MS hráčok do 18 rokov: Slovenky v úvodnom zápase podľahli Češkám

MIDDLETON (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov začala prehrou účinkovanie na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v americkom Wisconsine. V úvodnom dueli B-skupiny podľahla rovesníčkam z Česka 0:4. 

Slovenky držali krok s papierovými favoritkami najmä v úvodnej tretine, v ktorej ohrozili bránku súperiek ôsmimi streleckými pokusmi. Pomohli im k tomu aj tri české vylúčenia. Nevyužili však presilovku vo formáte piatich proti trom ani piatich proti štyrom. V ďalších dvoch dejstvách už mali české hráčky výraznejšiu streleckú prevahu, ktorú premenili na štyri góly.

Skóre stretnutia otvorila v 26. minúte Adela Šapovalivová a o necelé tri minúty zvýšila české vedenie Andrea Trnková. V tretej tretine Češky kontrolovali vývoj na ľadovej ploche. Slovenkám dovolili iba tri strely a pridali ďalšie dva presné zásahy. V 45. minúte skórovala opäť Šapovalivová, v 49. minúte ju napodobnila v presilovke Eliška Hotová. Napriek štyrom inkasovaným gólom sa stala najlepšou hráčkou na slovenskej strane brankárka Laura Medviďová, ktorá zlikvidovala 37 zo 41 českých striel. 

Úvodná prehra slovenskému tímu nezabránila pomýšľať na postup do štvrťfinále turnaja. V nasledujúcich dvoch dueloch však bude potrebovať body. V stredu o 3.00 h SELČ nastúpia Slovenky proti Švajčiarkam, v piatok o 3.00 h SELČ ich čakajú Nemky. Druhý pondelňajší zápas B-skupiny medzi Nemeckom a Švajčiarskom sa skončil tesným triumfom prvého menovaného tímu 1:0.

Najlepšia hráčka zápasu zo slovenského tímu Laura Medviďová. Foto: Ľubomíra Kožanová

MS hráčok do 18 rokov – B-skupina (Middleton/USA)

Slovensko – Česko 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)
Góly:
26. Šapovalivová (Trnková, Plosová), 29. Trnková (Šapovalivová), 45. Šapovalivová (Trnková), 49. Hotová (Gruntová, Juříčková).
Vylúčené: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 16:41, rozhodovali: Jahshenová (USA), Kurodová (Jap.) – Mannleinová (Nem.), Zachová (Kan.), 233 divákov. 

Zostavy

Slovensko: Medviďová – Krákorová, Janeková, S. Halušková, Mateičková, Nilabovičová, Stern, M. Nemčeková, Macková – Hudáková, Dobiašová, Plankenauerová – Blichová, Fancovičová, Kapičáková – Donovalová, Tóthová, Tomaštíková – Taricsová, Jancsóová, Štrbáková. Trenérka: G. Sabolová.
Česko: Hesová – Pavlasová, Hotová, Trnková, Mašková, Vaníčková, Hračová, Narovcová, Slavíčková – Bartáková, Gruntová, Juříčková – Šapovalivová, Pištěková, Plosová – Mazancová, Brichová, Malicka – Matějová, Dubová, Veverková. Trenér: D. Andrašovský.