MS žien A-skupiny I. divízie: Víťazná rozlúčka s Angers priniesla Slovenkám bronzové medaily

ANGERS (SZĽH) – Slovenské hokejové reprezentantky zakončili víťazne účinkovanie na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta. V sobotňajšom popoludňajšom zápase v Angers zdolali Rakúšanky tesne 2:1. Zverenky Tomáša Segíňa síce nedosiahli na vytúžený postup medzi elitu, ale z Francúzska si donesú bronzové medaily.  

Slovenské hokejistky mali vynikajúci vstup do stretnutia, keď už po 37 sekundách otvorila skóre Tatiana Korenková. V prvej tretine predviedli viac streleckých pokusov Rakúšanky. Pomohli im k tomu aj dve vylúčenia slovenského tímu v podaní Lívie Kúbekovej a Júlie Matejkovej. Brankárka Nikola Zimková si však pripísala deväť úspešných zákrokov a ani raz neinkasovala. 

Na začiatku druhého dejstva si zahrali rakúske hokejistky opäť presilovku. Tentoraz zamierila na trestnú lavicu Simone Martina Bednárik, ale Slovenky aj v tomto prípade zvládli oslabenie a v úvode 36. minúty zvýšili na 2:0. Po prihrávkach Janky Hlinkovej a Nicol Lucák Čupkovej úspešne zakončila Lucia Halušková. Rakúšanky do druhej prestávky stihli skorigovať nepriaznivý stav. O necelú minútu neskôr znížila Annika Fazokasová. 

Tretiu tretinu poznačili viaceré vylúčenia na oboch stranách. Dve presilovkové možnosti dostali Slovenky aj Rakúšanky, no ani jeden z tímov nezužitkoval početnú prevahu. V úplnom závere stretnutia fínsky tréner na rakúskej striedačke Jari Risku odvolal brankárku Selmu Lugginovú. Slovenský tím si však aj zásluhou spoľahlivej Zimkovej udržal tesné víťazstvo. 

Slovenské hokejistky sa vďaka triumfu v poslednom zápase posunuli na tretiu priečku tabuľky. Pred Rakúšanky ich dostal práve lepší výsledok zo vzájomného duelu. O jedinom postupujúcom sa rozhodne vo večernom súboji medzi Nórkami a Francúzkami. Holanďanky po štyroch prehrách v štyroch stretnutiach klesli späť do B-skupiny I. divízie MS. 

Hlas po zápase

Tomáš Segíň (tréner SR ženy): "Na úvod podujatia sme odohrali dva ťažké zápasy proti Nórkam a Francúzkam, v ktorých sa nám nepodarilo bodovať. Po dvoch dňoch voľna sme nastúpili ako keby do nového turnaja s novým cieľom, a to zvíťaziť v ďalších dvoch dueloch, čo sme zvládli. Rakúšanky v poslednom vystúpení bojovali o postup, boli možno trochu pod tlakom. My sme si išli za svojim cieľom a vypálilo to tak, ako to vypálilo. Dievčatá aj členovia realizačného tímu odviedli kus dobrej roboty, a preto si zaslúžia odmenu v podobe bronzových medailí."

Turnaj A-skupiny I. divízie MS žien v Angers

Rakúsko - Slovensko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Góly:
 37. Fazokasová - 1. Korenková, 36. L. Halušková (Hlinková, Lucák Čupková).

Vylúčené: 2:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 29:19, rozhodovali: Hoveová (Nór.), Picavetová (Fr.) – Gottlibetová (Maď.), Lacková (Nem.), 940 divákov.  

Zostava SR: Zimková - Vysokajová, Bednárik, L. Šulíková, Kúbeková, Leskovjanská, Drábeková, Košecká, A. Šulíková - Hlinková, Lucák Čupková, Korenková - L. Ištocyová, Fančovičová, L. Halušková - Nemčeková, Matejková, R. Halušková - Suráková, Kapičáková, Maskaľová.

Tabuľka
1. Nórsko 3 2 0 1 0 12:6 7
2. Francúzsko 3 2 0 1 0 10:4 7
3. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 7:8 6
4. Rakúsko 4 0 3 0 1 10:8 6
5. Holandsko 4 0 0 1 3 4:17 1 - zostup do B. skupiny I. divízie MS


Ďalšie články