MS 2021: Ramsay po Britoch: Strela musí byť na prvom mieste

RIGA (SZĽH) – Hoci sa tesné víťazstvo 2:1 nad Veľkou Britániou môže máliť, slovenskí hokejisti zapísali do tabuľky dôležité tri body a pozornosť môžu venovať pondelňajšiemu duelu s Ruskom. K nedeľnému obedu ponúkli fanúšikom namiesto očakávaného gólového predstavenia skôr drámu  v podobe neúspešných minisúbojov s britským brankárom Benom Bownsom. Zastreľovala sa predovšetkým elitná formácia v zložení Róbet Lantoši, Marek Hrivík, Peter Cehlárik. V zápase si vytvorila príležitostí hádam aj na dvojciferný počet strelených gólov.

Slováci sa v úvodnej tretine pustili do Britov. Vďaka ich chybe už v prvom striedaní skórovali po efektnej Lantošiho prihrávke a presnej strele Hrivíka. Časom mali možnosť pridať ďalšie zásahy. Brankár Bowns sa však rovnako ako pred dvomi rokmi na MS 2019 proti Američanom rozchytal k fantastickému výkonu. Vtedy síce inkasoval zo 65 striel až šesťkrát, no na mužstvo mal jeho výkon rovnaký vplyv ako v nedeľu v rižskom Olympijskom športovom centre. Briti cítili, že vďaka Bownsovi majú Slovákov na dostrel a sú v hre nielen o priaznivý výsledok, ale aj o prípadný bodový zisk.

Po nútenom striedaní Branislava Konráda za Júliusa Hudáčka z úvodu druhej tretiny ostrovania vyrovnali. Róbert Lantoši síce o dve a pol minúty odpovedal, no ďalšie góly už Slováci nepridali. Pritom mohli. Predovšetkým zmieňovaná elitná formácia mala príležitostí – aj tých vyložených – viac ako dosť. „Šancí sme mali veľa, mohli sme dať štyri-päť gólov. Chýbal nám finiš, ale verím, že si ho šetríme na ďalšie zápasy,“ hovoril po stretnutí center Marek Hrivík. „Bol to jeden z tých zápasov, keď brankár súperovi dobre zachytal. Keď prídu ťažší súperi, musíme hrať jednoduchšie v oboch pásmach a nerobiť chyby. My musíme byť tím, ktorý bude čerpať z chýb súpera a dávať góly,“ doplnil Róbert Lantoši.

Slováci vyslali na britskú bránku dovedna 43 striel. Tréner Craig Ramsay však v úvode pozápasovej tlačovky uvoľnene poznamenal: „Dúfal som, že ich bude aspoň päťdesiat.“

Opäť sa tak pristavil pri téme, ktorú v posledných týždňoch komunikoval na verejnosť mimoriadne často. Nedostatočná streľba. „Robili sme veci, ktoré sme ako tím robiť mali. Ale napriek 41 strelám sme opäť premárnili veľa možností vystreliť puk. Snažili sme sa byť dokonalí. Keď nám to nešlo, tak sme sa uchýlili k ďalšej a ďalšej prihrávke. Nemali sme veľa hráčov pred brankárom a jeho očami, nevyhľadávali sme možnosti na dorážky. Preto sme neboli efektívni. V tomto smere musíme byť lepší. Hrať tvrdo, hrať rýchlo. Vytvoriť si pozíciu na strelu, vystreliť, tlačiť sa do bránky a hľadať dorážku. Opäť to zopakujem. Strela musí byť na prvom mieste,“ doplnil Craig Ramsay.

Približne 25 hodín po náročnom súboji s Britmi už čakal Slovákov súper iných parametrov. „S Rusmi to bude o jednu-dve triedy vyššie. Dosiaľ to stále boli naše prvé dva duely na turnaji. Spoznávali sme sa trocha viac. Proti Britom sme si vytvorili mnoho šancí. S Rusmi to bude skôr o našej defenzíve. V útoku budeme čakať na ich chyby a snažiť sa ich využívať,“ naznačil Marek Hrivík.

Proti zbornej sa jeho formácia bude snažiť o efektívnejšiu koncovku. Herný potenciál na ňu má. „Bolo vidno, že každý v päťke robil niečo iné. Našli sme chémiu, vytvárali si šance. Nemali sme síce taký finiš, ako sme si predstavovali, ale dôležité je, že máme tri body. A verím, že v ďalších dueloch sa to zlomí,“ hovorí Marek Hrivík.

Róbert Lantoši ho dopĺňa: „Klape nám to. Chalani vedia, čo robia, ja sa im snažím prispôsobiť, keďže oni sú na seba zvyknutí. Snažil som sa k nim zapadnúť. Zatiaľ je to fajn, ale verím, že to časom bude ešte lepšie a že potrápime spolu aj náročnejších súperov.“

 Zatiaľ nie je jasné, či sa do bránky v pondelok bude môcť postaviť Branislav Konrád. V prvej tretine s Britmi síce čelil len dvom strelám, napriek tomu si privodil zranenie, ktoré ho vyradilo z hry v ďalšom priebehu. Od 21. minúty tak nastúpil do bránky Július Hudáček. „S brankárom máme problém. Bolelo ho to, nemohol sa ideálne hýbať, presúvať sa. A keď sa brankár nemôžu presúvať stopercentne, je to veľmi ťažké. Podáme mu liečbu a uvidíme, ako dlho potrvá rekonvalescencia. Hudy prišiel do bránky a odviedol dobrú prácu napriek náročnej prvej situácii, keď sme súperovi dovolili gólovú dorážku. To sa nám proti Rusom nesmie stávať,“ doplnil Craig Ramsay.