MS žien A-skupiny I. divízie: Slovenky aj vďaka dvom gólom Nemčekovej zdolali Holanďanky

ANGERS (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky prvýkrát zvíťazili na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. Vo štvrtkovom popoludňajšom zápase vo francúzskom Angers zdolali Holanďanky 4:1 a súperkám pripravili štvrtú prehru na podujatí. 

Slovenky boli od úvodného vhadzovania aktívnejšie a dobrým pohybom si už po 29 sekundách vypýtali presilovku. V početnej prevahe sa snažili o časté zakončenie, ale ich pokusy končili na pozornej Eline Gabrieleovej. Holanďanky kopili fauly aj v ďalšom priebehu prvej tretiny, no nepykali za to inkasovaným gólom. Mohli sa spoľahnúť na brankárku a hrozili z brejkov či po chybách v slovenskej defenzíve. Jedna z nich prišla v poslednej minúte prvej tretiny, ale Nikola Zimková taktiež neinkasovala. 

Druhé dejstvo otvorila už štvrtá slovenská presilovka v zápase, po ktorej neprišla zmena skóre. Prvý gól padol až v 24. minúte, keď Slovenky pokračovali v ofenzívnej snahe a presne namierila Nikola Nemčeková. V 33. minúte však prišla holandská odpoveď. Súperky využili hneď prvú početnú výhodu v dueli. Dorážkou z tesnej blízkosti vyrovnala Julie Zwarthoedová. Záver prostrednej tretiny patril slovenským hráčkam. Najskôr neskórovala z úniku Tatiana Korenková, ale onedlho upravila na 2:1 opäť Nemčeková. 

Začiatok záverečnej časti hry bol v réžii Sloveniek, ale Holanďanky s pribúdajúcimi minútami zvyšovali aktivitu. Ich rodiaci sa tlak však pribrzdilo zbytočné vylúčenie Kayleigh Hamersovej v 51. minúte. Jej faul o necelú minútu potrestala v presilovke Lucia Ištocyová, ktorá sa presadila z dorážky. Dôraz v predbránkovom priestore ukázala aj Tatiana Korenková, keď v 55. minúte poslala puk zblízka do siete a upravila na konečných 4:1.  

Slovenské hokejistky napriek prvému triumfu v treťom zápase na turnaji stratili šancu postúpiť medzi svetovú elitu. V priebežnej tabuľke im patrí štvrtá pozícia z piatich tímov. Účinkovanie vo Francúzsku uzavrú v sobotu o 16.00 h súbojom s Rakúšankami. 

Hlas po zápase

Tomáš Segíň (tréner SR ženy): "Konečne sme sa dočkali prvého víťazstva na turnaji a mohli sme si vypočuť slovenskú hymnu. Bol to pre nás úžasný pocit. Dievčatá počas celého stretnutia dodržiavali nastavené pravidlá a pozitívne je, že dokázali štyrikrát skórovať. Preto v tíme vládne spokojnosť. V piatok nás čaká deň voľna. Dobre si oddýchneme a pripravíme sa na posledný duel s Rakúšankami, do ktorého vstúpime s cieľom zvíťaziť a získať tri body."

Turnaj A-skupiny I. divízie MS žien v Angers

Slovensko - Holandsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly:
24. Nemčeková (Maskaľová), 38. Nemčeková (Vysokajová), 52. L. Ištocyová (Kúbeková), 55. Korenková (Lucák Čupková, Drábeková) – 33. Zwarthoedová (Van Nesová Biekeová, Wielengová).

Vylúčené: 1:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 33:22, rozhodovali: Dewarová (Kan.), Karklinová (Lot.) – Egliová (Švaj.), Lacková (Nem.), 423 divákov.  

Tabuľka
1. Nórsko 3 2 0 1 0 12:6 7
2. Francúzsko 2 2 0 0 0 8:1 6
3. Rakúsko 2 0 2 0 0 6:4 4
4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 5:7 3
5. Holandsko 4 0 0 1 3 4:17 1