MS 2021: Kapitánom Slovenska Ďaloga, asistentov bude viacero

RIGA (SZĽH) – Kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta v Rige bude Marek Ďaloga. Asistentov bude viacero, popri skúsenom obrancovi budú v zápasoch alternovať. Do piatkového súboja A-skupiny proti Bielorusom (19.15 SELČ) naskočia s áčkom na drese Adam Jánošík a Marek Hrivík.  

Marek Ďaloga mal kapitánske céčko na drese už v príprave, v ktorej bol z hľadiska počtu štartov za národný tím jeho najskúsenejší hráč. Trénerský štáb na čele s kanadským koučom Craigom Ramsaym po prílete do Rigy nemal dôvod na zmenu. „Otázka kapitána či asistentov zakaždým predstavuje náročnú voľbu. Ďaloga je s nami od začiatku prípravy. Výborne vychádza so všetkými v tíme, preň aj pre nás trénerov je nesmierne dôležitý. Je to dozaista dobrá voľba,“ povedal pre hockeyslovakia.sk tréner Craig Ramsay.

Na margo alternujúcich asistentov dodal: „Máme v tíme viacero chlapcov, ktorí si vzhľadom na svoje líderské vlastnosti a schopnosti zaslúžia byť v tejto úlohe. Aj preto sme sa rozhodli okruh asistentov rozšíriť a viacerým dopriať túto skúsenosť. Myslím, že je to dobrá cesta.“ V úvodnom dueli proti Bielorusku budú Marekovi Ďalogovi asistovať Adam Jánošík s Marekom Hrivíkom.

Hlavný kouč po štvrtkovom tréningu ladil s trénerskými kolegami zostavu na nevyspytateľného súpera. Hoci niektoré informácie, predovšetkým o zložení prvých dvoch útočných formácií, už prenikli do éteru, Ramsay zatiaľ konkrétnu podobu zostavy na Bielorusov neoznámil. „Vieme, že sú dobrí. Vždy fyzicky silní, dobre pripravení. Málokedy sa stane, že im nastrieľame povedzme sedem gólov, ako sa podarilo na šampionáte v Dánsku 2018. Zvyčajne ide o tesné zápasy, keďže nás poznajú. Navyše dobre korčuľujú. Iste, pozrieme si k nim nejaké videá. Nezaťažujeme sa však tým, kto proti nám nastúpi a ako asi bude  hrať. Oveľa dôležitejší bude náš prejav, aby sme prezentovali tak, ako sa chceme prezentovať,“ dodáva pre hockeyslovakia.sk kanadský kouč.

Ramsaym spomenutý duel spred troch rokov si pamätá aj útočník Michal Krištof. V kodanskej Royal aréne zdolali Slováci piatkového súpera 7:4 vďaka päťgólovej explózii v tretej tretine. V závere základnej fázy na vtedajšom šampionáte už však nešlo o nič. Slováci vzhľadom na vývoj v skupine nemohli postúpiť do štvrťfinále, Bielorusi boli zasa istým vypadávajúcim. „Aj preto robili obe strany v zápase veľa chýb. Bielorusi však majú ruskú náturu, dokážu dať gól. Musíme dobre korčuľovať, hrať s pukom, tlačiť sa do bránky. Rovnako musíme byť zodpovední vzadu. Verím, že šancí si vytvoríme dostatok na to, aby sme dali aspoň o gól viac ako oni,“ hovoril pred stretnutím Michal Krištof, ktorý v spomínanom dueli na MS 2018 strelil gól a pridal asistenciu. V piatok by podľa známych informácií mal nastúpiť na poste centra „fínskej“ formácie s krídlami Pavol Skalickým a Kristiánom Pospíšilom. Elitnú formáciu by mal viesť Marek Hrivík na krídlach s Petrom Cehlárikom a Róbertom Lantošim.

Bielorusi majú na papieri staršie a skúsenejšie mužstvo v porovnaní so Slovákmi. V kádri trénera Michaila Zacharova nechýbajú známe mená Nick Bailen, Jevgenij Lisovec, Arťom Demkov, Sergej Drozd, Nikita Komarov, Sergej Kosticyn, Geoff Platt či Francis Paré, ktorý hral v minulosti v rámci KHL aj za bratislavský Slovan. Vychádzajúcou hviezdou je 22-ročný Jegor Šarangovič, spoluhráč Mariána Studeniča z New Jersey Devils. V nováčikovskej sezóne v NHL nastúpil na 54 duelov, strelil 16 gólov a pridal 14 asistencií. „Bielorusi majú veľa hráčov z KHL, posilu z NHL i viacero Kanaďanov s bieloruským pasom. Očakávam ťažký, no kvalitný zápas. Bude dôležité ako doň vstúpime. Môže nám poskytnúť obraz, ako bude vyzerať ďalší priebeh turnaja z našej strany,“ myslí si obranca Martin Gernát, jeden z očakávaných lídrov slovenského tímu i jednej z jeho presilovkových formácií.  

Slováci majú s Bielorusmi priaznivú bilanciu. Z doterajších 35 vzájomných súbojov vyhrali 21. Jeden sa skončil remízou a 13 slovenskou prehrou. V prospech zverencov Craiga Ramsayho hovorí aj celkové skóre 98:70.

Prvý duel Slovenska v základnej A-skupine na MS 2021 v Rige proti Bielorusku štartuje v piatok 21. mája o 19.15 SELČ. Priamy prenos môžete sledovať na Jednotke.