytou bránkou úplne voľnú Barboru Juříčkovú, ktorá z tesnej blízkosti nezaváhala. V závere prvého dejstva dostali Češky výhodu dlhej presilovky o dve hráčky, v tomto prípade však neprekonali pozornú Líviu Debnárovú.  

Druhá tretina priniesla vyrovnaný a bojovný hokej z oboch strán. Slovenský tím mal najbližšie ku gólu v presilovke po faule Barbory Juříčkovej, keď si vytvoril viaceré zaujímavé pozície na zakončenie. Na druhý zásah v stretnutí siahala Lopušanová, ale jej tečovaná strela napokon skončila na brvne. Viac šťastia mali české hokejistky v 36. minúte. Elišková Hotová nahodila puk od modrej čiary, ten sa odrazil od jednej z hráčok pred bránkou a skončil v sieti.  

Začiatok tretej časti patril slovenským hokejistkám. Najskôr sa ocitla v dvoch veľkých príležitostiach Lopušanová, no znížila až Tatiana Blichová. V 46. minúte si v presilovke našla odrazený puk v predbránkovom priestore a druhýkrát v zápase prekonala Michaelu Hesovú. Češky však taktiež udreli v početnej prevahe. Sériu vylúčení potrestala Barbora Juříčková, ktorá unikla po pravom krídle a nechytateľne zakončila do horného rohu bránky. Slovenky napriek dvojgólovému manku v úplnom závere zdramatizovali zápas. V 59. minúte znížila strelou k žŕdke Zuzana Dobiašová, ale hra bez brankárky v posledných sekundách nepriniesla vytúžené vyrovnanie.

MS hráčok do 18 rokov, B-skupina:

Česko – Slovensko 4:3 (2:1, 1:0, 1:2)
Góly:
4. Šapovalivová (Hujová), 13. Juříčková (Vocetková), 36. Hotová (Čabelová, Vaníčková), 52. Juříčková (Brichová, Čabelová) – 13. Lopušanová, 46. Blichová (Stern), 59. Dobiašová (Lopušanová).
Vylúčené: 3:7 na 2 min, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 23:20.
Rozhodovali: Camaneová (Lot.), Hanveltová (USA) – Egliová (Švaj.), Kostersová (Hol.) – 186 divákov.

Zostava SR: Debnárová – Krákorová, Macková, Gálisová, Stern, Mandelíková, S. Halušková, Nogová, Mateičková – Z. Dobiašová, Tóthová, Lopušanová – Karkošková, Blichová, Jancsóová – Lacková, Beňáková, Taricsová – Juríková, Donovalová, Paulínyová. Tréner M. Mosnár.

Priebežná tabuľka
1. Česko 3 3 0 0 0 12:6 9 - postup do štvrťfinále
2. Slovensko 3 2 0 0 1 13:8 6 - postup do štvrťfinále
3. Švajčiarsko 2 0 0 0 2 3:7 0
4. Japonsko 2 0 0 0 2 4:11 0