MS 2022: Fíni získali zlaté medaily, finále rozhodol Manninen

TAMPERE - Hokejisti Fínska sa stali majstrami sveta. Vo finále na domácom šampionáte zdolali v Tampere Kanadu 4:3 po predĺžení. Víťazný gól strelil v presilovke Sakari Manninen. Bronzové medaily vybojovali hokejisti Česka, ktorí v zápase o 3. miesto zdolali USA 8:4.

Do vedenia išli Kanaďania presilovkovým gólom Dylana Cozensa v 24. minúte. Fíni v 3. tretine otočili na 3:1, avšak Kanaďania v záverečnom nápore strelili dva góly a dotiahli zápas do predĺženia.      

Hokejisti Fínska sú prví od roku 2006, ktorí získali v rovnakom roku olympijské zlato a titul majstrov sveta. Útočník Valtteri Filppula je prvý Fín, ktorý získal okrem zlata na MS a ZOH aj Stanleyho pohár. Okrem neho dosiahlo na zlatú trojkorunu 29 hráčov a jeden tréner.      

Jedným z čiarových rozhodcov finálového duelu bol Slovák Šimon Synek.

Finále MS (Tampere):
Fínsko - Kanada 4:3 po predĺžení (0:0, 0:1, 3:2 - 1:0) 
Góly:
45. Granlund (Heiskanen, Lehtonen), 46. Granlund (Lehtonen, Hartikainen), 67. Manninen (Granlund, Heiskanen) – 24. Cozens (Barzal, Severson). Rozhodovali: Nord, Ohlund (obaja Švéd.) – Briganti (USA), Synek (SR), vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 11.487 divákov. Zmeny: 45. Tomkins namiesto Driedgera (Kan.)     

Zostavy
Fínsko:
Olkinuora – Hietanen, Lehtonen, Pokka, Heiskanen, Vatanen, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund – Sallinen, Filppula, Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen     
Kanada: Driedger (45. Tomkins) – Graves, Chabo, Severson, Sanheim, Whitecloud, Holden, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Roy, Lowry,  Comtois – Gregor, Mercer, Johnson – Geekie         

Od úvodu sa hral rýchly hokej vo vysokom nasadení. Tempu hry pomohla aj búrlivá atmosféra, ktorá hnala vpred domácich reprezentantov. Tímy si dávali v prvej tretine veľký pozor na defenzívne chyby aj vylúčenia. Dominovala dôsledná herná disciplína a pozorní brankári. V 10. minúte neuspel na ofenzívnom výpade fínsky obranca Heiskanen, na opačnej strane krátko na to Anderson neuspel sám pred brankárom Olkinuorom.     

V druhej tretine boli ofenzívne aktívnejší Kanaďania. Nabudil ich aj gól Cozensa v presilovke v 25. minúte, keď kanadský útočník strelou bez prípravy zužitkoval krížnu prihrávku Barzala - 0:1. Do sľubných šancí sa dostali aj Fíni, v zakončení však nemali potrebný pokoj na hokejkách. Obaja brankári opäť viackrát podržali svoje tímy, vyznamenali sa najmä pri šanciach Cozensa, Armiu či Heiskanena. V 39. minúte nevyrovnal ani Sallinen, ktorého dorážka skončila na žŕdke.      

V úvode tretej časti sa Fíni dostali k presilovkám, ktoré sa ukázali ako kľúčové. Od 3. minúty hrali početnú výhodu počas Sillingerovho trestu na 2+2 minúty, v ktorej Granlund po vyhranom buly a rýchlej kombinácii strelou bez prípravy prestrelil Driedgera - 1:1. Kanadský brankár sa počas presúvania sa proti Granlundovej strele zranil a prvýkrát na šampionáte ho nahradil Tomkins. Ten okamžite čelil pokračujúcej presilovke Fínov, v ktorej Granlund prekonal Tomkinsa strelou nad ľavé rameno - 2:1. V 55. minúte Armia upravil na 3:1, keď uspel strelou zo strednej vzdialenosti a priblížil Fínsko k zlatu. Lenže Kanaďania opäť pripomenuli svoju schopnosť vyrovnať nepriaznivé skóre v závere zápasu. V snahe o kontaktný gól sa rozhodli pre hru bez brankára, počas ktorej nekrytý Whitecloud strelou bez prípravy znížil - 3:2. Zámorský tím pokračoval v tlaku, ktorý po ďalšej kombinácii a zmätkoch Fínov pred vlastným brankárom zavŕšil Comtois - 3:3. Šokovaných domácich mohli Kanaďania, ktorí mali podľa oficiálneho zápisu iba 4 strely na bránku v 3. tretine, mohli súpera knokautovať ešte v riadnom hracom čase, Fíni ustáli tlak.

Predĺženie sa hralo vo formáte troch proti trom. Do veľkej šance sa v 61. minúte dostal Barzal po individuálnej akcii, ale v zakončení minul bránku a úspešný nebol z protiútoku ani Björninen. V 66. minúte hákoval Chabot a Fíni sa dostali k presilovke štyroch proti trom. V nej si vytvorili tlak, Kanaďania dlho nedostali puk z vlastného pásma a Manninen po Granlundovej prihrávke rozhodol o fínskom zlate.