MS 2021: Ramsay: Dáni zblokovali asi milión striel. Vyzdvihol Hudáčka i nehrajúceho Sukeľa

RIGA (SZĽH) – Prehra 1:8 so Švajčiarmi vyšumela slovenským hokejistom z hláv už krátko po náročnom štvrtkovom stretnutí. V piatok si spolu oddýchli a v sobotu nastúpili proti dánskemu obranného valu odhodlaní prebíjať sa cezeň za každú cenu. Slováci vedeli, že v hre sú mimoriadne kľúčové tri body v boji o štvrťfinále. Napriek dlho trvajúcemu bezgólovému stavu boli trpezliví a v tretej tretine predsa len našli spôsob, ako prekonať vynikajúco chytajúceho Sebastiana Dahma.

Meno Július Hudáček bolo jedno z najskloňovanejších na pozápasovej tlačovej konferencii. Skúsený brankár dochytal nevydarený duel so Švajčiarmi až do konca. Inkasoval osem gólov, ktoré však na jeho sebavedomí nezanechali žiadnu škvrnu. Proti Dánom predviedol 24 úspešných zákrokov a zaknihoval prvé čisté konto na svetových šampionátoch. „Ukázal, že je obrovský profesionál,“ uznanlivo poznamenal tréner Craig Ramsay.  

Július Hudáček na margo ideálneho psychického nastavenia po krutej prehre dodal: „Už mám trošku skúseností. Proti Švajčiarom som bojoval až do konca. Dnes už nie je v móde, že sa brankár sám zoberie a odíde z bránky. Ja som sa snažil, ako som len vedel. Samozrejme, možno som mohol chytiť viac pukov, ale Švajčiarom to napadalo. Rýchlo som sa to snažil hodiť za hlavu.“

Proti Dánom sprvoti nemal veľa zákrokov, ktoré by ho dostali do zápasu. Neboli ani časté. O to dôležitejšie bolo, že mužstvo podržal v situáciách, keď si Dáni predsa len gólovú šancu vytvorili. Ako sa Július Hudáček udržiaval v psychickej pohode? „Najdôležitejšie je vždy sústrediť sa vždy len na ďalšiu strelu. Najťažšie to bolo azda v úvode tretej tretiny, keď si Dáni vytvorili viacero dobrých streleckých pozícií. Mali pár náročných striel, dobrých odrazov i dorážok. Ale udržali sme ich. Jednoducho som sa snažil byť koncentrovaný a vedel som, že skôr či neskôr dáme gól. Lebo sme boli lepší. A prišlo to. Bolo to mimoriadne dôležité víťazstvo,“ hodnotil Júius Hudáček triumf 2:0.

Víťazný gól Slovenska strelil v 48. minúte Peter Cehlárik. Veľký podiel mal na ňom prihrávajúci Róbert Lantoši z rohu klziska, ale i Marek Hrivík, ktorý pred bránkou tečoval puk do betónov brankára Dahma. Od nich sa odrazil k Cehlárikovi, ktorý v súboji s dánskym bekom, snažiacim sa rukami-nohami-hokejkou o blok, pretlačil svoju hokejku na ľad a skóroval. „Čakali sme takýto zápas. Dáni nezvyknú mať veľa striel, čo bolo náročné pre Jula. Ale zvládli sme to veľmi dobre. Boli sme trpezliví, nepúšťali sme ich do veľkých šancí. Každý odviedol svoju robotu skvele. Je z toho dôležitá výhra a ideme ďalej,“ hodnotil Peter Cehlárik. Víťaznú poistku na 2:0 pridal v 53. minúte Adam Jánošík nechytateľným náprahom do odrazeného puku na os klziska.

Tréner Craig Ramsay vedel, že Dáni budú veľmi dobrí v defenzíve. Prehusťovali obranné pásmo, vytláčali Slovákov do rohov a snažili sa vyrážať do protiútokov. Prebiť sa do organizovanej defenzívny bola pre zverencov kanadského barda úloha neľahká. Nie však neriešiteľná. „Dáni boli veľmi dobrí v defenzíve. Zblokovali asi milión striel. Nemohli sme dostať puk do bránky. Zblokovali nielen pokusy našich obrancov od modrej, ale aj následné pokusy do pozícii z odrazených pukov. Snažili sme sa využiť nejaký otvorený priestor a napokon sa to podarilo. Bojovali veľmi dobre, nič nám nedali zadarmo. Našťastie sa nám v tretej tretine odrazilo zopár pukov, ako sme potrebovali. A to sme využili,“ zhodnotil kouč Ramsay.

Okrem Júliusa Hudáčka ho potešil aj trinásty útočník Matúš Sukeľ. V zápase neodohral ani sekundu. Napriek tomu ho kouč Slovenska vyzdvihol: „Musím ho pochváliť. Zaradili sme ho na zápasovú súpisku najmä preto, lebo Marek Hrivík nebol zdravotne úplne v poriadku. Ak by nemohol pokračovať, aby sme mali k dispozícii ďalšieho útočníka. Matúš nehral, ale na striedačke bol fantastický. Chalanov podporoval, povzbudzoval, neustále tľapkal po chrbte. Musím ho vyzdvihnúť, bol skvelý. Takto ma vyzerať tímový prístup.“

Boj Slovenska v A-skupine MS pokračuje v nedeľu od 19.15 SELČ na Jednotke proti Švédsku. Na definitívu postupu do štvrťfinále potrebujú získať aspoň bod.