MS 2021: Tri spoločné prieniky dvoch nováčikov

PIEŠŤANY (SZĽH) – V pondelok sa do kempu slovenskej hokejovej reprezentácie v piešťanskej bubline pripojili aj dvaja rodení zvolenskí hokejisti, ktorí v doterajšom priebehu nefigurovali vo výberoch trénera Craiga Ramsayho. Z rozličných dôvodov. Miloš Kelemen ťahal Zvolen k titulu v extralige, Adam Húska zasa Hartford vo farmárskej AHL. Okrem vzájomnej radosti z majstrovského úspechu HKM a rovnakého rodiska ich spája ešte jeden podstatný fakt. Dosiaľ za slovenský mužský národný tím nehrali. Debut v najcennejšom drese si tak môžu odkrútiť priamo na šampionátovom fóre v Rige. 

Miloša Kelemena trápilo v posledných dňoch boľavé hrdlo. Dokonca ho limitovalo natoľko, že nezasiahol do fyzicky náročných posledných troch finálových bitiek v sérii medzi Zvolenom a Popradom. Spoluhráči to na ľade bez neho napokon zvládli. Pri majstrovských oslavách už 21-ročný útočník nemohol chýbať. Pre dozvuky choroby sa krotil. Vedel, že ho čaká premiérová pozvánka do reprezentácie. No ešte pred jej uplatnením sa stihol zopárkrát pomaznať aj s majstrovským Pohárom Vladimíra Dzurillu. „Rozpráva sa, že je celkom ťažký. A on je fakt ťažký,“ rozhovoril sa s úsmevom Miloš Kelemen. „Pocítil som to, keď som ho dvíhal. Som však rád, že som ho vyhral doma. Chlapci mali v pondelok ešte nejakú akciu s fanúšikmi. S Mišom Ivanom sme ju už vynechali a pripojili sme sa k reprezentácii. Samozrejme, sme veľmi radi, že tu môžeme byť,“ dodal dravý útočník, ktorý absolvoval pred vstupom do piešťanskej bubliny lekársku prehliadku. A doktori mu dali zelenú.

V sezóne 2020/21 bol Kelemen platný nielen v predbránkovom priestore, ale aj ako strelec. V 54 dueloch strelil 25 gólov. „Som rád, že som tímu pomohol gólmi. Nie som však iba strelec. Reprezentácii chcem pomôcť aj inou prácou, predovšetkým bojovnosťou. Prišiel som, aby som sa ukázal,“ doplnil rodený Zvolenčan. Účasť v kempe národného tímu má preňho premiérový cveng. A keďže zverenci trénera Craiga Ramsayho už nemajú na programe žiaden prípravný zápas, v prípade, že sa Miloš Kelemen prebojuje do záverečnej nominácie na MS, môže sa stať, že prvý štart v najcennejšom drese zaknihuje práve na šampionáte. „Na ten sa chce dostať každý z nás tu prítomných. Kto by tam nechcel hrať? Je veľká česť, že môžem byť v kempe. V Rige ešte nie som. Keďže už nemáme zápasy, na tréningoch musím ukázať, že mám na to, aby som bol v záverečnej nominácii,“ doplnil.

Brankár Adam Húska nemal taký nahustený program ako jeho o dva roky mladší zvolenský kamarát. Veľmi sa však tešil, že „rytieri“ to dotiahli až na vrchol. Drobný podiel  na tom má i on. Pred odletom do zámoria odchytal za HKM v extralige tri zápasy s vyše 92-percentnou úspešnosťou zásahov. „Niečo neskutočné. Som rodený Zvolenčan, o to som rád, že to chlapci zvládli. Zablahoželal som im. Nech si titul užijú,“ hovoril pre hockeyslovakia.sk brankár Hartfordu v AHL. Neľutuje, že vo Zvolene nezostal do konca ročníka. „Zámoria je pre mňa stále priorita. Ale raz, keď sa vrátim do slovenskej ligy, verím, že na ďalšom zvolenskom titule budem mať väčšiu zásluhu,“ doplnil s úsmevom Adam Húska.  

Do piešťanskej bubliny sa pripojil krátko po prílete zo zámoria. Tuší, že v konkurencii Branislava Konráda a Júliusa Hudáčka, dvoch skúsených brankárskych opôr národného tímu, ho bude čakať náročný boj o pozíciu v poradí od jednotky po trojku. „Len nedávno som prišiel. Pripravím sa, rozkukám a uvidíme, čo ma bude čakať na tréningu. Otvorený som všetkému. Som najmä rád, že som tu,“ dodal Adam Húska.