MS 2022: Po Švajčiaroch nasledoval dynamický tréning, Tatar motivoval spoluhráčov

HELSINKI (SZĽH) – Do štvrtkového rána sa slovenskí hokejisti zobudili síce mierne smutní po nevydarenom priebehu duelu so Švajčiarskom a prehre 3:5, ale stále optimisticky naladení. O prílev pozitívnej energie do kabíny sa postaral najmä kapitán Tomáš Tatar. Skúsený 31-ročný útočník sa prihovoril tímu a zodvihol jeho morálku v boji o štvrťfinálovú miestenku.

Po prehre so Švajčiarmi sa Slovákom situácia mierne skomplikovala, postup však stále majú vo svojich rukách. Čakajú ich ešte tri duely – v piatok s Kazachstanom, o 24 hodín neskôr s Talianskom a po dvoch dňoch voľna, v záverečný deň základnej fázy šampionátu aj súboj s Dánskom. Ak všetky tri duely zvládnu so ziskom plného počtu deväť bodov, štvrťfinálová miestenka by im nemala ujsť.

Slováci boli po dueli so Švajčiarmi smutní. Uvedomovali si, že herný prejav nebol ideálny. Napriek tomu mali šancu bodovať. Nielen vďaka výbornému výkonu Adama Húsku v bránke, ale aj vďaka množstvu presiloviek, ktoré si vybojovali. Dvakrát dokonca hrali v prevahe o dvoch hráčov, v závere tretej tretiny – za stavu 4:3 z pohľadu Švajčiarov – dokonca v dvojminútovej. Vyrovnávajúci gól však nestrelili.

„Po zápase sme sa zišli v izbe s viacerými chlapcami a rozprávali sa. Napriek zlému štartu sme v zápase cítili šancu na body. Bohužiaľ, taký je hokej. Do našej bránky popadali nejaké nešťastné góly, nám na druhej strane nie. Ale platí, že štvrtok je nový deň. Sme pozitívne naladení. Už len to preniesť do zápasu s Kazachstanom,“ vravel vo štvrtok kapitán tímu Tomáš Tatar, ktorý z tréningu schádzal posledný.

Ešte pred ním sa prihovoril aj spoluhráčom v kabíne: „Chcel som chlapcov motivovať. Nič sa nedeje, máme tri zápasy, ktoré dokážeme zvládnuť a treba sa na to takto pozerať. Chcem, aby sme boli v pohode, sme v hrateľnej situácii. Musíme hrať svoju hru, korčuľovať, hrať fyzicky, no najmä strieľať na bránku. Keď to zjednodušíme, verím, že to začne padať,“ dodáva Tatar.

S dávkou sklamania zaspával aj Adam Liška. „Rozmýšľal som nad zápasom. Nebolo to ideálne, v stretnutí sme urobili veľa chýb. Ale prebudili sme sa do nového dňa a budeme sa snažiť to napraviť,“ povedal 22-ročný útočník. V 54. minúte stredajšieho duelu so Švajčiarmi ho nepríjemne kolenom vo veľkej rýchlosti atakoval švajčiarsky obranca Michael Fora. Liška sa najskôr zvíjal v bolestiach na ľade, následne sa postavil a po vlastných odkorčuľoval na striedačku. Duo hlavných rozhodcov najskôr neavizovalo žiaden trest. Po zhliadnutí videozáznamu však vylúčilo Švajčiara na 5+DKZ.

„Zdravotne som v poriadku. Nie je to nič vážne, len klasická hokejová boľačka. Ideme ďalej,“ hlási Adam Liška.