MS 2021 sa začnú 21. mája, Slovensko zorganizuje MS 18 IA, obe kvalifikácie na ZOH v auguste 2021

BRATISLAVA (SZĽH) – Pondelňajší mimoriadny kongres Medzinárodnej hokejovej federácie schválil posun budúcoročných majstrovstiev sveta o dva týždne. V pôvodnom kalendári bol šampionát na programe v termíne 7. až 23. mája. Napokon sa uskutoční od 21. mája do 6. júna. Delegáti kongresu tiež súhlasili, že zrušený turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov zorganizuje Spišská Nová Ves v roku 2021. 

Na posunutí elitného mužského šampionátu o dva týždne sa dohodli členské subjekty IIHF v pondelok na online zasadnutí mimoriadneho kongresu. Dôvodom návrhu na posun boli predpokladané neskoršie začiatky klubových sezón v top európskych hokejových súťažiach z dôvodu pandémie koronavírusu. Ďalšie podrobnosti ohľadom predaja lístkov či iných záležitostí budú známe neskôr.

Po oficiálnom potvrdení posunu MS na neskorší dátum využili organizátori príležitosť mediálnej prezentácie. Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete vyzvali všetkých ľudí k sociálnej zodpovednosti, zároveň sa však v zmysle motta šampionátu v znení „Vášeň bez hraníc“ rozhodli nalákať ľudí na nízku cenu piva v oficiálnych fanzónach. „Bolo by fantastické ukázať svetu, že Európa je o vášni a nie o hraniciach. Verím v sociálnu zodpovednosť všetkých nás. V rámci nej sme sa rozhodli zaviesť fanúšikovské ceny. U nás nebudú platiť veľa. Pivo v Rige dostanú za 2,20 eur, v Minsku dokonca lacnejšie,“ konštatoval Nils Ušakovs, starosta Rigy, na webe IIHF. 

Osemnástka ostáva na Slovensku

Pondelňajší kongres sa zaoberal aj verziami medzinárodných kalendárov pre ročník 2020/21. V hre boli tri varianty. Prvý počítal s kompletným rozpisom podujatí vo všetkých kategóriách i divíziách, druhý bol „osekaný“ o niektoré akcie z nižších vetiev a tretí zahŕňal iba zopár podujatí, vybraných na základe dôležitosti a verejného záujmu. Z hlasovania členských zväzov a federácií IIHF napokon vzišiel kompletný plán s rozdelením a potvrdením jednotlivých dejísk. 

Slovensku pridelil kongres usporiadateľské práva na turnaj A-skupiny I. divízie MS hráčov do 18 rokov. Uskutočniť sa mal už začiatkom apríla 2020 v Spišskej Novej Vsi, no pre pandémiu koronavírusu bol zrušený rovnako ako mnohé ďalšie aprílové a májové eventy. Keďže SZĽH prejavil záujem zorganizovať šampionát aj budúci rok, nebol dôvod na zmenu. Slovenská reprezentácia do 18 rokov pod vedením trénera Ivana Feneša tak zabojuje o návrat do elitnej kategórie budúci rok v apríli v Spišskej Novej Vsi. 

Obe kvalifikácie na ZOH v auguste

Členské subjekty IIHF odobrili aj návrh na posunutie finálnych kvalifikačných turnajov mužov o zostávajúce tri miestenky na ZOH 2022 v Pekingu. Slovensko bude organizovať turnaj D-skupiny v Bratislave v termíne 26. – 29. augusta 2021. O účasť pod piatimi kruhmi zabojuje s reprezentáciami Bieloruska, Rakúska a Poľska. 

Zo slovenského pohľadu bol zaujímavý aj návrh o priebehu ženskej kvalifikačnej vetvy. Na ZOH sa predstaví celkovo 10 reprezentácií, pričom sedem z nich – prvých šesť v ženskom vydaní rebríčka IIHF, čiže USA, Kanada, Fínsko, Rusko, Švajčiarsko, Japonsko a usporiadateľská krajina Čína – má účasť istú. O zvyšné tri miestenky budú zostávajúce ženské reprezentácie bojovať v troch kvalifikačných fázach. Slovenky sa napokon predstavia až vo finálnom kole, navyše v rovnakom termíne ako muži, teda od 26. do 29. augusta 2021. O miestenku sa pobijú na turnaji vo Švédsku s domácimi reprezentantkami, Francúzkami a zatiaľ neznámymi kvalifikantkami z nižšej fázy.

