MS 2021: Šatan po turnaji: Na náš mladý tím môžeme byť hrdí

RIGA (SZĽH) – Keď historicky najmladšia hráčska výprava slovenskej reprezentácie odlietala na šampionát do Rigy, uvedomovala si, že pred sebou má neľahkú úlohu, a síce zabojovať o postup do štvrťfinále. Vďaka dravým, bojovným a obetavým výkonom v základnej skupine sa jej to podarilo. A hoci vo štvrťfinále podľahla Američanom 1:6, z turnaja nemusí odchádzať so zvesenými hlavami.  Zámer realizačného tímu dopriať skúsenosť z medzinárodného fóra čo najväčšiemu počtu mladých a perspektívnych reprezentantov vyšiel dokonale. Vďaka vedome realizovanej generačnej obmene môže mať hra národnému tímu v budúcnosti pokojne i medailové kontúry.  

Početný trénerský štáb pod vedením Craiga Ramsayho a vedenie reprezentácie na čele s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom vzali do Rigy historicky najmladší slovenský tím na šampionát elitnej kategórie. Jeho vekový priemer bol len 24,75 rokov. Výrazne ho znižovali 17-roční tínedžeri Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom a 18-ročný obranca Samuel Kňažko. „Keď sme šli do Rigy, vedeli sme, že máme mladé, menej skúsené mužstvo a veľa zápasov môže vyzerať rôzne. Chlapci ale turnaj zvládli. Ľudia, ktorí im fandili, môžu byť na nich hrdí. My sme. Boli zápasy, ktoré nám vyšli aj nevyšli. Chlapci nazbierali do budúcna veľa skúsenosti, z ktorých verím, že raz budú ťažiť,“ zhodnotil generálny manažér Miroslav Šatan.

Menovaná trojica mladých pušiek je už dnes považovaná za svetlú budúcnosť slovenského hokeja. Spolu so Slafkovským, Nemcom a Kňažkom aj ďalší hráči, predovšetkým s ročníkom narodenia 2004. „Všetci sú veľkým prísľubom do budúcna. Hrali výborne. Áno, aj oni mali slabšie momenty, ale v niektorých dueloch boli našimi najaktívnejšími hráčmi. Sú veľkým prísľubom pre našu reprezentáciu,“ zdupľoval Šatan.

Všetci traja menovaní mladí hokejisti dostali na šampionáte dostatok priestoru. Šimon Nemec vo viacerých dueloch napriek nízkemu veku naznačil výnimočne vyspelé hokejové myslenie, predovšetkým v rozohrávke. Samuel Kňažko bol istotou zadných radov. Súboje s výrazne ťažšími a skúsenejšími protihráčmi zvládal, často skúsene, ba až profesorsky. Nechýbal mu dôraz ani prehľad v hre. Juraj Slafkovský zasa vďaka vyše 100-kilovej postave ukázal výborné krytie puku v útočnom pásme. Veľakrát si dokázal nájsť ideálnu pozíciu na zakončenie, ale zo série vyložených gólových príležitostí nepremenil ani jednu.

Predovšetkým štvrťfinálový duel proti USA bol podľa Šatana pre mladých – a nielen pre menovanú trojicu, ale aj pre Kelemena, Romana či iných – veľkou hokejovou školou. „Každý hráč potrebuje hrať veľké zápasy. Veľa z našich mladých hráčov hralo prvýkrát taký zápas, v ktorom na druhej strane stálo mužstvo postavené z hráčov NHL. Nie je ľahké len tak prísť a taký tím zdolať. Táto skúsenosť je však pre nich skvelá. Som si istý, že naši mladí chlapci navnímali, kde je svetový hokej. A pevne verím, že z týchto poznatkov budú v budúcnosti čerpať,“ pokračoval Miroslav Šatan.

K spomínanému štvrťfinálovému duelu s USA, ktorý Slováci prehrali 1:6, dodal: „Ako som už povedal, stálo proti nám mužstvo plné hráčov NHL. Prevaha kvality bola na súperovej strane. Mne sa však páčilo, že naši chlapci bojovali a chceli sa biť o výsledok. Ibaže Američania boli mimoriadne efektívni.“

Lídrami slovenského mužstva na šampionáte boli členovia prvej útočnej formácie, predovšetkým ofenzívne trio Peter Cehlárik, Marek Hrivík a Róbert Lantoši. Cehlárik sa stal s 11 bodmi suverénne najproduktívnejším slovenským hokejistov a jeden z najlepšie bodujúcich na celom turnaji. „Prvý útok hral výborne. Cehlárik a Hrivík predvádzali celú sezónu výborný hokej v Švédsku. Preniesli si ho aj sem a boli lídrami na ľade i v kabíne. Fakt, že ostatné formácie nebodovali, je zrejmý. V niektorých zápasoch by sa tímu zišlo, ak by sa presadili, strelili nejaký gól. Pravdou je, že lepšia efektivita nám chýbala,“ ďalej hodnotil Miroslav Šatan.