MS hráčok do 18 rokov: Slovenky vo štvrťfinále neprekvapili favoritky, Sabolová: Veľká škola

MADISON (SZĽH) – Slovenské ženské hokejové reprezentantky do 18 rokov neuspeli vo štvrťfinálovom zápase na majstrovstvách sveta v americkom Wisconsine. Favorizovaným Kanaďankám podľahli 0:7. Zverenky trénerky Gabriely Sabolovej odohrajú na podujatí ešte jeden duel. V pondelok o 1.30 h SELČ zabojujú o konečnú piatu priečku proti Češkám.  

Slovenky prvýkrát v rámci turnaja nastúpili v Madisone a v tamojšej LeBahn Ice Arene od začiatku čelili tlaku kanadských rovesníčok. Zámorský tím v úvodnej tretine dominoval na strely 25:1. Z prevahy vyťažil dva góly. Po 52 sekundách skórovala Madison Chantlerová a v polovici úvodného dejstva rozvlnila sieť aj Mckenna van Gelderová. Nebyť výborných zákrokov brankárky Lívie Debnárovej a obetavej hry slovenského tímu, mohol byť rozdiel v skóre ešte výraznejší. 

Rovnaký obraz hry mohli diváci sledovať aj v ďalších dvoch dejstvách. Kanaďanky potvrdili, že patria k najväčším favoritkám šampionátu a do konca stretnutia pridali ešte päť gólov. V druhej tretine sa presadili Alyssa Regaladová s Karel Prefontaineovou, v tretej časti hry presne namierili Ava Murphyová, Jordan Baxterová a Emmalee Paisová. 

Slovenské reprezentantky napriek veľkej snahe a nasadeniu nedokázali streliť ani jeden gól. Na kanadskú brankárku Mari Pietersenovú poslali iba päť pukov. Naopak, na Debnárovú letelo až 65 striel a za 58 úspešných zákrokov si odniesla ocenenie pre najlepšiu hráčku zápasu v slovenskom tíme. 

Kanaďanky narazia v semifinále na Fínky, ktorým môžu oplatiť prehru zo základnej skupiny. Druhú dvojicu tvoria hráčky USA a Švédska. Severanky v piatok zdolali vo štvrťfinále Češky najtesnejším rozdielom 2:1. To znamená, že slovenský tím ukončí účinkovanie na podujatí súbojom s českými rovesníčkami. V pondelok 13. júna o 1.30 h SELČ nastúpi v zápase o konečné piate miesto, ktorý sa uskutoční v Bob Suter’s Capitol Ice Arene v Middletone.

Najlepšia hráčka zápasu zo slovenského tímu, brankárka Lívia Debnárová. Foto: Ľubomíra Kožanová

MS hráčok do 18 rokov – Štvrťfinále (Madison/USA)

Kanada – Slovensko 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Góly:
1. Chantlerová (MacEachernová), 10. Van Gelderová (MacEachernová, Iginlová), 26. Regaladová (Van Gelderová, Aubinová), 31. Prefontaineová (Murphyová, Swiderská), 42. Murphyová (Chantlerová, Prefontaineová), 53. Baxterová (Groberová), 59. Paisová (Hicksová, Abelaová). 
Vylúčené: 1:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 65:5, rozhodovali: Kurodová (Jap.), Martinová (Kan.) – Mannleinová (Nem.), Paulheimová (Maď.), 1433 divákov. 

Zostavy

Kanada: Pietersenová –Swiderská, MacEachernová, Disherová, Hendersonová, Murphyová, Regaladová, Groberová – Chantlerová, Amosová, Prefontaineová – Adamová, Baxterová, Kirchmairová – Van Gelderová, Lawová, Aubinová – Abelaová, Hicksová, Paisová – Iginlová. Trénerka: H. Draperová.

Slovensko: Debnárová – Stern, Janeková, S. Halušková, Mateičková, Macková, Krákorová, M. Nemčeková – Hudáková, Fančovičová, Plankenauerová – Blichová, Dobiašová, Kapičáková – Donovalová, Tóthová, Tomaštíková – Taricsová, Jancsóová, Štrbáková. Trénerka: G. Sabolová.

Zostrih zápasu