MS 2022: Sýkorov debut na MS proti Kanade, po príchode Fehérváryho odíde Bučko

HELSINKI (SZĽH) – Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie dopísalo na súpisku pre majstrovstvá sveta vo Fínska Adama Sýkoru. Sedemnásťročný útočník si tretím štartom za národný tím odkrúti premiéru na fóre mužského svetového šampionátu. V bránke nastúpi Adam Húska. Po očakávanom príchode Martina Fehérváryho opustí slovenskú výpravu v Helsinkách obranca Martin Bučko.  

Adam Sýkora odohrá veľký zápas. Do národného tímu prišiel ako 17-ročný len prednedávnom. Odohral dva zápasy na Kaufland Cupe a dostal sa do záverečnej nominácie na šampionát vo Fínsku. V Helsinkách bol v prvých dňoch jedným z čakateľov na šancu. V pondelok ho napokon vedenie slovenskej reprezentácie dopísalo na súpisku a zaplnilo ďalšie voľné miesto. „Preňho ako mladého chalana je to veľký zážitok nastúpiť na prvý zápas proti Kanade. Do tímu prinesie energiu, dá do toho všetko. Skutočnosť, že nastúpi proti takému kvalitnému súperovi, ho – veríme – ešte viac ho nabudí,“ hovoril po dopoludňajšom rozkorčuľovaní jeden z asistentov trénera Andrej Podkonický.

Ďalšie miesto obsadí obranca Martin Fehérváry, ktorý priletí do Helsínk v pondelok o 14.00 miestneho času. Zápas proti Kanade si pozrie z tribúny, následne sa oficiálne pripojí k mužstvu. „Fehyho príchod je dobrá správa. Sme veľmi radi, že sa rozhodol prísť a pomôcť,“ hovoril Andrej Podkonický. Po zapísaní obrancu Washingtonu zostane na slovenskej súpiske jediné voľné miesto. Vedenie národného tímu sa ešte telefonicky spojí s Mariánom Studeničom, ktorý v drese Dallasu skončil púť v play-off NHL. 

V bránke proti Kanade nastúpi v pondelok Adam Húska. „Adam sem prišiel na to, aby chytal. Je to jediný brankár, ktorého máme v NHL. Proti Kanade je preňho najlepšia možnosť ukázať sa. Máme troch brankárov, každého jedného chceme vidieť a dať mu šancu,“ pokračoval Andrej Podkonický.

Na margo „javorového listu“, ako v poradí tretieho súpera Slovákov na fínskom šampionáte, doplnil: „Kanada je ťažký súper, ale chalani vedia, čo ich čaká. Sú to vysokí a dobrí korčuliari, kreatívni v útočnom pásme. Musíme hrať dobre v obrane, mať rýchly prechod stredným pásmom a najmä nestrácať puky.“