MS 2021: Roman i Lantoši môžu hrať, Handzuš pred Čechmi: Derby to je, aj vždy bude

RIGA (SZĽH) – Hoci si slovenskí hokejisti Róbert Lantoši a Miloš Roman odniesli z nedeľňajšieho duelu proti Švédom bolestivé spomienky, na utorňajší záverečný súboj v A-skupine MS v Rige budú pripravení nastúpiť. Rivalitu proti Česku už nevnímajú tak intenzívne, ako ich predchodcovia z obdobia po rozdelení federatívnej republiky na dva samostatné národy. Duely proti západným susedom však stále považujú za derby, v ktorom tentoraz nemusí ísť iba o prestíž.

Róbert Lantoši odstúpil z hry v dueli proti Švédom až v samom závere. Zopár sekúnd pred koncom ho protihráč nebezpečne krosčekoval v blízkosti zadného mantinelu. Lantoši stratil stabilitu a tvrdo narazil. „Cítim sa dobre, Mal som voľno, nemusel som ísť na ľad, dávam sa dohromady. Budem však pripravený na zápas,“ hovoril Lantoši na pondelňajšej tlačovej konferencii počas slovenského voľného dňa.

Krídelník údernej prvej formácie veľa federálnych derby zápasov proti Čechom dosiaľ nezažil. „Vždy je špecifické hrať proti Čechom. Osobne som mal túto skúsenosť len vo štvrťfinále na majstrovstvách sveta do 20 rokov, veľa iných bitiek rivalov som nezažil. Verím preto, že si utorňajší duel užijem dosýta.“

Oveľa skôr opustil ľad vo štvrtok útočník Miloš Roman. Bojovný center doplatil na blok jednej zo švédskych striel. „Mám nastrelený členok, ale verím, že to bude v pohode. Nie je to nič vážne,“ rozhovoril sa útočník Třinca, ktorý zažíva úspešný premiérový šampionát a doplnil: „Skúšal som zasiahnuť do tretej tretiny, pred ňou ísť na ľad, ale zranenie ma obmedzovalo do takej miery, že som na dané miesto nemohol zatlačiť. Nešlo mi ideálne korčuľovať, aj preto som nedohral.“

Slováci už viackrát počas šampionátu ukázali, že tvoria veľmi dobrý kolektív. Potvrdzujú to mimoriadne obetavé gestá a zákroky v rozhodujúcich chvíľach na ľadovej ploche. Či už ochota blokovať strely a vytrpieť si bolesť jednotlivo pre spoločný tímový úspech, alebo súdržnosť, ktorú mohli fanúšikovia sledovať napríklad počas spoločného spievania slovenskej hymny po víťaznom zápase. „Sme tu skvelá partia. Každý jeden si uvedomuje, aký cieľ máme. Bojujeme jeden za druhého. A pomáha nám, ak vieme, že po boku každého stojí niekto, kto je ochotný bojovať za neho. Sme tu preto, aby sme dosiahli spoločný úspech pre Slovensko,“ konštatoval Miloš Roman.

V utorok čaká Slovákov posledné vystúpenie v A-skupine MS proti Čechom. Federálny derby zápas môže mať dôležitý imperatív, ak sa Čechom v pondelok podarí zdolať Dánov a Švédi zároveň za tri body zdolajú Rusov. V takom prípade si to Slováci rozdajú s Čechmi o postup do štvrťfinále. Výhodnejšiu pozíciu budú mať zverenci tréner Craiga Ramsayho. Na potvrdenie účasti v play-off im bude stačiť jeden bod.

„Pre súčasnú generáciu chalanov možno nie je zápas proti Čechom taký emotívny, aký bol pre chalanov, ktorí kedysi hrali spolu v československej reprezentácii a po rozdelení to boli skutočne emotívne bitky. Napriek tomu je to stále derby zápas a vždy bude. Tak to berieme. Je to jeden z mimoriadne dôležitých zápasov a tak k tomu budeme pristupovať,“ doplnil asistent trénera Michal Handzuš.