Noví členovia, nový termín volieb 

Po športových záležitostiach sa mimoriadny kongres zaoberal aj administratívnymi. Najskôr medzi seba oficiálne prijal nových členov – Malajziu s Filipínami. Neskôr podľa očakávaní zrušil septembrový volebný kongres, ktorý sa mal konať v Petrohrade a ktorý mal voliť nové vedenie medzinárodnej federácie vrátane jej prezidenta a výkonného orgánu – Rady IIHF. Keďže z dôvodu pandémie koronavírusu nebude možné v septembri zhromaždiť v Rusku delegátov všetkých členských asociácií, volebný kongres sa uskutoční až na jeseň 2021. Dovtedy by mali zostať vo svojich funkciách ako odchádzajúci prezident Rene Fasel, tak členovia Rady IIHF, komisií, pracovných skupín či iných zložiek. Nové vedenie IIHF, ktoré vzíde z jesenného kongresu 2021, bude mať výnimočne k dispozícii päťročný mandát. Týmto krokom chceli súčasní členovia Rady IIHF zabrániť tomu, aby sa ďalšie voľby konali len pár mesiacov pred ZOH 2026.  

Prehľad vybraných podujatí IIHF v sezóne 2020/21

MS 2021 (Riga a Minsk, 21. mája až 6. júna)
A-skupina: Rusko, Švédsko, Česko, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Dánsko, Bielorusko, Veľká Británia.
B-skupina: Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko, Kazachstan. 

A-skupina I. divízie MS (Ľubľana)
Účastníci:
Francúzsko, Rakúsko, Kórejská republika, Slovinsko, Maďarsko, Rumunsko. 

MS 20 (Edmonton a Red Deer, 26. decembra 2020 – 5. januára 2021)
A-skupina (Edmonton):
Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Nemecko.
B-skupina (Red Deer): Rusko, Švédsko, USA, Česko, Rakúsko.

MS 18 (Plymouth, Ann Arbor 15. – 25. apríla 2021)
A-skupina (Ann Arbor): Švédsko, Kanada, Bielorusko, Lotyšsko, Švajčiarsko.
B-skupina (Plymouth): Rusko, USA, Česko, Fínsko, Nemecko.

A-skupina I. divízie MS 18 (Spišská Nová Ves)
Účastníci:
SLOVENSKO, Kazachstan, Dánsko, Nórsko, Francúzsko, Japonsko. 

MS žien (Halifax, Truro 7. – 17. apríla)
A-skupina (Halifax):
USA, Kanada, Fínsko, Rusko, Švajčiarsko.
B-skupina (Truro): Japonsko, Česko, Nemecko, Dánsko, Maďarsko. 

A-skupina I. divízie MS žien (Angers)
Účastníci:
Švédsko, Francúzsko, Rakúsko, SLOVENSKO, Holandsko, Nórsko. 

A-skupina I. divízie MS žien do 18 rokov (Győr)
Účastníci:
SLOVENSKO, Japonsko, Maďarsko, Francúzsko, Taliansko, Nórsko. 

KVALIFIKÁCIE NA ZOH 2022 V PEKINGU

MUŽI – FINÁLNA FÁZA (26. – 29. augusta 2021)
D-skupina (Bratislava):
SLOVENSKO, Bielorusko, Rakúsko, Poľsko.
E-skupina (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko.
F-skupina (Nórsko): Nórsko, Dánsko, Kórejská republika, Slovinsko. 

ŽENY – FINÁLNA FÁZA (26. – 29. augusta 2021)
C-skupina (Příbram):
Česko, Maďarsko, Nórsko, Kvalifikant 6.
D-skupina (Füssen): Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Kvalifikant 5.
E-skupina (Švédsko): Švédsko, Francúzsko, SLOVENSKO, Kvalifikant 4.